10 Απρ 2011

ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙΤΕ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Τώρα λοιπόν που είνα Άνοιξη και είμαστε και λίγο πριν το Πάσχα καλό είναι να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στο σπίτι μας. Μια απ' αυτές τις μέρες λοιπόν ας πάρουμε την μεγάλη απόφαση να βγάλουμε από την ζωή μας τα άχρηστα πράγματα μια για πάντα.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι η συλλογή μας απο διάφορα αντικείμενα, όλα τα παλιά τεύχη του National Geographic αλλά και για κάποιες μαμάδες τα μωρουδιακά των παιδιών τους πρέπει να πάνε από εκεί που ήρθαν;

 
Ίσως. Αυτό εξαρτάται από τι εννοούμε "άχρηστα πράγματα".
Άχρηστα πράγματα είναι αυτά που ανήκουν απλώς κάπου αλλού, αλλά κυρίως είνα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα, κάποτε και σίγουρα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξανά. Για να καταφέρουμε να βάλουμε σε τάξη όλη αυτή την αταξία πρέπει να εφαρμόσουμε στην ζωή μας τρεις βασικούς κανόνες.
  • Πρώτον, να μάθουμε εξ' αρχής πως να μη συσσωρεύονται όλα αυτά τα πράγματα.
  • Δεύτερον, πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα άχρηστα από τα χρήσιμα μέσα από αυτόν τον σωρό που ήδη μαζεύτηκε.
  • Και τρίτον, να ξέρουμε τι να κάνουμε τα πράγματα που δεν μας χρειάζονται. Όλα είναι απλά. 
Και τώρα ξεκινάμε.

ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΤΑΞΙΑ....ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ
  • Ποτέ μην σηκώνουμε κάτι από κάπου για το ξανακουμπήσουμε στο ίδιο μέρος, επειδή δεν μπορούμε να αποφασίσουμε που να το βάλουμε. Αν κάτι δεν έχει θέση, τότε το πετάμε.
  • Μην αφήνουμε τον φόβο ότι κάτι "θα το χρειαστούμε αργότερα" να μας αποτρέπει από το να πετάξουμε τα πραγματικά φθαρμένα αντικείμενα.
  • Πριν κάνουμε μια καινούρια αγορά, αποφασίζουμε ποια θέση θα πάρει με το που θα έρθει στο σπίτι.
  • Σκεφτόμαστε πολύ προσεκτικά για το αν κάτι μας χρειάζεται στ' αλήθεια. Ίσως τελικά, να είναι καλύτερο να φωνάξουμε ένα συνεργείο για το καθάρισμα των χαλιών παρά να αγοράσουμε μια καινούρια "επαγγελματική" σκούπα που θα χρησιμοποιούμε δύο, το πολύ, φορές τον χρόνο.
  • Μια φορά την ημέρα περίπου, θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι δεν είναι κακό να υπάρχουν άδειοι χώροι στο σπίτι. (Ίσως κάποια μέρα να τους γεμίσουμε με αντικείμενα που πραγματικά χρειαζόμαστε).
  • Ποτέ μην φυλάμε σπασμένα πράγματα με την ιδέα ότι κάποια μέρα θα τα κολλήσουμε. Ή τα φτιάχνουμε αμέσως ή τα πετάμε. (Πολλές φορές έρχεται πιο φτηνό να αγοράσουμε κάτι από το να το επιδιορθώσουμε).
  • Ξεφορτωνόμαστε τα αντικείμενα που υπάρχουν...μόνο και μόνο για να μαζεύουν σκόνη. Αν δεν χρησιμοποιούμε διάφορα γυαλικά από φόβο μην σπάσουν ή δεν βάζουμε τα καλά μας τραπεζομάντιλα για να μην λερωθούν - και μετά πως πλένονται; - τότε τα δίνουμε σε κάποιον που τολμά να τα χρησιμοποιήσει και να τα χαρεί.
  • Δεν ακουμπάμε τα πράγματα κάπου "μόνο για μια στιγμή". Αν δεν κρεμάσουμε τα ρούχα μας με το που θα τα βγάλουμε, θα μας πάρει τον διπλάσιο χρόνο να τα βρούμε και να τα βάλουμε στην ντουλάπα. (Αφήστε που μπορεί να θέλουν ξανά σιδέρωμα!)
  • Αν τίποτα δεν σταματά την αγοραστική μας μανία, βάζουμε στον εαυτό μας έναν όρο: Για κάθε καινουριο πράγμα που μπαίνει στο σπίτι, ένα παλαιό θα φεύγει.
  • Αν μπορούμε, πείθουμε φίλους και συγγενείς ότι τα δώρα που προτιμάμε είνα τα λουλούδια, γλυκά, εποχιακά αντικείμενα, ή και φιλανθρωπικές πράξεις στο όνομά μας. Γενικώς ότι δεν φέρνει ανακατωσούρα στο σπίτι.
  • Μην κρατάμε δώρα, αν δεν τα θέλουμε ή δεν τα χρησιμοποιούμε.
  • Μην αφήνουμε τις οικογενειακές φωτογραφίες να γίνουν βουνό! Ξεχωρίζουμε τις καλύτερες και μοιράζουμε τις υπόλοιπες στο σόι....(Αυτό το ξεκαθάρισμα πρέπει να γίνει για τις παλαιότερες φωτογραφίες...τώρα ευτυχώς έχουμε τις ψηφιακές και τις αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας).
  • Προσοχή στην διαφημιστική αλληλογραφία. Καλό είναι να έχουμε έναν κουβά  ανακύκλωσης (αφού αυτά είνα χαρτιά που μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε) και να τα πετάμε μέσα κατευθείαν (αν βέβαια δεν μας ενδιαφέρουν) πριν καν τα ανοίξουμε.
  • Μην φυλάμε αντικείμενα μόνο και μόνο γιατί ελπίζουμε ότι ίσως κάποια μέρα πάρουν αξία. Προβλέπουμε από τώρα το μέλλον τους με την βοήθεια ενός ανθρώπου που ξέρει.
  • Ας αναρωτηθούμε αν πραγματικά μας αρέσουν οι συλλογές των μπιμπελό μας. Αν είναι μεγάλες, ξεδιαλέγουμε τα αντικείμενα με την μεγαλύτερη αξία και ξεφορτωνόμαστε τα υπόλοιπα.
  • Κάνουμε το ίδιο για τα παιδικά παιχνίδια, αν αυτά είναι πάρα πολλά. Επίσης για τα παιχνίδα μπορούμε να κάνουμε το εξής. Να κρύψουμε μερικά στο πατάρι μας ή στην αποθήκη μας και να τα ξαναεμφανίσουμε μετά από έξι μήνες κρύβοντας αυτά που έχουν μπροστά τους εκείνη την ώρα. Δεν θα λείψουν στα παιδιά και όταν τους τα ξαναεμφανίσουμε, το ενδιαφέρον τους θα είναι ανανεωμένο.
  • Μην μαζεύουμε διάφορα χαρτιά απλώς και μόνο γιατί διαθέτουμε αρχειοθήκη. (Οι στατιστικές λένε ότι το 80% αυτού του υλικού δεν ξαναδιαβάζετε ποτέ). Κρατάμε μόνο τα προσωπικά μας χαρτιά και ότι είναι σημαντικό για μας - όχι όμως και πληροφορίες που θα μπορέσουμε να βρούμε εύκολα.
  • Ελέγχουμε κατά καιρούς τα αρχεία μας και τα ντοσιέ μας, και πετάμε τα παλιά και άχρηστα χαρτιά.
  • Φυλάμε αντικείμενα για χάρη άλλων μελών της οικογενείας. Τέλος. Δίνουμε μια προθεσμία και αν δεν τα μαζέψουν, τα δίνουμε.
  • Κρατάμε τα άρθρα που μας ενδιαφέρουν και ανακυκλώνουμε το υπόλοιπο περιοδικό. Ανακυκλώνουμε επίσης την εφημερίδα μόλις την διαβάσουμε.
ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΞΗ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
  • Ξεκινάμε με μια γωνιά του σπιτιού κάθε φορά και βάζουμε εφικτούς στόχους.
  • Κάνουμε την επίθεσή μας με "όπλα" τρία κιβώτια που θα γράφουν: "Πετιέται", "Κρατιέται" και "Δεν μπορώ να αποφασίσω". Με αυτό τον τρόπο επιταχύνουμε το ξεκαθάρισμα αλλά και αφήνουμε τις μεγάλες αποφάσεις για αργότερα. Με τη διαφορά ότι το κιβώτιο "Δεν μπορώ να αποφασίσω" θα έχει ημερομηνία λήξεως. Ξαναελέγχουμε το περιεχόμενό του μετά από έξι μήνες και μάλλον θα αναρωτηθούμε με ποιο σκεπτικό κρατήσαμε όλα αυτά τα πράγματα.
  • Όσο διαρκεί το μεγάλο ξεκαθάρισμα, δεν κάνουμε διάλειμμα, δεν χασομεράμε και έχουμε το τηλέφωνο κατεβασμένο. Όσο γρηγορότερα πετάμε, τα άχρηστα τόσο λιγότερο διστάζουμε.
  • Πριν αγοράσουμε ράφια, στηρίγματα, κουτιά ή άλλα βοηθητικά ντουλάπια, τακτοποιούμε πρώτα τις ντουλάπες μας. Ίσως ανακαλύψουμε τελικά ότι ο χώρος που έχουμε, μας φτάνει.
  • Ξεχωρίζουμε τα κλειδιά μας και πετάμε όσα δεν ανοίγουν καμιά πόρτα.
  • Πριν ξεκινήσουμε το δωμάτιο των παιδιών, τα βάζουμε να κάνουν αυτά το πρώτο ξεσκαρτάρισμα στα παιχνίδια, στα βιβλία και σε ότι άλλο δεν χρειάζονται.
  • Αν κάτι νομίζουμε ότι "Είναι κρίμανα πεταχτεί" τότε το δανείζουμε σε κάποιον που πραγματικά το χρειάζεται. Είνα ένα είδος ανακύκλωσης που μας επιτρέπει να ξαναπάρουμε αυτό το κάτι, κάποια στιγμή πίσω. Αν βέβαια το χρειαστούμε ποτέ...
  • Αγοράζουμε μερικα χαριτωμένα ψάθινα καλάθια και ρίχνουμε μέσα όλα τα μικροαντικείμενα που δημιουργούν την αταξία, αλλά και δεν μπορούμε να αποχωριστούμε.
  • Και τέλος καθιερώνουμε με τις φίλες που φορούν ρούχα στο ίδιο μέγεθος με μας, ένα πάρτι-μπαζάρ, όπου θα πουλάμε τα άχρηστά μας κομμάτια για να πάρουμε κάποια που θα φοράμε. Άλλο ένα είδος ανακύκλωσης...
Περιττό να σας πω ότι μετά το ξεκαθάρισμα ακολουθεί το καθάρισμα του σπιτιού γιατί Πάσχα έρχεται και οπωσδήποτε πρέπει βάσει των γιαγιάδων και μαμάδων μας το σπίτι να είναι καθαρό και η αυλή ασβεστωμένη....
 Άντε και καλό κουράγιο............


