23 Νοε 2011

ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

Όπου οι πόρτες κλείνουν, οι μυρωδιές απλώνονται - σε ντουλάπες, αποθήκες, κλειδωμένα δωμάτια. Να μερικά μυστικά για μια ζωή όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και πιο ευωδιαστή.

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΛΕΚΕΔΕΣ.....
.....είναι πάντα μια δυσάρεστη έκπληξη. Μέσα σε ντουλάπες και αποθήκες, σταθερά και ύπουλα, η υγρασία κάνει σαμποτάζ σε τοίχους, ρούχα και λοιπές επιφάνειες, στολίζοντάς τις με τους πρασινωπούς λεκέδες της μούχλας και σκορπίζοντας εκείνη την χαρακτηριστική μυρωδιά της κλεισούρας.
Κι όταν το ανακαλύπτουμε, πολλές φορές τα τόσο προσεκτικά φυλαγμένα υπάρχοντά μας έχουν αμετάκλητα καταστραφεί. Αμετάκλητα; Όχι πάντα. Να πως μπορούμε να τα σώσουμε, όταν δεν είναι πολύ αργά. 


  • Έπιασε μούχλα ένα βιβλίο που, όπως φαίνεται, κανείς δεν διαβάζει πια; Αν κανείς δεν το διαβάζει αλλά είναι ένα βιβλίο που θέλουμε να το σώσουμε και να το κρατήσουμε τότε πρώτα απ' όλα θα τρίψουμε τον λεκέ με ένα καθαρό πανί, που το αλλάζουμε όταν λερωθεί. Έπειτα τον περνάμε απαλά με ένα βαμβάκι εμποτισμένο σε καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών. Προσέχουμε να μην μουσκέψει το χαρτί και περιμένουμε να στεγνώσει καλά πριν το ξαναπεράσουμε με οινόπνευμα ή κλείσουμε το βιβλίο. Για να διώξουμε την μυρωδιά της μούχλας αφήνουμε τα βιβλία, ει δυνατόν ανοιγμένα και στημένα όρθια, στον καθαρό αέρα, αλλά όχι στον ήλιο. Αυτή η δουλειά καλό είναι να γίνει σε μια μέρα ζεστή χωρίς υγρασία.
  • Αν και πάλι η μυρωδιά επιμένει, κλείνουμε το βιβλίο σε ένα κουτί μαζί με μερικά φύλλα δάφνης ή κλαδάκια λεβάντας τυλιγμένα σε τσιγαρόχαρτο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το χαρτί του βιβλίου.
  • Πίσω από έπιπλα που ακουμπάνε στον τοίχο ή σε γωνίες - και μάλιστα όταν το δωμάτιο μένει κλειστό - ίσως να εμφανιστούν κηλίδες μούχλας. Για να τις καθαρίσουμε, παίρνουμε ένα πινελάκι, το βουτάμε σε χλωρίνη και το περνάμε στα λερωμένα σημεία. Μπορούμε επίσης να τρίψουμε τον τοίχο με σφουγγάρι και υγρό απορρυπαντικό. Έπειτα τον ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και αερίζουμε καλά το δωμάτιο για να στεγνώσει. Μια πολύ καλή λύση είναι να τον στεγνώσουμε με το πιστολάκι των μαλλιών.
  • Αν οι αντιαισθητικοί λεκέδες της μούχλας στολίζουν την πλαστική κουρτίνα του μπάνιου, αφού βεβαιωθούμε ότι η κουρτίνα δεν ξεβάφει, δοκιμάζουμε μια από τις ακόλουθες μεθόδους: Βάζουμε το λερωμένο τμήμα της να μουλιάσει σε χλωρίνη ή τρίβουμε τους λεκέδες με μαγειρική σόδα, λεμόνι ή απορρυπαντικό για το καθάρισμα του μπάνιου. Μπορούμε ακόμα να πλύνουμε την κουρτίνα στο πλυντήριο μαζί με μερικές πετσέτες, που θα τρίβονται επάνω της στην διάρκεια της πλύσης και θα βοηθήσουν να καθαρίσει καλύτερα.
