18 Μαρ 2011

ΖΕΣΤΑ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ.....ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ...

ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ, ΜΕΝΤΑ, ΚΕΡΑΣΙ,
ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΛΕΜΟΝΙΑΣ
ΑΡΩΜΑΤΙΖΟΥΝ 
ΥΠΕΡΟΧΑ
ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΣ

Από την μια δεν βλέπω να καλυτερεύει ο καιρός μιας και από βδομάδα πέφτει η θερμοκρασία πάλι...τουλάχιστον έτσι ακούγεται...και από την άλλη μια αρκετά δύσκολη γρίπη που πέρασα με έκανε να ξαναδώ ένα θέμα που το είχα βάλει στην άκρη για του χρόνου τον Χειμώνα....ας δούμε λοιπόν μερικά ζεστά και αρωματικά....

Τα εγχύματα βοτάνων και φρούτων έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες, ανάλογα με τα συστατικά τους. Το γνωστότερο έγχυμα είναι του χαμομηλιού, η καλύτερη θεραπεία κατά της αϋπνίας. Η προετοιμασία τους είναι απλή, πρέπει όμως να τα ξεχωρίσουμε από τα αφεψήματα και τα ροφήματα. Για να ετοιμάσουμε ένα έγχυμα χύνουμε νερό πάνω στα βότανα, στους ανθούς ή στα φρούτα - ξερά ή φρέσκα - και τα αφήνουμε να σουρώσουν για λίγα λεπτά. Αντίθετα, για να ετοιμάσουμε  ένα αφέψημα, αφήνουμε τα βότανα και τους ανθούς να βράσουν μέσα στο νερό. Τα ροφήματα (επιστημονικός όρος: "πτισάνη") ουσιαστικά είναι εγχύματα από μάλλον σκληρά λαχανικά ή χόρτα, για παράδειγμα από τα ραδίκια, και χρειάζονται περισσότερο χρόνο έγχυσης.
ΠΟΙΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ
Όταν αγοράζουμε βότανα και ανθούς για τα εγχύματα που θα ετοιμάσουμε μόνοι μας, καλό θα είναι να προσέξουμε μερικές απλές, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες: Πρώτα, τα φυτά πρέπει να μην είναι παλιά, δηλαδή, να είναι πρόσφατης παραγωγής, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουν πια τη θεραπευτική και αρωματική τους δύναμη.
Δεύτερον, είναι προτιμότερο να αγοράζουμε συσκευασμένα βότανα και όχι χύμα, επειδή αυτά τα τελευταία μπορεί να έχουν αλλοιωθεί σημαντικά, αν έχουν μείνει εκτεθειμένα στον αέρα και στην σκόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα τα μαγαζιά που ειδικεύονται στην πώληση των βοτάνων θα ξέρουν να μας συστήσουν τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, για τον πονόδοντο είναι πολύ αποτελεσματικό το έγχυμα των φύλλων μολόχας, για το βήχα το τίλιο, για καλύτερη πέψη το δενδρολίβανο και ιδιαίτερα καταπραϋντικό είναι το έγχυμα λεβάντας.
Παρακάτω θα δείτε μερικές δοκιμασμένες συνταγές:

ΤΟΝΩΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Βράζουμε 2 φλυτζάνια νερό. Βάζουμε σε τσαγιέρα 1 κουταλάκι πράσινο τσάι, 1 φέτα μήλο στολισμένη με 3 καρφάκια γαρύφαλλο, 1 κομματάκι φλούδα κανέλλας, μήκους ενός εκατοστού και ένα κεράσι με το μίσχο.
Όταν βράσει το νερό το χύνουμε μέσα στην τσαγιέρα και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Έπειτα, σουρώνουμε το έγχυμα με σουρωτηράκι και το σερβίρουμε στο φλυτζάνι. Αν θέλουμε, το γλυκαίνουμε λίγο με ζάχαρη ή με μέλι. Το έγχυμα αυτό είναι πολύ αρωματικό και πίνεται πολύ ζεστό. Τα μπαχαρικά το κάνουν ελαφρά τονωτικό.

ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΜΕΝΤΑΣ
Βράζουμε σ' ένα κατσαρολάκι 2 φλυτζάνια νερό. Βάζουμε σε τσαγιέρα δέκα ξερά φύλλα μέντας και 1/2 κουταλάκι ξερό ή δύο φύλλα φρέσκο φασκόμηλο. Όταν βράσει το νερό το ρίχνουμε στην τσαγιέρα, το ανακατεύουμε, κλείνουμε την τσαγιέρα και το αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου. Έπειτα, σουρώνουμε το έγχυμα κατ' ευθείαν στο φλυτζάνι και προσθέτουμε 1 κουταλάκι μέλι και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού. Αυτό το έγχυμα είναι πολύ δροσιστικό. Επιπλέον, καταπραύνει τον πονόδοντο και τα ερεθισμένα ούλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να ετοιμάσουμε μεγαλύτερη δόση, να το αφήσουμε να κρυώσει και να το πίνουμε στη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για ένα άριστο αναψυκτικό.

ΧΩΝΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟ ΦΥΛΛΑ ΛΕΜΟΝΙΑΣ Ή ΔΑΦΝΗΣ
Βάζουμε μέσα σε μια τσαγιέρα ξερά φύλλα λεμονιάς ή φύλλα δάφνης. Βράζουμε σε κατσαρολάκι 2 φλυτζάνια νερό και το ρίχνουμε στην τσαγιέρα. Προσθέτουμε μια φλούδα πορτοκαλιού που νωρίτερα θα έχουμε πλύνει καλά. Το σουρώνουμε και το βάζουμε στο φλυτζάνι. Προσθέτουμε ένα κουταλάκι μέλι ή έναν κύβο ζάχαρη και το πίνουμε αμέσως. Αυτό το έγχυμα έχει χωνευτικές ιδιότητες και, ζεστό, κάνει καλό στο κρυολόγημα. Για να αυξησουμε τις χωνευτικές ιδιότητες, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού, που φροντίζουμε πάντοτε να είναι σουρωμένος.

ΣΤΥΠΤΙΚΕΣ ΔΡΥΠΕΣ ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ
Βάζουμε στη φωτιά 2 φλυτζάνια νερό. Όταν πάρει βράση το ρίχνουμε σε μια τσαγιέρα, όπου θα έχουμε ήδη βάλει 2 κουταλάκια δρύπες αγριοτριανταφυλλιάς. Αφήνουμε να μείνει 10-15 λεπτά, κρατώντας την τσαγιέρα κλειστή. Έπειτα, σουρώνουμε το έγχυμα και το βάζουμε στο φλυτζάνι. Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ή μέλι. Έχει κάπως ξινούτσικη γεύση και είναι στυπτικό.

Η ΒΙΟΛΕΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΗΧΑ
Βάζουμε να βράσει 1 1/2 φλυτζάνι νερό. Σε μια τσαγιέρα ρίχνουμε ένα κουταλάκι ξερά άνθη βιολέττας και από πάνω το βραστό νερό. Κλείνουμε την τσαγιέρα και αφήνουμε να μείνει για 5 λεπτά. Έπειτα, σουρώνουμε το υγρό και το βάζουμε στο φλυτζάνι. Προσθέτουμε ζάχαρη ή μέλι. Αυτό το έγχυμα καταπραύνει αποτελεσματικά το βήχα και είναι επίσης πολύ καλό για τα κρυολογήματα. Η καταπραυντική του δράση στο βήχα θα αυξηθεί αν προσθέσουμε δύο κουταλάκια μέλι.
Όταν είναι η εποχή τους, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα απόθεμα από ξερά λουλούδια βιολέττας για να υπάρχει.
Θα σκορπίσουμε τα φρέσκα λουλούδια πάνω σε λαδόχαρτο και θα τα βάλουμε σε μέτριο φούρνο για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές, μέχρι να ξεραθούν.

6 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ααααχχχ, που να βρω βιολέτες, που έχω έναν παλιοβήχα που με ταλαιπωρεί 1 βδομάδα τώρα???
Τα αντέγραψα όλα Ευάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

Eva Z. είπε...

Περαστικά να είναι Ελενάκι μου...κι εγώ δυστυχώς τα ίδια τράβηξα και ακόμα δεν είμαι καλά..ας όψεται ο καιρός που δεν λέει να φτιάξει...

Ειρήνη είπε...

polu endiaferonta ka xrhsima ola!

Betty's Cuisine είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, χρήσιμες συμβουλές με υλικά από τη φύση!

Teuvo Vehkalahti είπε...

Greetings from Finland. This blog is fun to explore, through other countries, people, culture and nature. Come take a look Teuvo pictures blog. Also tell all your friends why he must visit Teuvo pictures blog. Therefore, to obtain your country's flag rise higher Teuvo images to your blog flag collection. Have a wonderful weeke Teuvo Vehkalahti Finland

Asteri είπε...

Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα ανάρτηση :)