26 σχόλια:

...irida... είπε...

καλημέρα!καλή εβδομάδα!!!
ευχαριστούμε!!!
δύσκολο...βήμα!!χιχιχι
δεν πεταω....τίποτα!!!οπότε..........................
πάντως....θα το εκτυπώσω....και θα το...κρεμάσω στο......ψυγείο!!!.....χιιιχιιι!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αχ βρε Ευάκι, οι αναρτήσεις σου είναι σκέτος θησαυρός!
Ξαφνικά νοιώθω μια τρελή επιθυμία να πετάξω όλη την σαβούρα από το σπίτι μου χα χα χαα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Vasia b. είπε...

Πολύ ωραία όλα αυτά και πολύ χρήσιμα!!!
Ποιός παίρνει την ριμάδα την απόφαση είναι το θέμα!!!χαχαχα!!
Καλή εβδομάδα!!!

maria gouma είπε...

πολυ πολυ χρησιμη αναρτηση ! σε ευχαριστουμε! και μου αρεσε αυτο το βαζουμε ενα οριο στον εαυτο μας για καθε καινουργιο που μπαινει στο σπιτι ενα παλιο θα φευγει!!Δεν το ειχα σκεφτει ποτε!Μαλλον γιατι σαν την irida και εγω δεν πεταω ευκολα πραγματα οποτε δεν ηθελα να το σκεφτω :) !

Unknown είπε...

Γεια σου irida, Καλή εβδομάδα σου εύχομαι...Δύσκολο βήμα δεν λες τίποτα...Κρέμασέ το στο ψυγείο...κι εγώ το ίδιο θα κάνω και κάπου κάπου θα το κοιτάω και θα λέω αυτό πρέπει κάποτε να το κάνω...