  • Αν τα ασπρόρουχα έχουν κηλίδες μούχλας κι είμαστε βέβαιες ότι είναι σχετικά πρόσφατες, τα σαπουνίζουμε και μετά προχωρούμε στην κανονική μας μπουγάδα, προσθέτοντας λίγο λευκαντικό. Αν δούμε ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέσα, μουσκεύουμε το λερωμένο μέρος με ένα διάλυμα από ένα τρίτο χυμό λεμονιού και δύο τρίτα νερό. Σκορπίζουμε πάνω του λίγο ψιλό αλάτι και το αφήνουμε να στεγνώσει. Έπειτα προχωρούμε κανονικά στο πλύσιμο.
  • Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, αφήνουμε τον λεκέ να μουλιάσει σε ξινόγαλο. Έπειτα το σαπουνίζουμε τρίβοντας δυνατά και το πλένουμε ως συνήθως.
  • Βουρτσίζουμε καλά τα δερμάτινα παπούτσια και τα τρίβουμε με ελάχιστο λάδι ή βούτυρο. Έπειτα τα σκουπίζουμε με πανί και τα γυαλίζουμε με βερνίκι.
  • Στα δερμάτινα ρούχα τρίβουμε απαλά τον λεκέ με ένα καθαρό πανί ή βαμβάκι βουτηγμένο σε διάλυμα νερού και οινοπνεύματος σε ίσα μέρη. Συνεχίζουμε μέχρι να σβήσει ο λεκές, αντικαθιστώντας το πανί ή το βαμβάκι όταν λερωθεί  και μετά σκουπίζουμε το ρούχο με ένα πανί.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ
Σακκουλάκια με ποτ πουρί, αρωματισμένα φακελλάκια και ειδικά αποσμητικά για ντουλάπες επιστρατεύονται για να κρατήσουν ευωδιαστά τα ντουλάπια μας. Να μερικές ιδέες ακόμα:
  • Το συρτάρι και κυρίως τα ρούχα που έχει μέσα μυρίζουν; Το αδειάζουμε και απλώνουμε στον πάτο του, μαγειρική σόδα. Το τρίβουμε με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή μια μαλακή βούρτσα. Αφαιρούμε την σόδα με ένα υγρό πανί και αφήνουμε το συρτάρι να στεγνώσει καλά πριν βάλουμε μέσα τα ρούχα.
  • Η ντουλάπα μυρίζει κλεισούρα; Θα πρέπει πρώτα να την αδειάσουμε, να την καθαρίσουμε, να πλύνουμε αν χρειαστεί τα μέρη που προσβλήθηκαν από μούχλα, στεγνώνοντας τα με το πιστολάκι και να την αερίσουμε καλά πριν ξαναβάλουμε τα ρούχα. Για να φύγει η άσχημη μυρωδιά, τυλίγουμε μια χούφτα καρφάκια γαρύφαλλου σε ένα τούλι και τα αφήνουμε μέσα στην ντουλάπα.
  • Παίρνουμε ένα αποσμητικό σε στικ με το άρωμα της προτίμησής μας και το κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2 εκατοστών, τις οποίες τυλίγουμε σε τούλι και τις βάζουμε στην ντουλάπα.
  • Για να καταπολεμήσουμε την υγρασία από την ντουλάπα, παίρνουμε κιμωλίες- ναι, από εκείνες που έχουν στα σχολεία. Τις τυλίγουμε ανά δέκα σε χαρτί και βάζουμε τα πακετάκια στα επικίνδυνα σημεία. Μπορούμε να τις αντικαθιστούμε σε κάθε αλλαγή εποχής.
  • Μπορούμε ακόμα να αρωματίσουμε τα συρτάρια με το αγαπημένο μας αρωματικό σαπούνι. Το βγάζουμε από την συσκευασία, το τυλίγουμε σε ένα μαντηλάκι ή σε χαρτομάντηλο και το αφήνουμε στο συρτάρι μέχρις ότου ξεθυμάνει η μυρωδιά του. Όταν δεν θα μυρίζει πια, το παίρνουμε στο μπάνιο για να το χρησιμοποιήσουμε..ως σαπούνι. Ακόμα, ένα σαπούνι μέσα στις άδειες βαλίτσες που φυλάμε στο πατάρι δεν θα αφήσει να μυρίσουν.
  • Λίγη σόδα μέσα σε παπούτσια -ιδίως αθλητικά- απορροφά τον ιδρώτα, την υγρασία και την κακοσμία. Αν το κουτάκι με την σόδα μείνει ανοιχτό σε μια γωνίτσα του ντουλαπιού θα απορροφήσει όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές.


ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
  • Τα λουλούδια χαρίζουν υπέροχη ευωδιά σε έναν χώρο, πως όμως θα τα κάνουμε να ζήσουν περισσότερο μέσα στο βάζο; Εκτός από το αρκετά γνωστό κόλπο της ασπιρίνης μέσα στο νερό, υπάρχει και ο χυμός του λεμονιού -μερικές σταγόνες μέσα στο νερό- που έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
  • Όμως αληθινή ευωδιά από λουλούδια και μάλιστα τριαντάφυλλα μπορούμε να δώσουμε ακόμα και στο τσάι, φτιάχνοντας αρωματισμένη ζάχαρη. Σ΄ένα γυάλινο βάζο αδειάζουμε διαδοχικά στρώσεις από ροδοπέταλα, κυβάκια ζάχαρη, μερικές φλούδες λεμονιού και πάλι κυβάκια ζάχαρη κ.ο.κ. Μετά από μια εβδομάδα η αρωματισμένη μας ζάχαρη είναι έτοιμη για χρήση.
  • Αν το κρασί έχει γίνει ξύδι, τουλάχιστον ας το κάνουμε...ωραίο ξύδι. Θα αποκτήσει μοναδικό άρωμα και εκπληκτική γεύση αν του βάλουμε μέσα λίγο σκόρδο, δεντρολίβανο και πιπεριά. Το αφήνουμε μια εβδομάδα στον ήλιο και μετά το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες που κάνουν τους πάντες να γλείφουν τα δάχτυλά τους.
  • Να ένας ενδιαφέρον τρόπος να αξιοποιήσουμε ακόμα και την μυρωδιά που απέμεινε στο άδειο πλέον μπουκαλάκι από το αγαπημένο μας άρωμα.
  • Γεμίζουμε το μπουκαλάκι -που ως γνωστόν διατηρεί έντονη την ευωδιά του αρώματος- με χοντρό αλάτι και το κλείνουμε καλά. Το αφήνουμε έτσι για δυο μήνες, ανακινώντας το πότε-πότε. Με την....λήξη της προθεσμίας θα έχουμε αποκτήσει εξαίρετα αρωματικά άλατα μπάνιου. Για ένα απολαυστικό μπάνιο, μπορούμε επίσης να ρίξουμε στο νερό της μπανιέρας μερικές σταγόνες άρωμα και ένα κουταλάκι του γλυκού μπέιμπι όιλ. Ο συνδυασμός τους αφήνει την επιδερμίδα βελούδινη και υπέροχα αρωματισμένη.

34 σχόλια:

para-kelsoscooks είπε...

Εύα, όμορφες οι πληροφορίες σου, κατατοπιστικές και χρηστικές.

eleni είπε...

Πάααρα πολύ καλές ιδέες και αρωματικές!
Θα μας βοηθήσουν στις δύσκολες περιπτώσεις.
Φιλιά!

Να κάνω μια ερώτηση-αν γνωρίζεις,μου απαντάς.
Έχω παλιά τραπεζομάντηλα της μαμάς μου,που έχουν καφετί κηλίδες-πώς να τις αφαιρέσω;

Marie-Anne είπε...

Πάντα χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες !!! Ευχαριστούμε!! Εχω κι εγώ την ίδια ερώτηση με την Ελένη ....

Sophie είπε...

Εύα μου υπέροχες οι πληροφορίες χρηστικές και πολύ κατατοπιστικές!!!Πολλές από αυτές τις χρειαζόμουν πραγματικά.Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!

Σοφία Ζ. είπε...

Εύα μου πολύ πολύ χρήσιμες οι συμβουλές! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ βοηθούν. Νά σαι καλά, καλή σου μέρα!

Dizzy button είπε...

Εύα μου,μ'αρέσει που συγκεντρώνεις στο μπλογκάκι σου όλες τις πληροφορίες για μια τέλεια νοικοκυρά!!!
Αυτή η μαγειρική σόδα...παντού χώνει την μύτη της και κάνει θαύματα!
Σε φιλώ!

maria gouma είπε...

μμμμμμ τι ωραιες συμβουλες!!! διαβαζω διαβαζω και νομιζω πως τα ξερω ολα χαχααχαχ αλλα εδω παντα κατι καινουργιο! :) καλο απογευμα ευακι :)

Helen Gr είπε...

Εύα μου, καταπληκτικές και χρησιμότατες οι συμβουλές/προτάσεις σου. Αρκετές τις σημείωσα γιατί τις χρειάζομαι.
Σε ευχαριστώ πολύ. Φιλιά.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευάκι μου οι συμβουλές σου είναι πάντα θησαυρός!!!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!

mia είπε...

Ευχαριστώ Εύα για τις συμβουλές!!!!

Τζέσσυ είπε...

Γεια σου Ευάκι!!!!!!!
Πολύ αναλυτικές και χρήσιμες οι ιδέες σου!!!!!!! ΤΕΛΕΙΕΣ!!!!!!!
Thank you!!!!!
<3

Summertime Blues είπε...

καλημέρα.
για την ώρα το σπιτάκι μου μυρίζει φαγητό και ξύλο.
αλλά τα συρτάρια μου χρειάζονται περιποίηση!
καλημέρα!

magda είπε...

