26 Απρ 2011

ΔΙΑΙΤΑ; ΠΟΙΑ ΔΙΑΙΤΑ;

Γεια σας....Χρόνια Πολλά...Χριστός Ανέστη!!!!
Καλώς ορίσαμε πίσω από τις πολύ ωραίες διακοπές του Πάσχα!!!!
Φάγαμε...ήπιαμε...και ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε τι κάναμε (εννοώ τρώγοντας) και να πάρουμε τα μέτρα μας...

Μην ανησυχείτε όμως δεν πρόκειται να σας δυσκολέψουμε...Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να αδυνατίσουμε χωρίς να μαρτυρήσουμε, με τρία απλά βήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να....ξεφουσκώσουμε το "σωσίβιό" μας...

Η δίαιτα είναι περίπλοκη υπόθεση. Οι περισσότεροι απο μας πιστεύουμε ότι αν τρώμε λιγότερο θα πέσουν τα κιλά. Κι αυτό μπορεί να το πετύχουμε για λίγο. Αλλά για να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μια μακροπρόθεσμη δίαιτα..... και το πιο πιθανό είναι ότι θα βρίσκουμε όλο και πιο δύσκολο να κερδίζουμε την ζυγαριά. Κι αυτό γιατί, αντίθετα με την διαδεδομένη άποψη για το αδυνάτισμα, το να χάνεις βάρος δεν είναι απλώς θέμα θερμίδων. Όχι ότι πρέπει να τις ξεχάσουμε (η ζωή δεν θα μπορούσε ποτέ να 'ναι τόσο ρόδινη!!), αλλά άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ζωτικό ρόλο.  Πρέπει λοιπόν να συνδυάσουμε μια λογική δίαιτα με ένα ειδικό σχέδιο δράσεως γυμναστικής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ατομικού μας μεταβολισμού -πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις φρυγανιές και την σελινόριζα και πάλι να κερδίσουμε την μάχη κατά του βάρους!!!

ΟΤΑΝ Η ΔΙΑΙΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη για να κινηθεί, έτσι και το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τροφή, την οποία μετατρέπει σε ενέργεια. Κοιμισμένοι ή εργαζόμενοι, συνεχώς καταναλώνουμε αυτή την ενέργεια και ότι περισσεύει μετατρέπεται σε λίπος.  Για να ξεφορτωθούμε αυτό το λίπος πρέπει να εξασφαλίσουμε να είναι λιγότερες οι θερμίδες που μπαίνουν, από αυτές που βγαίνουν. Τότε το σώμα ζητάει καύσιμα από το λίπος κι εμείς χάνουμε βάρος.
Αν όμως περικόψουμε τις θερμίδες για μια παρατεταμένη περίοδο, το σώμα μας τελικά αντιδρά με αυτό που είναι γνωστό ως αντίδραση λιμοκτονίας: έχοντας λιγότερες θερμίδες για να λειτουργήσει, μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο χρησιμοποιεί εκείνες που παίρνει. Έτσι δεν χρειάζεται να αναζητήσει το καύσιμο του επιπλέον λίπους και η διαδικασία του αδυνατίσματος επιβραδύνεται τελίως ή ακόμα και σταματά. Όσο πιο συχνά κάνουμε δίαιτα, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η επιβράδυνση. Επομένως το να τρώμε όλο και λιγότερο όχι μόνο δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά μπορεί ακόμα και να είναι επικίνδυνο. Παρ' όλα αυτά, αν κρατηθεί υπό έλεγχο η "αντίδραση λιμοκτονίας" μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός μας (βλ. "Κοροιδέψτε τον εαυτό σας" παρακάτω). Ακόμη κι όταν οι προσπάθειες για αδυνάτισμα πάψουν και επανέρθουμε στις κανονικές συνήθειες διατροφής, αυτή η ανάγκη για λιγότερες θερμίδες παραμένει εν δράσει, και μπορεί ακόμα και να αρχίσουμε να παίρνουμε βάρος. Πως λοιπόν θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο; Απλώς θα ακολουθήσουμε τα τρία απλά βήματά μας.

1. ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΙΔΩΝ
Αρκετά χρόνια πριν οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι η μέση γυναίκα μπορούσε να διατηρήσει το βάρος της με 2000 θερμίδες την ημέρα. Αλλά πολλές γυναίκες διαπίστωσαν ότι αυτό απλώς δεν ισχύει γι' αυτές, κι ότι λαμβάνοντας υπ' όψη τον πιο καθιστικό σύγχρονο τρόπο ζωής, ένας αριθμός γύρω στις 1500-1800 θερμιδες ημερησίως είναι πιο ρεαλιστικός.
Για να χάσει βάρος η μέση γυναίκα θα πρέπει να υπολογίσει την πρόσληψη θερμίδων μεταξύ 1000 και 1200 την ημέρα, ώστε το σώμα της να μην εκλάβει την δόση αυτή ως λιμοκτονία και σταματήσει την διαδικασία του αδυνατίσματος. Παρά την μανία για δίαιτες πολύ χαμηλές σε θερμίδες, δεν έχει νόημα να κατέβεις κάτω από τις 800.
Η μείωση των θερμίδων όμως δεν πρέπει να σημαίνει ότι τρως λιγότερο φαγητό, αλλά απλώς ότι διαλέγεις φαγητό με λιγότερες θερμίδες. Πράγμα που καταλήγει σε μια δίαιτα πιο υγιεινή, αφού ευτυχώς τα τρόφιμα που είναι γεμάτα θερμίδες -πολύ λίπος, πολλή ζάχαρη - είναι εκείνα που έτσι κι αλλιώς θα 'πρεπε να αποφεύγουμε!
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΕΩΣ
Αδυνατίζουμε χωρίς να πεινάσουμε τρώγοντας:
  • περισσότερες ίνες -θα τις βρούμε στο ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, σκούρο ρύζι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά (καλύτερα ωμά).
  • περισσότερο άσπρο κρέας και πουλερικά.
  • μεγάλη ποικιλία τροφών για να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με επάρκεια ουσιωδών βιταμινών και μετάλλων.
Κόβουμε:
  • τα κατεργασμένα ή ραφιναρισμένα τρόφιμα, όπως την ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι.
  • το λίπος -αναζητούμε τις χαμηλές σε λιπαρά παραλλαγές των γαλακτοκομικών, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι και τα χαμηλά σε λιπαρά υποκατάστατα του βουτύρου και της μαργαρίνης.
  • το αλάτι και τα αλατισμένα φαγητά, όπως τις πίκλες, τους ξηρούς καρπούς και τα τσιπς.
  • την ζάχαρη, τα μπισκότα, τα κέικ, τα γλυκά την σοκολάτα και το αλκοόλ.

2. ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΜΑΣ
Ο ρυθμός μεταβολισμού του σώματός μας καθορίζει τον ρυθμό με τον οποίο οι θερμίδες που καταναλώνουμε μετατρέπονται σε ενέργεια.
Τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού των θερμίδων που προσλαμβάνουμε διατηρούν σταθερή την θερμοκρασία του σώματος μας και παρέχουν ενέργεια για τις βασικές λειτουργίες του σώματος - καρδιά, αναπνοή, πέψη και αντικατάσταση ιστών. Το ένα τρίτο που απομένει χρειάζεται για να δώσει καύσιμα για τις φυσικές δραστηριότητες μας, όπως το περπάτημα, το κολύμπι και η σκληρή δουλειά.
Ο μεταβολισμός του κάθε ανθρώπου διαφέρει. Άλλοι "καίνε" γρήγορα, άλλοι έχουν νωθρά συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν λιγότερες θερμίδες απ' όσες προσλαμβάνουν. Διάφοροι παράγοντες επίσης επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό, όπως η ηλικία, το φύλο, η σωματική διάπλαση, η ώρα της ημέρας (αυξάνει μετά τον ύπνο μιας νύχτας, πέφτοντας πάλι καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου) και το πόσο ασκείται κανείς. Ο μεταβολικός ρυθμός είναι επίσης υψηλότερος ακριβώς πριν την περίοδο (αμέσως μετά είναι πιο χαμηλός). Κι όσο πιο πολύ μεγαλώνουμε, τόσο πιο βραδύς γίνεται ο μεταβολισμός μας και δυσχερέστερη η δίαιτα. Επομένως, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος πρέπει να το κάνουμε τώρα!!!
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΕΩΣ
Γινόμαστε φίλοι με τον μεταβολισμό μας και τον κάνουμε να δουλεύει για μας και όχι εναντίον μας.  Αυτό θα το πετύχουμε:
τρώγοντας μικρότερα γεύματα πιο συχνά -αυτό κρατάει τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση.
τρώγοντας μετά κι όχι πριν αθληθούμε. Θα αισθανόμαστε λιγότερο πεινασμένοι μετά και θα φάμε λιγότερο.
τρώγοντας από πείνα κι όχι από συνήθεια, ώστε ο μεταβολισμός μας κι όχι η διάθεσή μας, να μας υπαγορεύει πότε χρειαζόμαστε φαγητό!!

3. ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΣ 
Η αύξηση της παραγωγής ενεργείας μας θα επιταχύνει τον μεταβολισμό μας - και θα βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες. Εδώ είναι που η άσκηση παίζει ζωτικό ρόλο.
Η άσκηση μπορεί να έχει διάφορες μορφές, αξίζει όμως να έχουμε κατά νου ότι εκείνες οι ασκήσεις που απασχολούν ολόκληρο το σώμα μας είναι οι καλύτερες.
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΕΩΣ
Για να δούμε πραγματικά αποτελέσματα είναι αναγκαίο να γυμναζόμαστε δύο ή τρείς φορές την εβδομάδα -για όλη μας την ζωή!
Πριν αρχίσουμε, πρέπει να εξακριβώσουμε κατά πόσον είμαστε υγιείς, έτσι ώστε να μην το παρακάνουμε! Τρέχουμε επί τόπου επί δύο λεπτά (σταματάμε αμέσως εάν αισθανθούμε πραγματικά άσχημα), έπειτα παίρνουμε τον σφυγμό μας για έξι δευτερόλεπτα και τον πολλαπλασιάζουμε επί δέκα: 84 με 96 είναι πολύ καλός, 120 με 132 είναι μέτριος, 150 με 161 είναι ένα κακό σκορ. Εάν έχουμε αποτέλεσμα κακό, αρχίζουμε να γυμναζόμαστε πολύ σιγά και βαθμηδόν βάζουμε μεγαλύτερη δύναμη καθώς η αντοχή μας βελτιώνεται.
Εάν έχουμε κάποιο θέμα υγείας η οποιαδήποτε αιτία ανησυχίας, θα πρέπει πρώτα να  συμβουλευθούμε το γιατρό μας.
  • Μερικές ασκήσεις απαιτούν περισσότερη ενέργεια από άλλες και εξαρτάται από εμάς να αποφασίσουμε ποια μορφή θα έχουν. Το σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε την άσκηση και να μην προσπαθούμε να κάνουμε πάρα πολλά πολύ νωρίς. Ο τελικός μας στόχος πρέπει να είναι η άνετη άσκηση επί τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε φορά που γυμναζόμαστε.
    Δοκιμάζουμε:
  • τζόκινγκ ή γρήγορο περπάτημα
  • ποδηλασία
  • γιόγκα, χορό ή αερόμπικ
  • ένα σπορ με ρακέττα, όπως το τένις ή το σκουώς
  • ιππασία
  • κολύμβηση 
 ΛΕΠΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Συμβιβαζόμαστε με ένα αργό, σταθερό χάσιμο βάρους-είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι θα διαρκέσει.
  • Δεν χρειάζεται να μετράμε διαρκώς τις θερμίδες, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε την θερμιδική αξία κάθε τροφής. Η εμπειρία θα μας δείξει το συνολικό ποσόν βάσει του οποίου θα χάσουμε ή θα διατηρήσουμε το βάρος μας.
  • Δεν θα επιλέξουμε μια δραστική δίαιτα γιατί αυτό θα έχει ώς αποτέλεσμα απώλεια άπαχου ιστού, ενώ το σώμα μας θα κρατά το λίπος του. Οι περιστασιακές...παρασπονδίες δεν πρέπει να μας κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι, όμως μην ξεχνάμε τον τελικό μας στόχο.


ΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Αν και η αντίδραση λιμοκτονίας-η προσαρμογή του σώματός μας σε εκείνο που φοβάται ότι είναι ένας επερχόμενος λιμός -τελικά έχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της διαδικασίας του αδυνατίσματος, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να προσαρμοστεί το σύστημά μας και να λειτουργήσει με έναν βραδύτερο ρυθμό. Στην διάρκεια αυτού του διαστήματος προσαρμογής μπορούμε να το ξεγελάσουμε και να μην αντιληφθούμε ότι κάνουμε δίαιτα! 
Απλώς διακόπτουμε τις περιόδους προσεκτικής και ισορροπημένης διατροφής με σύντομα διαστήματα τριών-τεσσάρων ημερών αυστηρότερης δίαιτας- για παράδειγμα, κατεβαίνουμε από τις 15οο στις 1000 θερμίδες την ημέρα.
Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας, διότι οποτεδήποτε ο οργανισμός μας αρχίσει να νιώθει την ανάγκη, απλώς τρώμε ξανά περισσότερο. Δοκιμάζουμε:
  • δυο συνεχείς ημέρες αυστηρότερης δίαιτας κάθε εβδομάδα
  • τέσσερις συνεχείς ημέρες κάθε δεκαπενθήμερο. Μην μπαίνουμε στον πειρασμό να φάμε υπερβολικά τις "κανονικές" ημέρες.

26 σχόλια:

maxforeigner είπε...

Καλημέρα. Πολύ ωραίο άρθρο. Παρόλο που το άρθρο αυτό, απευθύνεται στις γυναίκες, τα ίδια ισχύουν βέβαια και για τους άντρες. Η άσκηση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, αλλά ΠΑΝΤΑ με προσεκτική διατροφή, όπως ακριβώς περιγράφεται στην ανάρτηση. Η προσωπική μου εμπειρία: ξανάρχισα από 1ης Μαρτίου τη συστηματική άσκηση σε γυμναστήριο (διάδρομος, ασκήσεις με βάρη, κολύμπι σε πισίνα) μετά από διακοπή 2 χρόνων! Χρειάστηκε 1,5 μήνας για να χάσω 2 κιλά! Βέβαια, δεν προσέχω ιδιαίτερα τη διατροφή, δεν εφαρμόζω όλα όσα λέει το άρθρο. Αν τα εφάρμοζα θα έχανα περισσότερα κιλά. Να συμπληρώσω όμως, πως ο στόχος μου ήταν (και είναι) να χάσω συνολικά 4-5 κιλά (αυτά έχω παραπανίσια...., οπότε .... ελπίζω πως θα το πετύχω!

Σοφία Ζ. είπε...

Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Εύα μου. Να σου πω όμως την κρυφή μου αμαρτία; θα ήθελα να ξυπνήσω αύριο το πρωί και να είμαι 15 κιλά λιγότερο (όσα πήρα τους τελευταίους τρεις μήνες)! Γίνεται; Δεν γίνεται!
Φιλιά Πολλά!

simonmad είπε...

Πολύ αληθινό άρθρο! Εδώ και δύο χρόνια κάνω συστηματικά διάδρομο ή τρέχω στην παραλία όταν το επιτρέπει ο καιρός και έχω δει σημαντική διαφορά τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη φυσική μου κατάσταση. Οι δίαιτες εξπρές είναι μύθος και μάλιστα επικίνδυνος! Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση και μη φοβάστε τίποτα!

love2love είπε...

εγω το παλευω με γυμναστηριο και προσεχω αν και κανω παρασπονδιες αλλα δνε θα τρελαθω κιολας

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευάκι μου Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!!!
Ελπίζω να πέρασες όμορφα τις μέρες αυτές!!! Αντε να κανονίσουμε καμιά συνάντηση να τα πούμε, έμαθα ότι βρεθήκατε στην Μαρίας το Πάσχα και περάσατε τέλεια!!!
Φιλάκια πολλά!

maria gouma είπε...

χριστος Ανεστη! χρονια πολλα!! τα λεει οοοολαααα το αρθρο σου παρα πολυ καλο!! πολυ χρησιμο! μπραβο σου,για μια ακομη φορα :)

Vasia b. είπε...

Πολύ ωραία όλα αυτά και πολύ χρήσιμα!!!!Να μπορούσα να τα εφαρμόσω όλα και να χάσω 10 κιλά!!!
Τι καλά που θα ήταν!!!!!
Το μόνο που με σώζει είναι το καθημερινό ωριαίο περπάτημα μαζί σου αλλιώς........
Φιλάκια πολλά!!!!!!!

marilise είπε...

χριστός ανέστη με χαρά υγεία και πολλή αγάπη τ'έλειο άρθρο μπράβο !!!!!

Rena είπε...

ΩΧ ναι πρέπει ν' αρχίσω δίαιτα, πάντα κάνω αυτή που μετράς θερμίδες, δεν μπορώ να κάνω άλλη γιατί δεν τρώω όλα τα φαγητά οπότε δεν έχω άλλη επιλογή, πάντως η αρχή είναι δύσκολη μετά συνηθίζεις ,μιλάω βέβαια για 3-4 κιλά για περισσότερα δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία!

