3 Ιουν 2011

AMAZING ART OF NATURE
Το ποτάμι Rio Tinto, στα βουνά Siera Morena της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τα παράξενα κοκκινο-κίτρινα νερά του. Τα αλλόκοτα χρώματα του οφείλονται στο γεγονός ότι περνάει από σημεία πλούσια σε διάφορα μεταλλεύματα και πετρώματα, τα οποία είναι υδροδιαλυτά (και αρκετά πλούσια σε οξέα) με αποτέλεσμα να έχει αυτές τις απίστευτες αποχρώσεις!
Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την καταλληλότητα του νερού για οποιαδήποτε χρήση! Μόνο για να το βλέπουν οι επισκέπτες είναι! Βολιβία - η μεγάλη αλμυρή λίμνη
Η λίμνη αυτή με την ονομασία Salar de Uyuni που βρίσκεται στα υψίπεδα της νοτιοδυτικής Βολιβίας, στην Νότια Αμερική είναι η μεγαλύτερη αλατο-λίμνη του κόσμου και βρίσκεται σε ύψος 3.656 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας!
Οι αντικατοπτρισμοί που προσφέρει είναι μαγευτικοί και το τοπίο μοιάζει να είναι Αρειανό - μάλιστα όταν βρέξει και υπάρχει νερό στην λίμνη, αποτελεί τον μεγαλύτερο καθρέφτη του πλανήτη μας. Περιτριγυρισμένη από βουνά με κάκτους, ηφαίστεια και geysers είναι ένα πολύ αλλόκοτο τοπίο που δικαίως βρίσκεται πολύ ψηλά στον κατάλογο με τα πιο παράξενα μέρη της γης!
Αυστρία - η σπηλιά των πάγων.
Το Eisriesenwelt, στα βουνά Hochkogel στην περιοχή Tennengebirge του Salzburg της Αυστρίας είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγων στον κόσμο. Στις αίθουσες τους υπάρχουν κάθε μορφής σχηματισμοί από πάγο, τεράστιες κολώνες και πύργοι από πάγο καθώς και πολύ εντυπωσιακοί παγωμένοι καταρράκτες !
Με συνολικό μήκος πάνω από 40 χιλιόμετρα (!) ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1879, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής δεν έμπαιναν στο σπήλαιο καθώς φοβόντουσαν πως είναι η είσοδος της κόλασης ! Σήμερα έχει πάνω από 200.000 επισκέπτες τον χρόνο.
Το σπήλαιο έχει θερμοκρασίες μονίμως κάτω του μηδενός και έτσι οι αρχαίοι πάγοι δεν λιώνουν ποτέ αλλά λόγω των αέριων ρευμάτων που δημιουργούνται αλλάζουν συνεχώς σχήμα.
 Η.Π.Α. Racetrack Playa - οι πέτρες που κινούνται !
Η ξερή λίμνη Racetrack Playa που βρίσκεται στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι μόνον ένα παράξενο τοπίο αλλά αποτελεί και τον χώρο που συμβαίνει ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα στην Γη - μεγάλες πέτρες  (κάποιες ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά) έχουν την συνήθεια να μετακινούνται αφήνοντας χαραγμένα τα ίχνη της πορείας τους!
Το φαινόμενο (sailing stones) που έχει τρελάνει αρκετό κόσμο, αποδίδεται από τους επιστήμονες σε πολύ ισχυρούς ανέμους σε συνδυασμό με την σύσταση του εδάφους το οποίο κάποιες φορές γίνεται (όταν βρέξει) λασπώδες με πολύ χαμηλό συντελεστή τριβής (πολύ γλιστερό) διευκολύνοντας έτσι την μετακίνηση των βράχων από τον δυνατό αέρα.
Το μόνο που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως είναι γιατί κάποιες φορές κοντινοί βράχοι κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δίνοντας τροφή σε όσους πιστεύουν σε μεταφυσικά φαινόμενα να καταρρίπτουν αυτήν την ορθολογική εξήγηση!

