ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΞΙΔΙΑ
Το ξίδι (από κρασί ή μήλο) αρωματισμένο με βότανα ή φρούτα αποτελεί ένα από τα πιο ευγενικά ντρέσινγκ. Για να "ωριμάσει" η γεύση του αφήστε το για δύο περίπου εβδομάδες σε χώρο που διαθέτει φυσικό φως και θερμοκρασία. Μετά, καλό θα 'ναι να τοποθετήσετε τα μπουκάλια σε σκοτεινό μέρος.
ΞΙΔΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΝΗΘΟΥ
Ανοίξτε ένα μπουκάλι ξίδι (από λευκό κρασί) και βυθίστε μέσα ένα κλωνάρι φρέσκο άνηθο, έτσι ώστε αυτό να καλυφθεί τελείως από το ξίδι.
Κλείστε ερμητικά το μπουκάλι και αφήστε το σ' ένα φωτεινό μέρος για 2-3 εβδομάδες. Μετά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι ή να αντικαταστήσετε τον άνηθο (που θα έχει στο μεταξύ μαραθεί) μ' ένα φρέσκο κλωνάρι μέσα σ' ένα ντουλάπι. Το αρωματικό αυτό ξίδι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες: "δένει" πολύ καλά με αγγουροσαλάτες και με πατατοσαλάτες.
Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε σε μαρινάτες για ψάρια ή να ραντίσετε μ' αυτό σαρδέλες ψητές στη σχάρα.
Κλείστε ερμητικά το μπουκάλι και αφήστε το σ' ένα φωτεινό μέρος για 2-3 εβδομάδες. Μετά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι ή να αντικαταστήσετε τον άνηθο (που θα έχει στο μεταξύ μαραθεί) μ' ένα φρέσκο κλωνάρι μέσα σ' ένα ντουλάπι. Το αρωματικό αυτό ξίδι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες: "δένει" πολύ καλά με αγγουροσαλάτες και με πατατοσαλάτες.
Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε σε μαρινάτες για ψάρια ή να ραντίσετε μ' αυτό σαρδέλες ψητές στη σχάρα.
ΞΙΔΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ
Επαναλάβετε ακριβώς ότι και στην προηγούμενη συνταγή. Φροντίστε μόνο το δεντρολίβανο να έχει περισσότερα φύλλα και λιγότερο κλαδί. Χρησιμοποιήστε ξίδι από λευκό ή κόκκινο κρασί. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες. Μαζί με ελαιόλαδο "δένει" πολύ καλά με ντοματοσαλάτα, αλλά προσθέτει ιδιαίτερη γεύση κι άρωμα σε μαγειρευτό κρέας όπως αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο και στα κεμπάπ.
ΞΙΔΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΘΥΜΑΡΙΟΥ
Κάντε ότι και στην πρώτη συνταγή, αλλά τοποθετήστε μέσα στο ξίδι ένα κλαδί θυμάρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξίδι αυτό στο μαγειρευτό μοσχαρίσιο κρέας. Ακόμη, μπορείτε να πάρετε φρέσκα μανιτάρια να τα κόψετε σε φέτες και να τα περιχύσετε με αρωματικό ξίδι αναμειγμένο με λάδι σε ίσες ποσότητες. Αφήνετε τα μανιτάρια για μισή ώρα και μετά τα σερβίρετε σαν σαλάτα.
ΞΙΔΙ ΜΕ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ
Βάλτε στη χαμηλή φωτιά, μέσα σ' ένα αντικολλητικό σκεύος 125 γραμμ. βατόμουρα και 150 ml ξίδι από λευκό κρασί.
Αφού ζεσταθούν αφήστε τα να πάρουν βράση για 5 λεπτά περίπου. Μετά βγάλτε τα από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσουν. Σουρώστε τα και συμπληρώστε με λευκό ξίδι μέχρι να έχετε 600 ml.
Αδειάζετε το ξίδι σ' ένα μπουκάλι, κλείνετε ερμητικά και κολλάτε πάνω την ετικέτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξίδι μ' άρωμα βατόμουρου σε πράσινες σαλάτες, που περιέχουν κομματάκια βρασμένο κοτόπουλο.
Αφού ζεσταθούν αφήστε τα να πάρουν βράση για 5 λεπτά περίπου. Μετά βγάλτε τα από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσουν. Σουρώστε τα και συμπληρώστε με λευκό ξίδι μέχρι να έχετε 600 ml.
Αδειάζετε το ξίδι σ' ένα μπουκάλι, κλείνετε ερμητικά και κολλάτε πάνω την ετικέτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξίδι μ' άρωμα βατόμουρου σε πράσινες σαλάτες, που περιέχουν κομματάκια βρασμένο κοτόπουλο.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ
Στην αγορά υπάρχουν υπάρχουν τόσα πολλά είδη λαδιών, που δεν χρειάζεται να περιοριζόμαστε σ' ένα.
Τα φυτικά λάδια ή το αραβοσιτέλαιο προσφέρονται για τηγανιτά φαγητά και κοστίζουν λιγότερο από το ελαιόλαδο. Η επεξεργασία που γίνετε στα φυτικά λάδια τα κάνει να είναι πιο ασφαλή για τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται κατά το τηγάνισμα.
Το ηλιέλαιο είναι πιο ελαφρύ λάδι και προσφέρετε για τηγανητά, ντρέσινγκ, μαρινάτες και μαγιονέζες.
Το σισαμέλαιο έχει μια ιδιαίτερη δυνατή γεύση και γι' αυτό, καλό είναι αν το χρησιμοποιούμε στο τηγάνι ή στα ντρέσινγκ να βάζουμε δύο μέρη ηλιέλαιο κι ένα σισαμέλαιο.
Το ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς των λαδιών. Η γκάμα του χρώματός του αρχίζει από το χρυσαφί και φτάνει το πράσινο. Χώρες που παράγουν ελαιόλαδο είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Τα καλύτερα από άποψη υγείας είναι το αγουρέλαιο και το παρθένο, όπως βγαίνουν από το ελαιοτριβείο χωρίς να υποστούν καμία επεξεργασία. Το ελαιόλαδο θεωρείται το καλύτερο ποιοτικά λάδι, κοστίζει βέβαια περισσότερο, αλλά κάνει πολύ καλό στην υγεία.
Μερικές μόνο σταγόνες από αρωματικό λάδι ή ξίδι θα προσθέσουν άρωμα και γεύση στις σπιτικές σπεσιαλιτέ.
ΦΙΣΤΙΚΕΛΑΙΟ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΣΙΛΙ
Κόβετε στο μήκος 3 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες, ξεφλουδίζετε και κόβετε σε φετούλες 3 σκελίδες σκόρδο. Βάζετε πιπεριές και σκόρδο σε μια κατσαρολίτσα και τις σκεπάζετε με 600 ml λάδι. Τα ζεσταίνετε σε σιγανή θερμοκρασία και τα κατεβάζετε μόλις αρχίσουν να δημιουργούνται φουσκίτσες. Τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Αφαιρείτε το λάδι το σκόρδο και τις πιπεριές και προσθέτετε 3 φρέσκιες πιπερίτσες (κομμένες στα δυο) και 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο.
Σ' ένα μπουκάλι αδειάζετε το κρύο λάδι με τις πιπεριές και το σκόρδο, κι αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο λάδι ακόμη, μέχρι να γεμίσει. Κλείνετε ερμητικά το μπουκάλι. Το αρωματικό και πικάντικο αυτό λάδι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κρέατα, κοτόπουλο, μπιφτέκια.
Σ' ένα μπουκάλι αδειάζετε το κρύο λάδι με τις πιπεριές και το σκόρδο, κι αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο λάδι ακόμη, μέχρι να γεμίσει. Κλείνετε ερμητικά το μπουκάλι. Το αρωματικό και πικάντικο αυτό λάδι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κρέατα, κοτόπουλο, μπιφτέκια.