Εύα μου,
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τις τόσο χρήσιμες συμβουλές σου!!!
Απλές, κατανοητές και εύκολα εφαρμόσιμες!
Καλό Σαββατοκύριακο και πολλά φιλιά

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

Εύα, οι συμβουλές σου είναι πάρα πολύ χρήσιμες. Ειδικά αυτή με το άδειο μπουκαλάδι αρώματος, μου άρεσε ιδιαίτερα. Δεν το ήξερα. Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ.
Καλό Σαββατοκύριακο

Ανώνυμος είπε...

παντα τοσα πολλα μυστικαααααααααα..
καλα να περνας φιλακιααααααααααα..

donkey and the carrot είπε...

Τι ωραίες ιδέες!!! Και χρήσιμες και απλές!!! Εγώ για την κουρτίνα μπάνιου, την ψεκάζω κάτω κάτω με λάδι σώματος και έτσι... το νερό γλυστρά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πολυ χρησιμες οι ιδεες σου!!!!
Ειχα πολυ καιρο να περασω απο εδω καιεπανορθωνω :)) αφηνοντας πολλες ευχες για μια καλη εβδομαδα

Unknown είπε...

Ευχαριστώ para-kelsoscooks για τα καλά σου λόγια..Καλή εβδομάδα να εχεις.

Unknown είπε...

Ελένη μου καλησπέρα...αργησα να απαντήσω γιατί πραγματικά έψαχνα να βρω κάτι για τους λεκέδες της πολυκαιρίας.Αυτό που βρήκα είναι ότι αν τα τραπεζομάντιλα είναι άσπρα μια λύση είναι η χλωρίνη. Αυτό που διάβασα όμως και δεν είναι καθόλου ευχάριστο είναι ότι οι πολυκαιρισμένοι λεκέδες παραμένουν και δεν φεύγουν εύκολα από ρούχα...Αν βρω κάτι άλλο χρήσιμο θα στο πω να είσαι σίγουρη. Φιλιά πολλά.

Unknown είπε...

Marie-Anne μου θα σου απαντήσω και σένα το ίδιο...δυστυχώς δεν βρήκα κάτι αξιόλογο για τους πολυκαιρισμένους λεκέδες που μάλλον είναι ένα αγκάθι για τα ρούχα που φυλάμε από τις μαμάδες μας...Αν βρω οτιδήποτε θα ενημερώσω.

Unknown είπε...

Χάρηκα πολύ Σοφία μου που φάνηκα χρήσιμη με τις πληροφορίες μου...Φιλιά

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Σοφία μου...να είσαι καλά και καλή εβδομάδα.

Unknown είπε...

Βάνα μου τι να κάνω σας προετοιμάζω για να γίνετε καλές νοικοκυρές...πράγματι η σόδα είναι θαύματα παντού...

Unknown είπε...

Γεια σου Μαράκι μου...προσπαθώ να βρίσκω καινούρια πράγματα να γράφω.. φιλιά πολλά.

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Ελένη μου για τα καλά σου λόγια..Φιλιά

Unknown είπε...

Γεια σου Ελενάκι μου...σ΄ευχαριστώ...φιλιά πολλά.

Unknown είπε...

Σ΄ευχαριστώ Μια μου που μπαίνεις και τις βλέπεις..φιλιά

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Τζέσσυ μου για τα καλά σου λόγια...φιλιά

Unknown είπε...

Θα χρησιμοποιήσεις τις συμβουλές για τα συρτάρια σου οπότε όλα θα είναι στην εντέλεια για το σπιτάκι σου summertime.

Unknown είπε...

Κι εγώ σ' ευχαριστώ Μάγδα μου που έρχεσαι στο σπιτάκι μου αλλά και για το δικό σου ταξιδιάρικο μπλοκ. Φιλιά

Unknown είπε...

Ροδούλα μου και μένα μου άρεσε ιδιαίτερα αυτή με το μπουκάλι του αρώματος...γιατί τα έχουμε δεν τα πετάμε αλλά δεν κάνουν και τίποτα χρήσιμο...οπότε βρήκαμε τον τρόπο... Φιλιά

Unknown είπε...

Κι εσύ να περνάς καλά queen in red..να είσαι καλά..καλή εβδομάδα

Unknown είπε...

Donkey and the carrot πολύ ωραία η ιδέα σου με την κουρτίνα...ευχαριστώ. Καλή εβδομάδα.

Unknown είπε...

Καλή εβδομάδα SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS. Κι εγώ επανόρθωσα γιατί κι εγώ είχα πολύ καιρό να περάσω από σένα...Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.