18 Απρ 2011

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ "ΦΑΜΠΕΡΖΕ"

ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΠΕΤΡΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΜΑΛΤΟ ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΡΟΥΣ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΦΑΜΠΕΡΖΕ.
ΚΙ ΟΜΩΣ ΒΑΦΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ!!!

Ένας απλός, παραδοσιακός τρόπος βαφής αυγών με εκπληκτικά αποτελέσματα. Όλο του το μυστικό είναι τα....ξερά φλούδια από μεγάλα κρεμμύδια!!  Αυτά κάνουν όλη την....ζωγραφική. Η διαδικασία είναι απλή: Τα ξερά φλούδια των κρεμμυδιών δίνουν πορτοκαλί χρώμα στα αυγά, το οποίο όταν συνδυαστεί με μπογιά αυγών σε αντίθετο χρώμα-μπλε ή πράσινη- δημιουργεί θαυμάσια δαντελλωτά σχέδια που θυμίζουν ημιπολύτιμους λίθους και σπάνια μάρμαρα.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ:
  • Ξερά φλούδια από κρεμμύδια
  • μερικά παλιά καλσόν
  • σπαγκάκια
  • μπλε ή πράσινη μπογιά για βάψιμο αυγών
  • παλιά κατσαρόλα
  • ξίδι
  • λάδι για το γυάλισμα των αυγών
  1. Διαλέγουμε μεγάλα, ξερά εξώφυλλα κρεμμυδιών (Ο μανάβης μας ευχαρίστως θα μας δώσει όλα αυτά που μένουν στον πάτο του σακκιού με τα κρεμμύδια). Προτιμάμε όσα διατηρούν την καμπύλη του κρεμμυδιού, γιατί "αγκαλιάζουν" καλύτερα τα αυγά. Αφού πλύνουμε και σκουπίσουμε τα αυγά - πάντοτε άσπρα, όχι μπεζ - τα τυλίγουμε με τα φλούδια.
  2. Κόβουμε κομμάτια από ένα παλιό καλσόν, βάζουμε μέσα στο καθένα ένα τυλιγμένο αυγό και δένουμε το καλσόν με ένα σπαγκάκι, ώστε να εφαρμόζει στο αυγό και να κρατά τα φλούδια στην θέση τους.
  3. Ετοιμάζουμε την μπογιά σύμφωνα με τις οδηγίες στο φακελλάκι και όταν είναι έτοιμη βάζουμε μέσα τα σακουλάκια  με τα αυγά, ένα-ένα με προσοχή (ή πολλά μαζί, τοποθετημένα στο μεταλλικό δίχτυ μιας φριτέζας). Τα αφήνουμε να βράσουν την καθορισμένη ώρα ή αν είναι μπογιά που δεν χρειάζεται βράσιμο απλά τα βουτάμε μέσα και τα αφήνουμε όση ώρα γράφει στις οδηγίες. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα ξεπλένουμε κάτω από την βρύση. 
  4. Κόβουμε το σπαγκάκι και "ξεφλουδίζουμε" τα αυγά από το καλσόν και τα φλούδια των κρεμμυδιών. Το τελευταίο αυτό στάδιο έχει κα "σασπένς" γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι ακριβώς χρώματα και σχέδια μπορεί να προκύψουν. Αυτά εξαρτώνται από το πόση χρωστική ουσία διέθετε το συγκεκριμένο κρεμμύδι, από την πυκνότητα της δικής μας μπογιάς, από την αλληλεπίδραση των δύο χρωμάτων και από την ποιότητα του κέλυφους του αυγού. Γυαλίζουμε τα αυγά με ένα λαδωμενο πανάκι και τα "πολύτιμα" πασχαλινά στολίδια μας είναι έτοιμα. Είναι τόσο όμορφα που λυπάσαι να τα τσουγκρίσεις!
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα! 



24 σχόλια:

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Πολύ όμορφα και εντυπωσιακά!
Και μιας και έψαχνα κάτι διαφορετικό για φέτος, θα το προσπαθήσω! Φιλιά

simonmad είπε...

Είναι εντυπωσιακά και πρωτότυπα! Στολίζουν το δίχως άλλο, με τρόπο ξεχωριστό!

Σοφία Ζ. είπε...

Εντυπωσιακά τα αυγά με τη χρήση του κρεμμυδιού Eva μου. Καλά τα αυθεντικά Φαμπερζέ, το μόνο κακό τους είναι είναι ότι δεν τρώγοντα, ενώ αυτά "τσακίζονται" την ημέρα του Πάσχα. Και του χρόνου να είσαι καλά.

love2love είπε...

