Οι τριανταφυλλιές αντέχουν σε όλα τα εδάφη και τις συνθήκες. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αρρώστιες, που δυστυχώς, είναι πολλές. Η καταλληλότερη εποχή για να τις φυτέψουμε είναι ο Νοέμβριος, πριν πιάσουν τα μεγάλα κρύα. Για να γίνει σωστά το φύτεμα, ανοίξτε έναν αρκετά φαρδύ λάκκο, όπου θ' απλώσετε καλά τις ρίζες. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να κρυφτεί στο χώμα το σημείο του εμβολιασμού της, που είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο, αλλά και στη ζέστη. Για να ριζώσει καλά η τριανταφυλλιά και ν' αναπτυχθεί, τον πρώτο χρόνο της ζωής της χρειάζεται άφθονο πότισμα, καθημερινά. Αν φυτέψατε τριανταφυλλιές την άνοιξη, αφαιρέστε τα μπουμπούκια κι εμποδίστε την πρώτη άνθηση, για να μην επικεντρώσει το φυτό τις δυνάμεις του στο άνοιγμα των μπουμπουκιών, αλλά να ρίξει βάρος στην ανάπτυξη των ριζών.
Το κλάδεμα παίζει κι αυτό μεγάλο ρόλο. Οι αδύνατες τριανταφυλλιές χρειάζονται πιο βαθύ κλάδεμα από τις γεροδεμένες. Αφαιρέστε τα πιο αδύνατα, δευτερεύοντα κλαδιά και αφήστε ένα, δύο ή και περισσότερα μάτια, ανάλογα με τη δύναμη του φυτού. Η καλύτερη εποχή είναι τα τέλη Μαρτίου. Όσο για τις αναρριχώμενες, κι εδώ ισχύουν τα ίδια. Οι πιο κοινές ασθένειες που προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές είναι το ωίδιο, οι μαύρες κηλίδες και η σκωρίαση, ενώ έντομα όπως η μελίγκρα και η τενθρηδόνα τις ταλαιπωρούν σε μεγάλο βαθμό. Το ωίδιο σκεπάζει τα φύλλα μ' ένα λευκό χνούδι. Ο ψεκασμός (κάθε 10 μέρες) είναι απαραίτητος. Οι μαύρες κηλίδες προσβάλλουν τα φύλλα, που κιτρινίζουν και πέφτουν. Με τις πρώτες ενδείξεις, πρέπει να κόψουμε αμέσως τα άρρωστα φύλλα και να ψεκάζουμε το φυτό κάθε 15 μέρες μέχρι το Σεπτέμβριο.
Με ψεκασμούς καταπολεμούμε επίσης τη σκωρίαση, τη μελίγκρα και την τενθρηδόνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΤΙΣΜΑ
Οικονομία στο νερό! Το ξέρουμε. Είναι πολύτιμο. Το πρόβλημα της έλλειψής του είναι ο εφιάλτης όλων μας. Μπορούμε όμως και ν' αφήσουμε τα φυτά μας να πεθάνουν από δίψα; Όχι φυσικά! Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε και την τελευταία σταγόνα νερού, ποτίζοντας με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο.
- Ποτίζετε πάντα μετά τη δύση του ήλιου και, κατά προτίμηση, αργά το βράδυ. Η πίεση του νερού είναι γενικά μεγαλύτερη και τα φυτά επωφελούνται από τη δροσιά της νύχτας για να ρουφήξουν και ν' απολαύσουν το νερό.
- Προφυλάξτε τα φυτά σας από τον αέρα, που τα "στεγνώνει" περισσότερο κι από τον ήλιο.
- Ψεκάζετε με νερό τα φύλλα (ποτέ των τριανταφυλλιών όμως), για να δροσίσετε τα φυτά, να τα ξεπλύνετε από τις σκόνες που φράζουν τους πόρους, να περιορίσετε τον "ιδρώτα" τους και να τα προφυλάξετε από τις αράχνες.
