30 Νοε 2010

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στο Θέατρο Βασιλάκου



Τι μπορώ να αναφέρω γι’ αυτό το έργο όταν βρίσκεται ήδη στον τρίτο χρόνο που παίζεται…
Πάντως όποιος δεν το έχει δει…δεν θα πρέπει να το χάσει…
Όταν ξεκίνησα για το θέατρο δεν κρύβω ότι είχα έναν ενδοιασμό για το πώς θα μπορούσε ένας μονόλογος να με κρατήσει και να μην κουραστώ…
Όταν έφευγα ήθελα αυτός ο μονόλογος να είχε κρατήσει μέχρι το πρωί….
Το έργο βασίζεται στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία»(εκδόσεις άγκυρα)  και με πολύ ωραίο τρόπο χωρίς να κουράζει τον θεατή ο σκηνοθέτης με την πολύ καλή σκηνοθετική δουλειά του αλλά και η εξαίρετη ερμηνεία της Νένας Μεντή…σε κάνουν να μεταπηδάς από συναίσθημα σε συναίσθημα, από Μικρά Ασία σε Αθήνα, από την χαρά στην λύπη και τ’ αντίστροφο… από το γέλιο στο κλάμα και πάλι γρήγορα στο γέλιο. Και όλο αυτό βέβαια πλαισιωμένο από τα τραγούδια που έγραψε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και που όταν τ΄ακούς σε συγκεκριμένες στιγμές του έργου σκέφτεσαι συνέχεια:
«….είναι κι αυτό δικό της?...» 

Και βέβαια αυτά όλα που προσπαθώ να σας πω εγώ γι’ αυτό το έργο τα λέει με πολύ ωραίο τρόπο ο Σταμάτης Φασουλής για τα ΝΕΑ:

«…προχθές την Δευτέρα, σε ένα κατάμεστο θέατρο μια γυναίκα μόνη με χιλιάδες πρωταγωνιστές της ζωής να μας περιτριγυρίζουν κατόρθωσε αυτό που σπάνια συμβαίνει. Να υψωθεί μαζί της (μάλλον χάριν αυτής) ένας κόσμος από καιρό χαμένος κι όμως τόσο σπαρακτικά ζωντανός.
…έδειξε τα βάθη της καρδιάς της. Φλογισμένα κι αμάραντα, κατοικημένα από χιλιάδες  κι όμως έρημα, βουτηγμένα στο φαρμάκι κι όμως το μέλι μέσα τους να λάμπει. Όχι, αυτό που κάνει η Μεντή στην «Ευτυχία» της δεν είναι δουλειά ηθοποιού, είναι λειτουργία Ποιητή. Είναι μεγάλη στιγμή του Θεάτρου μας.

Λίγα για το έργο:
Η Ευτυχία (Νένα Μεντή) μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.

Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της Αθηναϊκής επιθεώρησης για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού.
Η Ευτυχία έγινε η φωνή της ψυχής ενός ολόκληρου λαού και με τον στίχο της εκφράζει τους καημούς και τις ελπίδες του. Χθες, σήμερα, αύριο.

Η Ευτυχία, σαν ένας άλλος Ζορμπάς, μυρίζει Ελλάδα και μας οδηγεί γραμμή στις ρίζες, σε ότι αυθεντικό έμεινε από αυτό που λέμε γνήσια ελληνική ψυχή και λεβεντιά.

Το έργο παρουσιάστηκε για δυο χρόνια στην Αθήνα με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Συγκέντρωσε διθυραμβικές  κριτικές από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ και τιμήθηκε με 4  βραβεία «κοινού» του Αθηνοράματος: 

1ο Βραβείο καλύτερης παράστασης
1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας
1ο Βραβείο γυναικείου ρόλου
3ο Βραβείο Φωτισμών

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη
Μουσική επένδυση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3 - Κεραμεικός.
Τηλ.: 210-3467735 & 210-3470707

Παραστάσεις: Τετάρτη & Σάββατο-18.15
                           Παρασκευή & Κυριακή-21.15

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20€, μαθητικό-φοιτητικό  17€



Δεν υπάρχουν σχόλια: