8 Απρ 2011

ΑΠΡΙΛΙΟΣ....ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΣΤΙΣ ΔΟΞΕΣ ΤΟΥΣ

Άνοιξη. Πνοή ζωής, βαθιά ανάσα μετά από τη σκοτεινιά και τα κρύα του Χειμώνα. Άνοιξη και η φύση μας προκαλεί να τη χαρούμε, να ζήσουμε περισσότερο έξω, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της, ακόμα κι αν ζούμε στο κέντρο της Αθήνας.
Και το πιο μικρό μπαλκόνι μπορεί να φιλοξενήσει τα δώρα της άνοιξης και να γίνει μια πραγματική όαση. Ανασκουμπωθείτε, λοιπόν! Ήρθε η ώρα να φροντίσετε και ν' ανανεώσετε τον κήπο σας, να ομορφύνετε τη βεράντα σας με λουλούδια, να μετατρέψετε το μπαλκονάκι σας σε μικρογραφία κήπου, να "κρύψετε" τους τοίχους με αναρριχόμενα! Η κηπουρική είναι ένα από τα πιο δημιουργικά, παραγωγικά και "θεραπευτικά" χόμπι. Και δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε ανέφικτο τα λουλούδια σας να προκόψουν κι εσείς να τα καμαρώνετε, γεμάτη μητρική περηφάνια! 

Το σωστό χώμα

Ανάλογα με τα λουλούδια ή τα φυτά που θέλουμε να καλλιεργήσουμε, διαλέγουμε και το είδος του χώματος που θα βάλουμε στη γλάστρα. Κάθε χώμα αποτελείται από τρία βασικά συστατικά, σε διαφορετικές αναλογίες: άμμο, άργιλο και ασβέστη. Έτσι, όταν επικρατεί ο ασβέστης, χαρακτηρίζουμε το χώμα ασβεστώδες, όταν δεν έχει πολύ άργιλο, αργιλώδες και όταν υπερτερεί η άμμος, αμμώδες.  Μπορούμε να επέμβουμε τεχνητά στη φύση του εδάφους προσθέτοντας όποιο συστατικό απαιτείται για τις καλλιέργειές μας. Το χώμα περιέχει επίσης και χημικά στοιχεία, όπως κάλιο, σίδηρο, θειάφι, χαλκό, μαγνήσιο, που αποτελούν την τροφή των φυτών. Τα λιπάσματα συμπληρώνουν τις ελλείψεις του εδάφους σε χημικά συστατικά και αυξάνουν τη θρεπτική του αξία, γι' αυτό και πρέπει να ρίχνουμε συχνά λίπασμα στις γλάστρες μας.
Για το χώμα που θα βάλετε στις γλάστρες, συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο του φυτωρίου από το οποίο θα αγοράσετε τα φυτά σας. Εκείνος θα ξέρει να σας πει, ανάλογα με τα είδη που διαλέξετε, ποιο χώμα να προτιμήσετε.
Αν έχετε την τύχη να διαθέτετε κήπο στο σπίτι ή στο εξοχικό σας, πάρτε λίγο χώμα και πηγαίνετέ το στο φυτώριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο υπεύθυνος θα ξεχωρίσει τι είδους χώμα είναι και ανάλογα με το τι θέλετε να φυτέψετε στον κήπο σας, θα σας δώσει τις ανάλογες οδηγίες.

Κήπος και δέντρα
Υπάρχει ωραιότερο πράγμα, μέσα στη λάβα του καλοκαιριού, από την σκιά ενός δέντρου; Υπάρχει γευστικότερο πράγμα από ένα συκο, κομμένο εκείνη την ώρα; Αν έχετε κήπο, μη διστάσετε να φυτέψετε οπωροφόρα και καλλωπιστικά δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να "πιάσουν" τα οπωροφόρα είναι η σωστή επιλογή τους, ανάλογα με την περιοχή που ζείτε. Για παράδειγμα, όλα τα ξινά ευδοκιμούν καλύτερα σε χαμηλά υψόμετρα και πιο ζεστές περιοχές, χωρίς απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας και δυνατούς ανέμους. Το χειμώνα, όταν προβλέπεται παγωνιά, καλό είναι να τα σκεπάζουμε με πλαστικό για να μην παγώσουν. Ξινά θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις λεμονιές, έτσι ώστε να μπορείτε να τις συνδυάσετε και να έχετε λεμόνια όλο το χρόνο. Οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές αντέχουν περισσότερο από τις λεμονιές στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι βερικοκιές αγαπούν τα θερμά, ξηρά κλίματα και τις περιοχές όπου η άνοιξη είναι γλυκιά. Σε ψυχρές περιοχές, τα άνθη τους καταστρέφονται. Αρχίζουν να δίνουν καρπούς 3 χρόνια αφού τις φυτέψουμε, ενώ από τον πέμπτο χρόνο και μετά η παραγωγή τους είναι τέτοια, που θα μας επιτρέπει να φτιάχνουμε και μαρμελάδες. Οι συκιές ευδοκιμούν σχεδόν παντού. Αντέχουν στο κρύο και τη ζέστη, επιβιώνουν στην ξηρασία, απαιτούν ελάχιστες φροντίδες και δίνουν υπέροχη σκιά. Μην ξεχάσετε να φυτέψετε και μια αρσενική, που θα γονιμοποιεί τις θηλυκές.
Πανέμορφο δέντρο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις η ελιά έχει ένα μόνο βασικό μειονέκτημα. Αργεί πολύ να μεγαλώσει. Το κλάδεμά της θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αν φιλοδοξούμε να μας δώσει καρπούς. Τα καλλωπιστικά δέντρα βρίσκουν κι αυτά τη θέση τους στον κήπο μας. Κατάλληλη για όλους σχεδόν τους κήπους, με μόνη απαίτηση το συχνό πότισμα, η κλαίουσα ιτιά μεγαλώνει εν ριπή οφθαλμού. Το ίδιο και τα καβάκια, που έχουν όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα: δεν δημιουργούν "ατμόσφαιρα". Είναι όμως ιδανικά για να οριοθετήσουν τη μάντρα και να σας κρύβουν από τους απέναντι.

Τα κλασικά πεύκα αργούν να μεγαλώσουν, ενώ οι μανόλιες και οι μιμόζες αναπτύσσονται πιο γρήγορα και είναι πολύ εντυπωσιακές.
Οι λεύκες δίνουν υπέροχη σκιά μεγαλώνοντας, όμως, δημιουργούν κάποια προβλήματα, αφ' ενός με το άσπρο χνούδι των λουλουδιών τους, που την άνοιξη σκεπάζει σαν μπαμπάκι τα πάντα, και αφ' ετέρου, με την ευαισθησία τους στις διάφορες ασθένειες. Πολύ όμορφο επίσης αλλά μπελαλίδικο δέντρο είναι ο ευκάλυπτος. Μπορεί να πάρει γιγάντιες διαστάσεις και να γίνει πολύ όμορφος, το κακό όμως είναι ότι βγάζει κίτρινη σκόνη και πετάει κίτρινα μπαλάκια στο χώμα, σε τέτοια αφθονία, που πολύ σύντομα το έδαφος θα μοιάζει στρωμένο με κίτρινο χαλί. Ακόμα χειρότερα, οι ρίζες του είναι τόσο μεγάλες και δυνατές, που απορροφούν όλο το νερό, εμποδίζοντας οποιοδήποτε άλλο φυτό στην γύρω περιοχή να ευδοκιμήσει, ενώ παραμερίζουν όποιο εμπόδιο βρεθεί στο δρόμο τους, ώστε να επεκταθούν. Αυτό σημαίνει ότι ευκάλυπτοι, φυτεμένοι κοντά στους τοίχους του σπιτιού ή τη μάντρα μπορεί να καταστρέψουν τα θεμέλια, σπάζοντας ακόμα και το μπετόν.


Λουλούδια στον κήπο
Φυτέψτε ανθοφόρα, αναρριχόμενα και θαμνοειδή, για να εναλλάσσετε χρώματα και είδη. Αν θέλετε να φτιάξετε διαδρομάκια, τα ευώνυμα με τα έντονα φύλλα τους είναι μια πολύ καλή επιλογή. Για τους φράκτες σας, λιγούστρο, βιβούρνο και αγγελικές είναι ότι πρέπει. Τα πυράκανθα, με τα κόκκινα μπαλάκια και τα πολύ μυτερά αγκάθια τους, δίνουν πολύ χρώμα, ενώ κρατούν μακριά και τους ανεπιθύμητους.  Όλοι αυτοί οι θάμνοι είναι πολύ ανθεκτικοί και απαιτούν ελάχιστες φροντίδες, ενώ με το κλάδεμα παίρνουν όποιο σχήμα θέλουμε. Φυτέψτε τους στη σειρά, με απόσταση 30 εκ. τον ένα από τον άλλο και σε βάθος περίπου 30 εκ. Κήπος χωρίς τριανταφυλλιές δεν νοείται. Ατέλειωτες ποικιλίες σας περιμένουν για να διαλέξετε. Αναρίθμητοι χρωματισμοί και διάφορα επίπεδα σκληραγωγίας και αντοχής σας δίνουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε τα όμορφα αυτά φυτά, σε όποιο σημείο της γης κι αν βρίσκεται ο κήπος σας. Οι θαμνώδεις άσπρες μαργαρίτες είναι άλλη μια επιλογή που θα στολίσει υπέροχα κάποια γωνιά. Το μόνο που απαιτεί είναι συχνό πότισμα, για να θεριέψει κυριολεκτικά. Λίγο περισσότερη φροντίδα απαιτούν οι μπιγκόνιες, οι γαρδένιες και οι καμέλιες, τα λουλούδια τους όμως είναι τόσο όμορφα, που αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.
Και φυσικά, τα απανταχού παρόντα γεράνια είναι η πιο εύκολη και διακοσμητική λύση, μια που δεν υπάρχει περίπτωση να μην "πιάσουν" και μεγαλώνουν μόνα τους, ακόμα κι αν εμείς ξεχάσουμε παντελώς την ύπαρξή τους.



Ημερολόγιο
  • Φυτεύουμε τους καλοκαιρινούς βολβούς, όπως μπιγκόνιες, ντάλιες, κρίνους, γλαδιόλες κλπ.
  • Φυτεύουμε όλα τα μονοετή λουλούδια που αγοράσαμε φιντανάκια.
  • Φυτεύουμε θάμνους ποώδεις και πολυετείς.
  • Κλαδεύουμε ελαφρά τα παλιά ποώδη-πολυετή, για να δυναμώσουν και να ανθίσουν το καλοκαίρι.
  • Χωρίζουμε τις τούφες των φυτών που είχαν ανθίσει το περασμένο φθινόπωρο (αστράκι, βερονίκη κλπ) και τις μεταφυτεύουμε.
  • Καθαρίζουμε τα παρτέρια από ζιζάνια και στρώνουμε καλά το χώμα. Παρακολουθούμε συνέχεια την κατάσταση ώστε να ξεφορτωνόμαστε αμέσως τα ζιζάνια που φυτρώνουν.
  • Αρχίζουμε τους ψεκασμούς δέντρων και λουλουδιών, με τα κατάλληλα για το καθένα εντομοκτόνα. Ψεκάζουμε προληπτικά τις τριανταφυλλιές, τα ευώνυμα και τις αγγελικές, για να καταπολεμήσουμε το ωίδιο και τη μελίγκρα.
  • Φυτεύουμε τα ροδόδεντρα και τις αζαλέες μας. 
  • Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να φυτέψουμε καινούργιο γκαζόν. Διαλέγουμε μια καλή μέρα, ώστε το χώμα να είναι στεγνό και να μπορέσουμε να σκεπάσουμε καλά το σπόρο χωρίς να κολλάει στον κύλινδρο.
  • Αρχίζουμε να κουρεύουμε το παλιό γκαζόν, δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να πάρει τα πάνω του, και αυξάνουμε σιγά σιγά τη συχνότητα των ποτισμάτων του. Αποφεύγουμε να ποτίζουμε τις μεσημεριανές ώρες και προτιμάμε το σούρουπο.
  • Καθαρίζουμε το λαχανόκηπο από τα ζιζάνια και συνεχίζουμε τα λιπάσματα.
  • Σπέρνουμε μαρούλια, σπανάκι, πράσα, κρεμμύδια, αρακά και φασολάκια.
  • Σκαλίζουμε επιφανειακά γύρω από τα νέα φυτά.

12 σχόλια:

Chris είπε...

Καλημέρα!!
κάποτε είχα λουλούδια στον κήπο... τώρα με τις γάτες δεν έχει μείνει τπτ...
Καλό Σ/κ!!

Eva Z. είπε...

Καιρός να ξαναβάλεις Chris...καλημέρα να έχεις ενα υπέροχο Σ/Κ...

Ιωάννα είπε...

Καλημερα Ευα πολύ ωραιες πληροφοριες, εγω ξεκινησα το φυτεμα και συνεχιζω....
Σου ευχομαι καλο Σαββατοκυριακο

Νίκη είπε...

Καλώς σας βρίσκω κι εγώ.Ομορφο το μπλογκ, ο τίτλος και ο τρόπος σκέψης σχετικά με τη ζωή με εκφράζουν απόλυτα!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευάκι εμείς του δώσαμε και κατάλαβε (του μπαλκονιού μας)
Και τι δεν φύτεψε ο καλός μου, όμορφο έγινε!
Πραγματικά νοιώθεις να σε ανανεώνει!
Φιλάκια, θα τα πούμε αύριο στον καφέ!

maria είπε...

Μπραβο ευακι!! οτι χρειαζομουν!Αυτη την περιοδο θελω να αρχισω να 'δημιουργω΄ στο μπαλκονι και η αναρτηση σου με βοηθησε πολυ!!!

Eva Z. είπε...

Συνέχισε Ιωάννα δυνατά....με το φύτεμα!!! Καλή Κυριακή να έχεις...

Eva Z. είπε...

Καλώς όρισες Νίκη...Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...Καλή Κυριακή σου εύχομαι...

Eva Z. είπε...

Ελενάκι μπράβο...τι ωραία με τα λουλούδια και τι ωραία να ασχολείται και κάποιος άλλος στην οικογένεια με τέτοια πράγματα...
Δεν βλέπω την ώρα να έρθει το αύριο..

Eva Z. είπε...

Χαίρομαι που βοήθησα maria ώστε να ξεκινήσει η δημιουργικότητά σου...εξ' άλλου είναι και ωραία εποχή γι' αυτό...Καλή Κυριακή σου εύχομαι..

mia maria είπε...

Μύρισε άνοιξη η ανάρτηση σου:)
Καλή εβδομάδα από αύριο!

Eva Z. είπε...

Καλή εβδομάδα mia maria...και σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...