- Αν το έδαφος είναι πολύ στεγνό, ποτίστε σε δόσεις. Αντί να ρίξετε αμέσως άφθονο νερό, που θα κυλήσει μακριά και θα χαθεί, ποτίστε λίγο λίγο, 3-4 φορές.
- Εγκαταστήστε για τις γλάστρες σας και τον κήπο σας ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Μπορείτε ν' αγοράσετε ότι χρειάζεστε από τα ειδικά καταστήματα και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας, σύμφωνα με τις οδηγίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η ΚΑΜΠΑΝΟΥΛΑ
Όμορφη, με υπέροχο χρώμα και μεγάλη αντοχή, η καμπανούλα είναι ένα φυτό που φτάνει τα 50 περίπου εκατοστά σε ύψος. Ανθίζει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και πολύ συχνά, αν είναι ιδιαίτερα φιλότιμη, συνεχίζει να μας χαρίζει τα άνθη της μέχρι και τον Οκτώβριο. Πολύ "βολικό" φυτό, μεγαλώνει και στον ήλιο και στη σκιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλό, πλούσιο χώμα. Φυτεύουμε την καμπανούλα την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Κάθε ρίζα της πρέπει να έχει απόσταση 40 εκατοστά από την άλλη. Αν έχετε κήπο, φυτέψτε τον παρέα με φυτά που δίνουν κίτρινα ή ροζ λουλούδια και θα έχετε ένα αποτέλεσμα πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Η καμπανούλα χρειάζεται ελάχιστες φροντίδες. Το μόνο που απαιτεί, ουσιαστικά, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού είναι συστηματικό πότισμα και ενίσχυση του χώματος με λίπασμα ή τύρφη. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Κάθε 3-4 χρόνια, τον Οκτώβριο ή στα τέλη Μαρτίου, χωρίστε τις τούφες της και παραχώστε τις σε κατάλληλο χώμα. Θα έχετε νέα φυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
- Με τις υψηλές θερμοκρασίες, το γκαζόν υποφέρει. Μην το κουρέψετε πολύ βαθιά, γιατί θα ξεραθεί εύκολα. Προσφέρετέ του ένα καλό λίπασμα, αφήστε το να ψηλώσει λίγο και ποτίζετέ το συχνά.
- Καθαρίστε τις τριανταφυλλιές, τις ντάλιες και τα χρυσάνθεμά σας. Κλαδέψτε τα λεπτά, πλαϊνά κλαδιά που φυτρώνουν χαμηλά στον κορμό, καθώς και τα άγρια που ξεπετάχτηκαν κάτω από το μπόλι της αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς. Έτσι, θα δυναμώσουν τα άλλα κλαδιά και θα δώσουν ζωντανά, υπέροχα λουλούδια.
- Με το κλαδευτήρι σας πάντα σε πρώτη ζήτηση, κόβετε τα μαραμένα τριαντάφυλλα (χαμηλά στο κοτσάνι τους), ώστε να μην απορροφούν χυμούς από το φυτό, το οποίο θα μπορέσει να "πετάξει" καινούργιους μίσχους. Ένα καλό λίπασμα θα βοηθήσει τις τριανταφυλλιές να ξανανθίσουν.
- Ψεκάστε όλα σας τα φυτά με κάποιο ζιζανιοκτόνο, γιατί η εποχή ευνοεί την ανάπτυξη παρασίτων.
- Οι τουλίπες και οι υάκινθοι συμπλήρωσαν τον κύκλο ανθοφορίας τους. Βγάλτες τους βολβούς, καθαρίστε τους καλά και αποξηράνετέ τους. Φυλάξτε τους σε ξηρό και δροσερό μέρος που ν' αερίζεται καλά, ώστε να τους ξαναφυτέψετε σε γλάστρες ή στον κήπο τον Οκτώβριο.
- Φυτέψτε μπιγκόνιες, πετούνιες, ζίνιες και λαμπέλιες. Δίνουν πολύ χρώμα και, σε ελάχιστο χρόνο, θα γεμίσουν τα παρτέρια ή τις γλάστρες σας με ομορφιά!