Νεκρή θάλασσα - 400 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας!
Η Νεκρά Θάλασσα, στα σύνορα Ισραήλ και Ιορδανίας,  θεωρείται το "χαμηλότερο" σημείο του πλανήτη μας που βρίσκεται σε ξηρά (μάλιστα η ακριβής τοποθεσία υποδηλώνεται από μια πλάκα στην Ιορδανική πλευρά) καθώς είναι 422 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.
Δεν είναι όμως μόνον αυτή η ιδιαιτερότητα της Νεκράς Θάλασσας. Το αλάτι που έχει η λίμνη είναι τόσο πολύ ώστε πρακτικά είναι αδύνατον να πνιγείς καθώς η άνωση σε κρατάει στην επιφάνεια! Πέραν αυτού θεωρείται το πρώτο spa στον κόσμο καθώς οι θεραπευτικές ιδιότητες των αλάτων της (αλλά και της λάσπης της) ήταν πολύ γνωστά ήδη από την αρχαιότητα.
Νησιά Socotra - το μέρος που ξέχασε ο χρόνος
Τα νησιά Socotra (ανοιχτά της Υεμένης, στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής) μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από έναν απίστευτο φανταστικό κόσμο. Παράξενα φυτά και περίεργοι κορμοί δέντρων συνθέτουν την πανίδα αυτών των νησιών - θα ένοιωθε κανείς κάτι σαν να βρίσκεται σε ένα κόσμο που μοιάζει αλλά δεν βρίσκεται στον πλανήτη Γη. Αν μας ζήταγε κανείς να βαθμολογήσουμε μάλλον θα τα τοποθετούσαμε πρώτα στην λίστα με τα πλέον περίεργα μέρη της γης μας, μαζί με το επόμενο.
Η αλήθεια είναι ότι όντως αυτά τα νησιά τα ξέχασε ο χρόνος - καθώς αποκολλήθηκαν πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια από την Αφρική, παρέμειναν σχεδόν αναλλοίωτα και αυτό που θα αντικρύσει ο επισκέπτης σίγουρα θα του μείνει αξέχαστο! Το 1/3 των φυτών του νησιού δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο και το περίεργο περιβάλλον δημιουργεί μια απόκοσμη αίσθηση!

Ισλανδία - η χώρα της φωτιάς και του πάγου
Ατμοί, φυσαλίδες σε καυτά νερά δίπλα σε χιόνια και παγετώνες και μοναδικά τοπία πέρα από κάθε περιγραφή. Η Ισλανδία είναι ένα από τα πιο παράξενα μέρη στην Γη μας, μέρη με πραγματικά άγρια ομορφιά. Δεν έχει δέντρα, έχει ελάχιστους κατοίκους (που κάνουν μπάνιο σε θερμές πηγές, ακόμα και τον χειμώνα) και είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας του πλανήτη μας !
Επιπλέον το πολικό σέλας, ένα από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά φαινόμενα του κόσμου μας, συντελεί στην ανεπανάληπτη επιβλητικότητα αυτών των απίστευτων και αλλόκοτων τοπίων!Ουζμπεκιστάν - η Πύλη της Κόλασης
Δεν είναι ηφαίστειο - στην τρύπα αυτή καίει διαρκώς μια τεράστια φωτιά από φυσικό αέριο, το οποίο αναδύεται από τα έγκατα της γης, εδώ και 35 χρόνια συνεχόμενα! 
Ή φωτιά ξεκίνησε όταν έγινε μια γεώτρηση σε εκείνο το σημείο που χτύπησε σε κάποιο (προφανώς τεράστιο) θύλακα φυσικού αερίου και κατέρρευσε. Καθώς η περιοχή γέμισε (επικίνδυνο) φυσικό αέριο που απειλούσε την κατοικημένη περιοχή αποφασίστηκε να γίνει ανάφλεξη του αερίου, δημιουργώντας αυτό το περίεργο αξιοθέατο, που είναι πλέον γνωστό σαν "η πύλη της κόλασης", ονομασία που μάλλον την αξίζει! Βρίσκεται κοντά στην πόλη Darvaz του Ουζμπεκιστάν.Μεξικό - Το σπήλαιο των γιγάντιων κρυστάλλων
Αναμφίβολα δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μέρος στον πλανήτη μας! Από το 2000 που ανακαλύφθηκε τυχαία, σαν συνέχεια ενός ορυχείου, το σπήλαιο των γιγάντιων κρυστάλλων στην περιοχή της Νότιας Chihuahua στο Μεξικό γοήτευσε όλο τον κόσμο με την απόκοσμη ομορφιά του!
Δείτε την φωτογραφία και τις ανθρώπινες φιγούρες (με τις πορτοκαλί στολές) για να αντιληφθείτε το απίστευτο μέγεθος των κρυστάλλων αυτών, που φτάνου τα 9,2 μέτρα σε μήκος και περίπου 1,2 μέτρα σε πλάτος! Με απίθανες μορφές και σχήματα πραγματικά σου κόβουν την ανάσα - οι φωτογραφίες είναι από μια από τις  πρώτες αποστολές εξερεύνησης ενώ μπορείτε να δείτε και άλλες φωτογραφίες από το  γνωστό περιοδικό National Geographic καθώς και ένα άρθρο στο website τους.