ΣΙΣΑΜΕΛΑΙΟ ΜΕ ΤΣΙΛΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ
Γίνετε όπως το φιστικέλαιο με τσίλι και σκόρδο (δείτε προηγούμενη συνταγή), μόνο που βάζετε 500 ml φιστικέλαιο και 100 ml σισαμέλαιο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα τηγανιτά φαγητά της κινέζικης κουζίνας. Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να προσθέσετε στο φαγητό έξτρα σκόρδο ή πιπεριές.
ΛΑΔΙ ΜΕ ΤΣΙΛΙ, ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ
Γίνεται όπως το λάδι με τσίλι και σκόρδο μόνο που πρέπει να προσθέσετε 2 κ.σ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη και πριν βάλετε το λάδι στο μπουκάλι να το φιλτράρετε. Μετά βάζετε στο λάδι φρέσκιες πιπεριές, σκόρδο, και ένα κλαδί φρέσκια ρίγανη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι αυτό σε ντρέσινγκ για σαλάτες ιδιαίτερα ντοματοσαλάτες και μαρουλοσαλάτες (χωρίς κρεμμυδάκι), σε πίτσες.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Βάζετε 600 ml ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι "ν'αραιώσει" και να ανοίξει λίγο το χρώμα του (περίπου στους 40 C) Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε 3 κ.σ. φυλλαράκια βασιλικού και τ' αφήνετε να κρυώσει. Φιλτράρετε το λάδι και μετά το αδειάζετε στο μπουκάλι προσθέτοντας, αν χρειαστεί κι άλλο λάδι μέχρι να γεμίσει και επίσης ένα κλαδί βασιλικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρωματικό αυτό λάδι σε σαλάτες. Επίσης, μπορείτε να το ανακατέψετε με τοματόζουμο ή χυμό λεμονιού ή με άσπρο ξίδι από κρασί και να το προσθέσετε σε φαγητά και σαλάτες.
Κοπανίζετε ελαφρά 3 κ.σ. κόκκους πιπεριού και τους βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με 600 ml ηλιέλαιο. Βάζετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά (40C) και το αφήνετε μέχρι "ν' αραιώσει" και να ανοίξει το χρώμα του. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Μετά φιλτράρετε το λάδι και το αδειάζετε σ' ένα μπουκάλι μαζί με 1 κ.σ. ψιλοκομμένο πιπέρι. Αν χρειάζεται προσθέτετε κι άλλο λάδι για να γεμίσει το μπουκάλι και κλείνετε ερμητικά. Με το λάδι αυτό μπορείτε να τηγανίσετε ψάρια, κρέατα ή να το περιχύσετε σε ψητά της σχάρας ή να το προσθέσετε σε μαρινάτες.
ΓΑΛΛΙΚΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Βάζετε 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή κάποιο αρωματικό λάδι σ' ένα βαζάκι που κλείνει. Προσθέτετε 1 κ.σ. αρωματικό ξίδι, αλατοπιπερώνετε ανάλογα και προσθέτετε λίγη μουστάρδα. Κλείνετε καλά το καπάκι του βάζου και χτυπάτε καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε το ντρέσινγκ στη σαλάτα (αρκεί για μία σαλάτα 4 ατόμων).
ΕΥΚΟΛΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Βάζετε στο μπλέντερ 1 κρόκο, 1 κ.σ. άσπρο ξίδι από κρασί, αλάτι και πιπέρι και 1 κ. γλ. μουστάρδα σε σκόνη. Χτυπάτε τα υλικά και προσθέτετε σταδιακά 2 κ.σ. από 150 ml ελαιόλαδο. Συνεχίζετε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το λάδι. Βάζετε τη μαγιονέζα σ' ένα σκεύος και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες.
Συμβουλή: Αν η μαγιονέζα αρχίζει να κόβει, τη βγάζετε από το μπλέντερ. Βάζετε στο μπλέντερ 1 κρόκο αυγού και σταδιακά (κουταλίτσα- κουταλίτσα) προσθέτετε την κομμένη μαγιονέζα μέχρι να δέσει και να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.