- Παρακολουθείτε με τη....δέουσα προσοχή τ' αναρριχώμενά σας, για να τα βοηθήσετε όταν δεν βρίσκουν από που να σκαρφαλώσουν. Κατευθύνετέ τα κλαδιά τους, ώστε να καλύψουν ακριβώς τα σημεία που θέλετε και στηρίζετέ τα στον τοίχο, δένοντάς τα χαλαρά, για να μην τραυματίσετε τους ιστούς των κλαδιών.
- Μεταφυτέψτε τα πολυετή φυτά σας που άνθισαν την άνοιξη. Επιπλέον, κουρέψτε τις μπορντούρες του κήπου, δίνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο το σχήμα που εσείς επιθυμείτε.
- Κλαδέψτε τα δέντρα και τους θάμνους που ανθίζουν: αμυγδαλιά, δαμασκηνιά, φορούθια, πασχαλιά κλπ.
- Σπείρετε στη σκιά τα ποώδη-πολυετή που διαλέξατε, ώστε τον επόμενο χρόνο να έχουν αναπτυχθεί.
- Θυμηθείτε ότι, για να είναι αποτελεσματικοί οι ψεκασμοί για τα έντομα και τα ζιζάνια, πρέπει να γίνονται συστηματικά και συχνά.
- Στηρίξτε με πασσάλους τα φυτά που ψηλώνουν πολύ και τροφοδοτήστε τα με λίπασμα.
- Βοηθήστε ακόμα περισσότερο το γκαζόν σας ν΄αντέξει τη ζέστη, ανοίγοντας λεπτές τρύπες στο χώμα (με πιρούνα), οι οποίες επιτρέπουν καλύτερο αερισμό και βαθύτερη απορρόφηση του νερού.
- Έχετε ακόμα τη δυαντότητα να σπείρετε σπανάκι, κρεμμύδια, φασολάκια, σέλινο, ραπανάκια, σαλάτες και μαϊντανό για το χειμώνα.
- Οι ντομάτες θέλουν βοήθεια. Στερεώστε τις σε πασσάλους, σκαλίστε το χώμα και κορφολογήστε τις, αραιώνοντας τα μπουμπούκια.
- Αν το Μάιο σπείρατε πεπόνια, κολοκύθια και αγγούρια, ήρθε η ώρα για κλάδεμα. Παραχώστε επίσης τους βλαστούς στις κολοκυθιές.
9 σχόλια:
πολυ χρησιμες πληροφοριες Ευακι :) δεν ηξερα πολλα απο αυτα ! τελικα οσο ζουμε μαθαινουμε καθημερινα :) καλημερα!
Καλημέρα Ευάκι!!! Λατρεύω τα φυτά και οι συμβουλες σου είναι ότι πρέπει!!! Φιλάκια...
λατρεύω τα αρθρα σου και δη όταν πρόκειται για συμβουλές που αφορούν την μεγάλη μου αγάπη, τα λουλουδια !!!
φιλια πολλά Ευάκι μου και καλό σ/κ, τώρα που το Βασάκι μας θα είναι κάτω για δυο μήνες πιστεύω να μας ερθεις καμμιά βόλτα !
Γεια σου Μαράκι μου...πράγματι κι εγώ πολλές από αυτές δεν τις ξέρω. Καλό Σ/Κ
Γεια σου Kiki. Χαίρομαι που σ' αρέσουν οι συμβουλές μου και εύχομαι να σου είναι και χρήσιμες. Καλό Σ/Κ
Γεια σου Μαράκι μου. Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τώρα που το Βασάκι θα είναι κάτω για δυο μήνες ελπίζω και εύχομαι να σας επισκεφθώ..
Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου! Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις συμβουλές! Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά άκρως σημαντικές!
Καλη εβδομάδα κοριτσάκι!!!
Για ακόμη μια φορά πολύ χρήσιμα όσα γράφεις...
Δημοσίευση σχολίου