Νέα Ζηλανδία - το σπήλαιο με τον "φυσικό" φωτισμό
Στο Waitomo της Νέας Ζηλανδίας (νότια του Auckland, στο Βόρειο νησί) υπάρχει μια σειρά από μοναδικά σπήλαια που δεν είναι απλά όμορφα αλλά έχουν έναν ιδιαίτερο .φωτισμό. Όχι από λάμπες αλλά από τα φωσφορίζοντα σκουλήκια του είδους Arachnocampa luminosa, που υπάρχουν μέσα σε αυτά τα σπήλαια κατά χιλιάδες.
Τα . φωτεινά αυτά ζωύφια υφαίνουν ιστούς από την οροφή, οι οποίοι κρέμονται και προσελκύουν έντομα με το απαλό φως τους. Το θέαμα είναι εκπληκτικό καθώς χιλιάδες "φωσφορίζουσες κλωστές", θυμίζουν σκηνές από το Avatar (τυχαίo; δεν νομίζω! ). Να θυμίσουμε ότι η ταινία γυρίστηκε στην Νέα Ζηλανδία.Arizona  - Τα γλυπτά βράχια
Το φαράγγι της Αντιλόπης, στην γη των Ινδιάνων Navajo στο Page της Arizona μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα και όχι με βράχια. Είναι το φαράγγι με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Αμερική μετά το Grand Canyon και δικαίως!
Οι απίστευτες πτυχώσεις των βράχων γίνονται ακόμα πιο απίστευτες το μεσημέρι όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στα βράχια και τα χρωματίζουν με όλες τις αποχρώσεις του ερυθρού φάσματος - τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν αυτό το υπερθέαμα της φύσης!


by Daily Week

37 σχόλια:

magda είπε...

Πωπωωω Εύα μου !!!
Πόσα ευχαριστώ να σου πω για το σημερινό ταξίδι στον κόσμο;
Μερικά εξ αυτών τα ήξερα, άλλα όχι.
Όσο τα έβλεπα και θαύμαζα, ξέρεις τι έλεγα μέσα μου; Πόσοι ηλίθιοι υπάρχουν με πολλά λεφτά που δεν ξέρουν τι σημαίνει ταξίδι...
Καλό Σαββατοκύριακο:)

Eva Z. είπε...

Γεια σου Μάγδα μου...εσύ είσαι η ειδική για τα ταξίδια στον κόσμο μάλλον...εγώ απλώς το ανάρτησα γιατί μου άρεσε πάρα πολύ...και βέβαια σίγουρα υπάρχουν πολλοί ηλίθιοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει να ταξιδεύεις...Καλό Σ/Κ και σε σένα...Φιλιά..