Παραλλαγές
Για να κάνετε πιο νόστιμη τη μαγιονέζα μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο μ' ένα από τα αρωματικά λάδια, που τις συνταγές τους δώσαμε παραπάνω:
Μαγιονέζα τσίλι και σκόρδο: αντικαταστήστε το ελαιόλαδο με αρωματικό λάδι με τσίλι και σκόρδο.
Μαγιονέζα με κάρδαμο και πιπέρι: αντικαταστήστε το ελαιόλαδο με λάδι με πιπέρι και προσθέστε στο τέλος 3 κ. γλ. ψιλοκομμένο κάρδαμο.
Μαγιονέζα με ντομάτα και βασιλικό: αντικαταστήστε το ελαιόλαδο με αρωματικό λάδι με βασιλικό και στο τέλος προσθέστε 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας.
Μαγιονέζα με ντομάτα και βασιλικό: αντικαταστήστε το ελαιόλαδο με αρωματικό λάδι με βασιλικό και στο τέλος προσθέστε 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας.
ΜΑΡΙΝΑΤΕΣ
Οι μαρινάτες δίνουν διαφορετική νοστιμιά και κάνουν πιο τρυφερό το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια.
Δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές.
Η κάθε μαρινάτα προορίζετε για 450 γραμμ. κρέας ή ψάρι.
Δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές.
Η κάθε μαρινάτα προορίζετε για 450 γραμμ. κρέας ή ψάρι.
Ψάρι: χτυπήστε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού με 3 κ.σ. λάδι και προσθέστε ανάλογο αλατοπίπερο. Βάλτε το ψάρι στη μαρινάτα και αφήστε το μέσα για 3 ώρες.
Μοσχάρι: Χτυπήστε μαζί 3 κ.σ. ξίδι με άρωμα θυμαριού με 3 κ.σ. λάδι με γεύση από πιπέρι Περιχύστε το κρέας με τη μαρινάτα κι αφήστε το για 4 ώρες.
Αρνί: Χτυπήστε μαζί 2 κ.σ. δεντρολίβανο με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ξύσμα από λεμόνι και πιπέρι. Περιχύστε με τη μαρινάτα το κρέας κι αφήστε το μέσα για 4 ώρες.
Χοιρινό: Χτυπήστε μαζί 2 κ.σ. ξίδι αρωματισμένο με δεντρολίβανο με 2 κ.σ. λάδι με πιπέρι. Περιχύστε το κρέας με τη μαρινάτα κι αφήστε το μέσα για 4 ώρες.
Συμβουλή: Μην προσθέτετε αλάτι στις μαρινάτες που προορίζετε για το κρέας, γιατί θα το σκληρύνει.
28 σχόλια:
Ωραιότατες συμβουλές,είναι εύκολο να κάνουμε δικά μας αρωματικά ξίδια και λάδια και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να τα χρησοπληρώνουμε στα μεγάλα καταστήματα.Ευχαριστούμε πολύ!!!!
ΦΙΛΙΑ!
Τι ανάρτηση θησαυρός είναι αυτή Ευάκι μου!!!
Τα αντέγραψα όλα, θα φτιάξω τα δικά μου ξύδια!
Πολλά φιλιά!
καλημέρα Ευάκι μου, τέτοια περίεργα και νόστιμα ξύδια φτιάχνει και η Αμαλί μας!!!
Βλέπω τώρα να αρχίσουν να ανταλλάσουν τις απόψεις τους με το Λενιώ μας που τύπωσε όλες τις εκδοχές !!!χιχιχιχι!
όσο για μένα όπως ήδη κατάλαβες θα περιμένω να μου κάνουν δώρο τα κορίτσια γιατί εγώ ΔΕΝ !!!!
φιλια πολλά και καλό σ/κ
Υ.Γ. ακόμα περιμένω την συνταγή απο το μιλφέι του Αγη, μην ξεχνιόμαστε !!!!!!!!
Καταπληκτικές κ χρήσιμες συμβουλές, κάτι τέτοιο έψαχνα εδώ κ καιρό...καλώς σε βρήκα λοιπόν!