δεν βαφουμε αυγα μας τα δινουν απο το χωριο μου

maria είπε...

πολυυυυ ωραια και προτοτυπη ιδεα!! ευχαριστουμε ευακι! :) θα το δοκιμασω σιγουρα!!

Afroditi είπε...

Έύα πολύ όμορφα σου έγιναν! Μπράβο , μπράβο!!!

καλημέρα :)

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." είπε...

Θαύματα κάνει το κρεμμυδάκι..Μπράβο γι'αυτήν σου την ιδέα...Καλημέρα!

Ευ αγωνίζεσθαι είπε...

Καλημέρα!!!! Καλό βάψιμο αυγών!!!

Chris είπε...

πολύ όμορφα!!
κι εντυπωσιακά!!!

Eva Z. είπε...

Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακά Evagelia μου...όσες φορές τα φτιάχνω δεν θέλω να τα σπάσω μετά...

Eva Z. είπε...

Είναι πράγματι ξεχωριστά και πρωτότυπα...simonmad. Ευχαριστώ για τις ευχές σου...να είμαστε όλοι καλά και γεροί...

Eva Z. είπε...

Κι εγώ αυτό λέω Σοφία Ζ. τουλάχιστον αυτά όταν πεινάς τα τρως, ενώ τα άλλα τα άχρηστα ούτε να τα φας δεν μπορείς!!!!! Πολλά φιλιά και καλά να περάσεις!!!

Eva Z. είπε...

love2love καλό αυτό με τ' αυγά από το χωριό είναι και φρέσκα αλλά σας τα στέλνουν και βαμμένα????

Eva Z. είπε...

Να τα δοκιμάσεις Maria. Γίνονται πολύ όμορφα...

Eva Z. είπε...

Ναι Afroditi μου γίνονται όμορφα...και διαφορετικά από αυτό που ξέρουμε...

Eva Z. είπε...

Πράγματι κάνει θαύματα το κρεμμυδάκι..."Στον δικό μου υπέροχο κόσμο"..κι εγώ δεν το πίστευα όταν το πρωτοάκουσα...έπρεπε να τα φτιάξω για να πιστέψω πόσο ωραία γίνονται...

Eva Z. είπε...

Καλημέρα Ευ αγωνίζεσθαι...Καλό βάψιμο σε όλους μας και καλά να περάσουμε...

Eva Z. είπε...

Καλημέρα Chris...είναι όντως υπέροχα....δοκίμασέ το θα ενθουσιαστείς με το αποτέλεσμα...

Νίκη είπε...

Ουαου! Τα πιο εντυπωσιακά αυγά που έχω δει! Κρίμα που θέλει άσπρα αυγά, γιατί έχουμε δικές μας κότες και δε λέει να πάω να αγοράσω...Καλά ίσως πάρω μόνο λίγα για διακοσμητικά. Πάντως το καλσόν το αφήνεις σχετικά χαλαρό ,από ότι είδα, κι όχι πολύ σφηκτό όπως κάνουμε με τα αποτυπώματα λουλουδιών, στα παραδοσιακά αυγά, έτσι;
Καλό Πάσχα να έχετε, φιλιά πολλά!

Maria B. είπε...

Ευακι μου πολύ όμορφη η πρότασή σου !!!

Εύχομαι Καλή Ανάσταση και να περάσετε καλά !!!!


φιλια πολλά πολλά

ΕΛΕΝΑ είπε...

Γεια σου Ευάκι με τις πάντα υπέροχες προτάσεις σου!!!
Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, σου ευχόμαστε να περάσεις τέλεια!!
Θα τα ξαναπούμε μετά το Πάσχα!
Πολλά πολλά φιλιά!

Eva Z. είπε...

Ναι Νίκη μου αυτό είναι ένα μειονέκτημα με τα άσπρα αυγά μόνο αλλά δεν μπορεί να βγει αυτό το ωραίο που δείχνουν στο μπεζ αυγό... Ναι όντως δεν χρειάζεται πάρα πολύ σφιχτό...αν είναι καλά τυλιγμένο με το τσόφλι από το κρεμμύδι η δουλειά μας γίνεται...Καλό Πάσχα..καλά να περάσεις...

Eva Z. είπε...

Έλενά μου σου εύχομαι κι εσένα καλά να περάσεις. Χρόνια Πολλά με υγεία πάνω απ'όλα κι ευτυχία...Να τους χαίρεσαι όλους!!!!

Eva Z. είπε...

Χρόνια Πολλά Μαράκι μου...Καλή Ανασταση και σε σένα... εμείς μάλλον θα τα πούμε από κοντά μιας και ανήμερα θα είμαστε οικογενειακώς στην Κική...Πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!