Τζέσσυ είπε...

Τι υπέροχο ταξίδι Εύα μου!!!!!!!!
Υπάρχουν τόσα καταπληκτικά μέρη στον κόσμο για να ταξιδέψεις!!!!!!!
Φανταστικές φωτογραφίες!!!!!!!!

Eva Z. είπε...

Πράγματι Τζέσσυ μου υπάρχουν φανταστικά μέρη στον πλανήτη μας για να πάμε και εμείς δεν τα ξέρουμε καν...Καλό Σ/Κ..

σ αγαπω είπε...

Τι απίστευτη ομορφία. Τι καταπληκτικά τοπία. Τι μαγική αναρτηση ήταν αυτή. Εχω μείνει με το στόμα ανοικτο, και βεβαίως σε ευχαριστώ πολύ που ταξίδεψα σε μέρη που δυστυχώς δεν θα επισκεπτώ ποτέ.

καλο σ.κ και φιλιά αμέτρητα.

Eva Z. είπε...

Η αλήθεια είναι ότι είναι καταπληκτικά τοπία όλα...κι εγώ μαγεύτικα...γι' αυτό και αποφάσισα να κάνω ανάρτηση..Σ' ευχαριστώ για τα ωραία λόγια σου...Να είσαι καλά...

elen είπε...

Μαγευτικά τοπία!!!μου αρέσουν πολύ αυτού του είδους τα "ταξίδια" . Καλώς σε βρήκα. Καλό Σαββατοκύριακο!!!

donkey and the carrot είπε...

Eva απο τα πιο εντυπωσιακα post που εχω διαβασει... Μακαρι να τα επισκεφτώ όλα μια μερα...

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Εντυπωσιακά!!! Έμεινα άφωνη!!
Πραγματικά η φύση τελικά δημιουργεί με τους μηχανισμούς της έργα τέχνης!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!

Helengr είπε...

Καλημέρα, Εύα, φοβερή ανάρτηση! Μάζεψες αρκετά και έγινε. . . χορταστική. Οι φωτογραφίες από πού είναι;

Kiki είπε...

Υπέροχες οι εικόνες σου,φοβερές οι πληροφορίες σου!! Λατρεύω αυτού του είδους τα άρθρα!!! Να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!!

maria είπε...

οταν η φυση ζωγραφιζει!! υπεροχες εικονες,μαγικες!! να εισαι καλα ευακι για το θαυμασιο ταξιδι :) καλημερα!!

Vita είπε...

Τι ωραίες φωτογραφίες. Μαγεύτηκα!

Eva Z. είπε...

Καλώς όρισες elen. Πράγματι είναι μαγευτικά τοπία που βρίσκονται στον πλανήτη μας και που θα άξιζε τον κόπο να μπορούσαμε να τα δούμε...Καλό Σ/Κ και σε σένα.

Eva Z. είπε...

Γεια σου donkey and the carrot..Σου εύχομαι κι εγώ μέσα από την καρδιά μου να τα επισκεφθείς όλα μια μέρα...

Eva Z. είπε...

Γεια σου Μοντέρνα Σταχτοπούτα... Απίστευτα έργα τέχνης πραγματικά...

Eva Z. είπε...

Γεια σου Helengr...ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...για να σου πω την αλήθεια αυτό με τις φωτογραφίες με απασχόλησε κι εμένα...αλλά αυτή την ανάρτηση εγώ την έλαβα με mail και μου άρεσε πάρα πολύ γι' αυτό την έβαλα...όμως επειδή με προβλημάτισαν οι φωτο και το κείμενο έψαξα και το μόνο που βρήκα ήταν ότι το είχε αναρτήσει ένα site που λέγεται dailyweek στις 25 Απριλίου του 2011 και επίσης δεν ανέφερε που βρήκε τις φωτογραφίες και το κείμενο...οπότε κι εγώ έβαλα σαν πηγή το site daily week..φιλάκια...καλό Σ/Κ

Eva Z. είπε...