πωπωωω ολα φαινοντε ωραια! μμμμ αυτο το ξυδι με το βατομουρο,για τα δικα μου γουστα το βρισκω φανταστικο οπως και το λαδι με τσιλι,ριγανη και φυσικα σκορδο!!! φιλακια :)
Βρίσκω εξαιρετική την ανάρτηση σου...Λατρεύω κάθετι το ιδιαίτερο.Θα ακολουθήσω τις περισσότερες από τις συμβουλές σου και είμαι σίγουρη οτι θα εισπράξουμε τα καλύτερα σχόλια.Ευχαριστώωωω!
Υπέροχη ανάρτηση Εύα! Έχω αδυναμία σε καθετί αρωματικό!
Καλησπέρα και Χρόνια πολλά!
Αυτά τα dressings και τις μαρινάτες θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε και για το μαγαζί...Μπορούν να μετατρέψουν μια απλή σαλάτα σε απολαυστικό έδεσμα!
Συμφωνώ απόλυτα Ολυμπία μου...είναι τόσο απλό να τα φτιάξουμε...Φιλιά..
Ελενάκι μου κι εγώ έχω ξεκινήσει να φτιάχνω τα δικά μου...Φιλιά...
Αχ Μαράκι μου άφησε το θέμα στην Αμαλί και στην Έλενα και εμείς θα κάτσουμε να φάμε το ωραίο μας μιλφέιγ φτιαγμένο μόνο από τον Άγη..
Υ.Γ.:Μέσα στην εβδομάδα θα το έχεις. Καλό Σ/Κ...
Καλώς όρισες Theklas handmade soul.. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βοήθησα να βρεις αυτό που έψαχνες...
Καλησπέρα maria μου, είναι όλα διαλεχτά και αρωματικά πολύ...υπέροχα...θα τα λατρέψεις..
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Στον δικό μου υπέροχο κόσμο, σίγουρα θα εισπράξεις τα καλύτερα σχόλια...
Κι εμένα Σοφία μου μ' αρέσουν τα αρωματικά...Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...Καλό Σ/Κ
Καλησπέρα Ευαγγελία..Χρόνια σου πολλά...ωραία ιδέα...να τα δοκιμάσεις στο μαγαζί...Καλό Σ/Κ.. Φιλιά...
καλημέρα!!!!τέλεια ανάρτηση!!!!ευχαριστούμε πολύ....πολύ......
ενας θυσαυρός...γευσης....
υ.γ.....ευχαριστώ για το κάλεσμα στο ...παιχνίδι....ειμαι ασυχώρητη....
ζητω συγνώμη .....ξεχνάω ..παιδί μου...η ηλικία βλέπεις...χιχι....
Καλημέρα irida σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...όσο για το παιχνίδι έλα καλέ...εγώ να δεις τι ξεχνάω... μη έχεις πρόβλημα..Φιλιά...
Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά!!!
Εδώ και καιρό ήθελα να κάνω αρωματικά ξύδια και λάδια. Αντέγραψα τις συμβουλές σου να τις μελετήσω με την ησυχία μου!
Καλό μήνα:)
Καλημέρα Εύα μου και καλό μήνα. Πολύ καλή η ανάρτηση σου για τα αρωματικά λάδια και ξύδια. Αν και δεν είμαι νοικοκυρά τι βρίσκω πανέμορφη. Φαντάσου οι νοικοκυρές δηλαδή. Καλή σου συνέχεια λοιπόν και το Ιστολόγιο σου να είναι πάντα ανθηρό σαν την άνοιξη.
Χρόνια Πολλά και Καλό Μήνα!!! Αισιόδοξο & Δημιουργικό!
Επίσης Ευ αγωνίζεσθαι...να είσαι καλά...
Γεια σου mia maria..καλό μήνα να έχεις...
Καλό μήνα aggeli μου...Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...καλό μήνα και σε σένα...
Καλό μήνα Καλλη μου...επίσης και για σένα...
καλο μήνααααααααααααααααα!!!!!!!!!
Πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Μπράβο!!!
Δημοσίευση σχολίου