Unknown είπε...

Αχ βρε Έλενα εγώ έχω την τρελή επιθυμία να το γυρίσω ανάποδα να το αδειάσω και μετά να το ξαναφέρω στα ίσια του...

Unknown είπε...

Κι εμένα μ' αρέσουν αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά κι εγώ την ρημάδα την απόφαση δεν την παίρνω...

Unknown είπε...

Πράγματι maria μου είναι χρήσιμη ανάρτηση...κι εγώ θα ήθελα με κάθε τι καινούριο να πετάω ένα παλιό... αλλά αυτό δυστυχώς ποτέ δεν γίνεται..

mari beika είπε...

Ακριβώς αυτά θέλω να κάνω αυτές τις μέρες για να μην πάρω καινούρια ντουλάπα, μόνο το χρόνο δεν βρίσκω.

Asteri (Maria) είπε...

Πολύ καλές οι συμβουλές σου!!
Ευτυχώς δεν κρατάω πράγματα που δεν χρειάζομαι :) Κάθε λίγο και λιγάκι κάνω ντουυυυυ στα ντουλάπια κ.λ.π. και ξεσκαρτάρω :P
Καλό βράδυ

Ἅ λ ς είπε...

χαχαχα τα κανω όλα λαθος....

αν και τελευταια προοδευω, εχω πεταξει πολλα!!!!

Κατερίνα είπε...

Αχχχ στα λόγια όλα καλά είναι...δυστυχώς πετάω ελάχιστα πράγματα..Το μόνο που με σώζει είναι ότι μου αρέσει να χαρίζω..οπότε προσπαθώ ότι δεν το θέλω να το δίνω...αλλά θέλω ακόμα πολύ δουλειά..:-)

Βιoλέτα είπε...

Καλημέρα!
Χρήσιμη ανάρτηση...θεωρητικά...γιατί στην πράξη δεν πετιέται τίποτα!Τι ..πρωτότυπο ε;;;χαχαχαχ

Rena είπε...

Εξυπνες οι συμβουλές που μας έδωσες!

mara είπε...

Πολύ σοφές οι συμβουλές σου!Και όπως πολύ σωστά τόνισες εν τη γενεση της σταματαει η αταξια...Κουραγιο μανα

Unknown είπε...

Σου εύχομαι ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ να τον βρεις τον χρόνο...κι εγώ αυτόν τον χρόνο προσπαθώ να βρω...

Unknown είπε...

Asteri μου νομίζω ότι πρέπει να είσαι η καλύτερη νοικοκυρά και η πιο πειθαρχημένη...πολύ μ'αρέσει αυτό που κάνεις...κάτι που εγώ δεν το έχω...δυστυχώς!!!!(κλαψ...)

Unknown είπε...

Μην στεναχωριέσαι Αλς...οι περισσότεροι λάθος τα κάνουμε... καλό που προοδεύεις...δώστου να καταλάβει

Unknown είπε...

Επίσης πολύ ωραίο να χαρίζεις... μπράβο Κατερίνα μου...τα υπόλοιπα θα τα βρεις...

Unknown είπε...

Ακριβώς έτσι Βιολέτα μου...καλά να τα λες αλλά για να σε δω να τα κάνεις κιόλας...???

Unknown είπε...

Όντως ωραίες είναι οι συμβουλές rena μου...πέρα από την πλάκα...νομίζω αν κάνουμε έστω και κάποια πράγματα από αυτά νομίζω θα έχουμε λιγότερα να κάνουμε τουλάχιστον...

Unknown είπε...

Κουράγιο mara μου...για την μάνα δεν λες τίποτα...

mia maria είπε...

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου!
Μακάρι να τις κάναμε κι όλας:))

Tante Kiki είπε...

Πολύ ωραίες ιδέες και καταπληκτικά χρήσιμη ανάρτηση. Ευχαριστούμε και χαίρομαι που σε βρήκα.
Tantekiki.blogspot.com

Unknown είπε...

Πράγματι τι ωραία που θα ήταν η ζωή μας να τα κάναμε και στην πράξη όλα αυτά mia maria μου....Καλό Σ/Κ

Unknown είπε...

Καλώς όρισες Tante Kiki..xαίρομαι κι εγώ που επικοινωνώ μαζί σου...Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...