Γεια σου Kiki. Κι εμένα μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν το έλαβα γι' αυτό και το ανάρτησα...

Eva Z. είπε...

Γεια σου Maria, έτσι ακριβώς όπως το λες...υπέροχες εικόνες μαγικές...

Eva Z. είπε...

Γεια σου Vita...πράγματι μαγεύεσαι με την ομορφιά και την πρωτοτυπία του θέματος...

Νίκη είπε...

Πραγματικά αυτός ο πλανήτης δε θα πάψει ποτέ να μας ξαφνιάζει και να μας εντυπωσιάζει!!
Εμείς άραγε θα πάψουμε ποτέ να τον πληγώνουμε;
Καλή εβδομάδα!

[handmade+art] x2 είπε...

καταπληκτικη αναρτηση!!!
Ζουμε σε ενα μοναδικο ,παραδεισενιο πλανητη!!!!...πως μπορουμε να καταστρεφουμε τετοια ομορφια....
Υπεροχες φωτο υπεροχες πληροφοριες!
φιλακια πολλαΧ2 και να εχεις μια ομορφη και ξεκουραστη εβδομαδα

Eva Z. είπε...

Καλησπέρα Νίκη, έτσι όπως τα λες... υπέροχη φύση και πλανήτης αλλά και ταυτόχρονα καταστροφικός ο άνθρωπος.. Καλή εβδομάδα και για σένα.

Eva Z. είπε...

Καλησπέρα handmade+art. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Επίσης και για σένα μια όμορφη εβδομάδα..

Kiki είπε...

Καληνύχτα και καλή εβδομάδα!!

simonmad είπε...

Και τώρα εγώ μπερδεύτηκα και δεν ξέρω πού πρώτα να πάω! Μάλλον θα μείνω εδώ που είμαι για να βγω από τη δύσκολη θέση! Σ' ευχαριστούμε για το ταξίδι!

manousina είπε...

Τι απίθανες φωτογραφίες!!!! Τυχεροί αυτοί που τις τράβηξαν και είδαν αυτά τα μέρη από κοντά.
Καλή εβδομάδα
Φιλάκια

Ευ αγωνίζεσθαι είπε...

Τι ομορφιά έχει ο πλανήτης μας!

Eva Z. είπε...

Καληνύχτα Κική...καλή εβδομάδα και σε σένα...

Eva Z. είπε...

Μείναι simonmad μου στην ωραία Ελλαδίτσα μας..Μην μπερδεύεσαι που να πας..που να τρέχεις τώρα...Καλή εβδομάδα...

Eva Z. είπε...

Ναι έχεις δίκιο manousina μου...αυτοί που τράβηξαν τις φωτο πράγματι είναι από τους τυχερούς που βλέπουν τόσο ωραία μέρη...Καλή εβδομάδα..

Eva Z. είπε...

Γεια σου Ευ αγωνίζεσθαι..πολλές ομορφιές που θέλουμε μια ακόμη ζωή να προλάβουμε να τις δούμε όλες...

Chris είπε...

Απλά υπέροχες!!
Καλημέρα!!

αα μην ξεχάσω!
η επόμενη συνάντηση είναι στις 16/5
Φιλάκια!

Eva Z. είπε...

Καλημέρα Χριστινάκι...Μάλλον εννοείς 16/6 να υποθέσω...Φιλάκια..

Kiki είπε...

Καλό απόγευμα Ευάκι!!!

rena είπε...

Μαγικές φωτογραφίες!!!

Marί είπε...

Πραγματικά σε πιάνει ανατριχίλα με το μεγαλείο της φύσης. Μακάρι να είχα ένα τέτοιο επάγγελμα να μπορούσα να ταξιδεύω συνέχεια.
Καλό βράδυ