Rinos είπε...

ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!!! πολύ ωραίο το blog σας...σας ακολουθώ ακολουθήστε με και εσείς αν θέλετε!!!
φιλιάααα

Asteri (Maria) είπε...

Χρόνια Πολλά
Χριστός Ανέστη
Πολύ καλό άρθρο
Τα φιλιά μου

Unknown είπε...

Γεια σου Mike Χρόνια Πολλά...θα πετύχεις τον στόχο σου μην ανησυχείς..οπότε τώρα που έρχεται και Καλοκαίρι θα είσαι ότι πρέπει...

Unknown είπε...

Χρόνια Πολλά Σοφία Ζ. Χριστός Ανέστη...και ποιος δεν θα ήθελε να ξυπνήσει ένα πρωί και να ήταν όπως ήθελε από κιλά...αλλά δυστυχώς πρέπει να ιδρώσουμε για να γίνει αυτό..Φιλιά και σε σένα...

Unknown είπε...

Έχεις δίκιο Simonmad..ισσοροπημένη διατροφή και άσκηση μάλλον είναι το μυστικό...

Unknown είπε...

Και ποιος δεν κάνει παρασπονδίες love2love μου...μακάρι να μπορούσα να τις αποφύγω αλλά που τέτοια τύχη..φιλιά!!!!

Unknown είπε...

Ελενάκι μου Αληθώς Ανέστη...Πράγματι περάσαμε πολύ ωραία...ήπιαμε και καφεδάκι στης Μαρίας...και βέβαια θα προγραμματίσουμε επόμενη συνάντηση.. Φιλιά...

Unknown είπε...

Σ' ευχαριστώ Μαρία μου για τα καλά σου λόγια...πράγματι χρήσιμο άρθρο όταν κάποιος το τηρεί...εγώ δεν ξέρω πράγματι...μερικές φορές ίσως άλλες μου ξεφεύγουν διάφορα...

Unknown είπε...

Πράγματι Βάσσια μου τι καλά που θα ήταν όλα αυτά να τα κάναμε...εμείς θα συνεχίσουμε ακάθεκτες και αν μη τι άλλο κάνουμε καλό στην υγεία μας...

Unknown είπε...

Αληθώς Ανέστη Marilise μου να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου...Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...

Unknown είπε...

Ευτυχώς Rena μου δεν χρειάζεσαι πάρα πολλά κιλά να χάσεις...οπότε θα σου είναι πιο εύκολο...Φιλιά!!!

Unknown είπε...

Βεβαίως Irini L. θα σε ακολουθώ.. ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...

Unknown είπε...

Χρόνια Πολλά...Αληθώς Ανέστη Asteri μου...Ευχαριστώ για το σχόλιό σου και πολλά φιλιά...

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Χρόνια Πολλά!! Χριστός Ανέστη!!
Πολύ καλή η ανάρτηση και χρήσιμες συμβουλές!!
Πάνω από όλα χρειάζεται υπομονή και να μην περιμένει κάποιος ότι σε 1 εβδομάδα θα δει μεγάλη διαφορά!
Η διατροφή είναι τρόπος ζωής και φυσικά η καταπιεστική δίαιτα μόνο αντίθετο αποτέλεσμα έχει!
Καλημέρα καλή μου!

Βιoλέτα είπε...

Χριστός Ανέστη!
Ωραίες οι διατροφικές συμβουλές αλλά απ΄τη Κυριακή του Θωμά και μετά.Μέχρι τότε μου έχω δώσει...ελευθέρας:))
Καλημέρες!

Unknown είπε...

Χρόνια Πολλά!!! Αληθώς Ανέστη!! Μοντέρνα Σταχτοπούτα, όλες οι συμβουλές που έχουν να κάνουν με την διατροφή μας και την υγεία μας είναι πάντα καλές...βέβαια όπως λες χρειάζεται υπομονή και ναι συμφωνώ ότι η διατροφή είναι τρόπος ζωής..
Καλημέρα και σε σένα...

Unknown είπε...

Χρόνια Πολλά Αληθώς Ανέστη!! Βιολέτα.. Να σου πω την αλήθεια ότι και να κάνεις το ελευθέρας πάντα χρειάζεται...γιατί είναι το αλατοπίπερο της ζωής...Καλημέρες πολλές!!!!