3 Οκτ 2011

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΘΙΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Όμορφα χρώματα, λεπτές ευωδιές, στο μπαλκόνι ή και μέσα στο σπίτι, η άνοιξη θα έρθει χριστουγεννιάτικα αν κάνετε τώρα τις κατάλληλες προετοιμασίες.
Υάκινθοι, νάρκισσοι, κρόκοι, τουλίπες, αμαρυλλίδες, με υπέροχα χρώματα, καθαρά ανοιξιάτικα φυτά, μπορεί να "ξεγελαστούν" και ν' ανθίσουν πρώιμα, φέρνοντας μέσα στο Δεκέμβριο ανοιξιάτικη πνοή. Ο νάρκισσος είναι ο βασιλιάς των χρωμάτων για το διαμέρισμα, ο υάκινθος έχει το πιο πλούσιο άρωμα, οι τουλίπες είναι χάρμα οφθαλμών...Όλοι αυτοί οι βολβοί ανθίζουν μέσα σε κλειστό χώρο από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο, ενώ σε μπαλκόνια και κήπους, από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάϊο.  Η καλλιέργειά τους είναι διασκεδαστική και εύκολη. Ο βολβός τους μπαίνει στο χώμα ή σε νερό και σιγά σιγά ξυπνά από το λήθαργό του και ανθίζει!

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ...ΞΕΓΕΛΑΣΤΗΚΑΝ
Δεν είναι πολύ δύσκολο να ξεγελάσουμε ένα φυτό και να το κάνουμε ν' ανθίσει πριν την ώρα του! Φτάνει ν' αφήσουμε τους βολβούς για ένα διάστημα στο κρύο. Ο πιο πρακτικός τρόπος είναι να τους φυλάξουμε στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου μας για έναν μήνα μεταξύ 5 και 9 βαθμών Κελσίου και το σκοτάδι είναι απαραίτητο! Μετά τη διαδικασία αυτή, τους μεταφέρουμε σε φωτεινό χώρο, όπου "φαντάζονται" ότι ήρθε η άνοιξη και βιάζονται να την υποδεχτούν.

ΝΑΡΚΙΣΣΟΙ ΣΤΑ ΧΑΛΙΚΙΑ
Πάρτε ένα τετράγωνο γυάλινο βάζο, με βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστά. Γεμίστε το  κατά τα 3/4 με χαλικάκι που θα μαζέψετε από κάποια παραλία. Τοποθετήστε τους βολβούς σε απόσταση 1,5 εκ. τον ένα από τον άλλο. Καλύψτε τα κενά με μεγαλύτερα χαλίκια. Οι βολβοί τοποθετούνται με το πιο μυτερό άκρο προς τα πάνω. Ο μισός βολβός πρέπει να εξέχει από τα χαλίκια. Γεμίστε το βάζο με νερό και παρακολουθείτε, χάρη στη διαφάνειά του, την ανάπτυξη των ριζών και την εμφάνιση των φύλλων.

ΑΜΑΡΥΛΛΙΔΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ
Πάρτε μια στενή και ψηλή γλάστρα (με διάμετρο 18-20 εκ.), ώστε να μπορεί η αμαρυλλίδα ν΄ αναπτύξει τις ρίζες της σε βάθος. Βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες απστράγγισης στον πάτο της γλάστρας είναι ανοιχτές και καλύψτε τις με ένα κομματάκι σπασμένο κεραμίδι. Βάλτε μια στρώση ύψους 2 εκ. από μικρούς βόλους αργίλου και γεμίστε τη γλάστρα με ελαφρύ χώμα. Καθαρίστε το βολβό από τις 2-3 πρώτες φλούδες και κόψτε τις ρίζες του στα 5-6 εκ. μήκος. Τοποθετήστε τον στο κέντρο της γλάστρας, έτσι ώστε να εξέχει κατά τα 2/3 από το χώμα. Ποτίζετε συχνά και πολύ.

ΤΟΥΛΙΠΕΣ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ
Πάρτε ένα μεγάλο βαρέλι ή πήλινη γλάστρα με μεγάλη διάμετρο και βάθος περίπου 15 εκ. Βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες αποστράγγισης είναι και θα μείνουν ανοιχτές.  Βάλτε μια στρώση 2 εκ. από βόλους αργίλου και γεμίστε τη γλάστρα κατά τα 3/4 με ελαφρύ χώμα. Το ποθετήστε τους βολβούς σε απόσταση 3 εκ. τον έναν από τον άλλο, με τη "μύτη" τους να ξεπροβάλλει ελαφρά από το χώμα. Ποτίζετε προσεκτικά. Με αυτό τον τρόπο, καλλιεργούμε πολλούς ανοιξιάτικους βολβούς. Αρκεί να σεβαστούμε τον απαραίτητο χρόνο στη δροσιά και στο σκοτάδι (του ψυγείου μας), που είναι 14 περίπου εβδομάδες για τις τουλίπες και τους κρόκους.


ΥΑΚΙΝΘΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΤΑ
Τοποθετήστε το κρεμμύδι έτσι ώστε να "καθίσει" στο λαιμό της κανάτας, 1-2 χιλιοστά πάνω από εκεί που σταματάει το νερό, με το οποίο την έχετε γεμίσει. Η υγρασία θα "τραβήξει" τις ρίζες, που θα μεγαλώσουν και θα βυθιστούν στο νερό, θρέφοντας τ φυτό. Βάλτε στον πάτο της κανάτας ένα κομματάκι κάρβουνο, που θα εμποδίσει τη σήψη του νερού. Τυλίξτε την κανάτα με αδιαφανές χαρτί για να εξασφαλίσετε στις ρίζες το απαραίτητο σκοτάδι. Βάλτε την κανάτα σε δροσερό σημείο και σε 10-12 βδομάδες, ο υάκινθος θα σκορπά τις ευωδιές του.


ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΑΣ
Οι βολβοί της άνοιξης θα γιορτάσουν πρώτοι πρώτοι το τέλος του Χειμώνα. Φυτεύοντας με κάποιο σύστημα, μπορείτε να έχετε συνέχεια άνθη μέχρι τον Ιούνιο, ξεκινώντας από το Φεβρουάριο! Οποιαδήποτε γλάστρα ή ζαρντινιέρα προσφέρεται για να φυτέψετε τους βολβούς σας, φτάνει να έχει ύψος 15-20 εκατοστά  και το χώμα της να είναι καθαρό, χωρίς ριζώματα από προηγούμενα φυτά.
Για να αξιοποιήσετε καλύτερα το χώρο και να χαρείτε περισσότερες ανθοφορίες στις ζαρντινιέρες σας, φυτέψτε τους βολβούς σε δύο επίπεδα. Σε βάθος 10 εκ. τοποθετήστε τους νάρκισσους, τις τουλίπες ή τους υάκινθους. Στην επιφάνεια, σε βάθος 1 μόλις εκατοστού, βάλτε κρόκους και αμαρυλλίδες.
Για να μη μένουν "γυμνές" οι ζαρντινιέρες σας όλο το χειμώνα, φυτέψτε σε βάθος τους βολβούς και "στολίστε" την επιφάνεια με πανσέδες και σκυλάκια. Αν το μπαλκόνι σας είναι καλά προστατευμένο από τον αέρα και την παγωνιά, θ' ανθίζουν συνέχεια μέχρι την άνοιξη. Για να πάνε όλα καλά, προσέξτε λίγο το χώμα σας. Αν είναι πολύ συμπαγές και υπερβολικά υγρό, ίσως σαπίσουν οι βολβοί. Προτιμήστε ελαφρύ χώμα και ελέγξτε καλά τις τρύπες αποστράγγισης στον πάτο της γλάστρας, ώστε να μην βουλώσουν. Για να το εξασφαλίσετε, ρίξτε μια στρώση χαλικάκι ή βόλους αργίλου, ύψους 2-5 εκ., πριν τοποθετήσετε το χώμα.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ
Οι βολβοί που καλλιεργούμε στο νερό (νάρκισσοι, υάκινθοι) δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης μετά την ανθοφορία τους. Αυτοί που μεγάλωσαν στο χώμα, μπορούν να ξαναφορτίσουν τις....μπαταρίες τους, αν τους ποτίζουμε για 2 μήνες μετά και τον Ιούλιο τους ξεριζώσουμε, τους καθαρίσουμε και τους φυλάξουμε σε δροσερό και σκοτεινό σημείο μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο. Μόνη εξαίρεση η αμαρυλλίδα, που πρέπει να "βγάλει" το καλοκαίρι στη γλάστρα της, χωρίς πότισμα. Οι κρόκοι και οι νάρκισσοι (αν μεγαλώσουν στο χώμα) ξανανθίζουν για πολλά χρόνια. Οι τουλίπες και οι υάκινθοι αποδυναμώνονται πιο εύκολα, και κάθε 2 χρόνια πρέπει ν' αντικαθίστανται.


ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Θα ανθίσουν:
  • οι νάρκισσοι, τέλη Δεκεμβρίου
  • οι υάκινθοι και οι αμαρυλλίδες, αρχές Ιανουαρίου
  • οι κρόκοι τέλη Ιανουαρίου
  • οι τουλίπες, αρχές Φεβρουαρίου


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ OKTΩΒΡΙΟΥ
  • Τα φυτά απεχθάνονται γενικά τη θέρμανση. Όταν ανάψει, λοιπόν, το καλοριφέρ, για να μην υποφέρουν από τον ξηρό, ζεστό αέρα και για να μην χάνουν τα φύλλα τους, ψεκάζετέ τα συχνά με νεράκι.
  • Μην ξεχάσετε να μεταφέρετε τις γλάστρες μακριά από εστίες θέρμανσης και να τις τοποθετήσετε όσο πιο κοντά στο φως του ήλιου γίνεται.
  • Καθαρίστε όλα τα παρτέρια του κήπου σας από τα αγριόχορτα.
  • Φυτέψτε τα πολυετή και ποώδη φυτά που θέλετε, ώστε ν' αναπτυχθούν την άνοιξη.
  • Είναι η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε τ' αναρριχητικά, που θα δημιουργήσουν σκιά, καλύπτοντας πέργκολες ή ακόμα γεμίζοντας τον τοίχο. Αγιόκλημα,  γιασεμί και γλυσίνα, θα ξεπεταχθούν την άνοιξη.
  • Μεταφέρετε σε προστατευμένο σημείο τις ντάλιες, τις φούξιες και τους ιβίσκους, που δεν αγαπούν το κρύο και τους παγωμένους βοριάδες τους χειμώνα.
  • Σκουπίστε τα ξερά φύλλα που γέμισαν τον κήπο σας και στοιβάξετε τα σε λόφο, για να ζυμωθούν και να γίνουν το καλύτερο χώμα.
  • Κλαδέψτε καλά τις τριανταφυλλιές, απαλλάσσοντας τα φυτά από ξερά κλαδιά και μαραμένη άνθη.
  • Κουρεύετε κανονικά το γκαζόν, μια φορά την εβδομάδα. Μπορείτε όμως ν' αραιώσετε λίγο τα ποτίσματα.
  • Στο λαχανόκηπο, ξεριζώστε όλους τους ξερούς βλαστούς από τα λαχανικά του καλοκαιριού και κάψτε τους. Φυτέψτε τα πρώτα κρεμμύδια.
  • Κόψτε τους βλαστούς στις αγκινάρες και, παραχώστε τις ρίζες. Μαζέψτε τις τελευταίες πατάτες της χρονιάς.
  • Κλαδέψτε τις συκιές και μαζέψτε τα σταφύλια από τα κλήματα. Κρεμάστε τα τσαμπιά τους σε ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος, για να διατηρηθούν 1-2 μήνες.
  • Πολλαπλασιάστε τις τριανταφυλλιές σας δημιουργώντας νέα φυτά από τα παλιά. Η τεχνική είνα πολύ απλή: Κόψτε ένα γερό κλαδί από τα καινούρια, μήκους 25 εκ. Κόψτε το ίδια στην κορυφή και λοξά στο κάτω μέρος. Ετοιμάστε γλάστρες με πλούσιο χώμα και παραχώστε το κλαδί, έτσι ώστε να εξέχει κατά 10 εκ. από το χώμα. Μπορείτε να βάλετε πολλά κλαδιά στην ίδια γλάστρα, σε απόσταση 8-10 εκ. μεταξύ τους. Μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή, τα περισσότερα θα έχουν πιάσει ρίζες, που θα σας δώσουν καινούργιες, υπέροχες τριανταφυλλιές.

21 σχόλια:

Rena Christodoulou είπε...

ΤΙ ΩΡΑΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ!!!!!!!
ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ!!!!
ΛΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ;

Summertime Blues είπε...

λοιπόν είχα αλήθεια στο νου μου να βάλω λουλουδάκια καινούρια στη βεράντα!
ευχαριστώ!

...irida... είπε...

καλημέρα!!!!ευχαριστούμε!!!πολύ ωραίες συμβουλές!!σίγουρα θα δοκιμάσω!!!!!

Helen Gr είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σου. Μου αρέσουν πολύ τα λουλούδια με βολβούς και δεν ήξερα πότε και πώς να τα φυτεύσω. Κρατάω όλες τις πληροφορίες. Τώρα θα δοκιμάσω και μάλλον θα έχω επιτυχία. Φιλιά.

love2love είπε...

πωπω ομορφιες και σημαντικα νεα που μαθαινουμε

Maria B. είπε...

ευχαριστούμε !!!! υπέροχες οι πληροφορίες !!!!! για του λόγου το αληθές, τον Φεβρουάριο που κλάδεψα τις τριανταφυλλιές μου φύτεψα περίπου 25 κλαριά στο έδαφος και το καλοκαίρι είχα καινουργιες τριανταφυλλιές με υπέροχα τριανταφυλλα!! το μόνο κακό είναι ότι μου τα έπιασε η παγωνιά και το χιόνι του Μαρτίου και μου έκαψε αρκετά. Δεν έχετε ακούσει που λένε ''Μάρτης Μάρτης και παλουκοκάφτης΄΄?? έτσι την έπαθα και εγώ. Εφέτος λοιπόν είχα σκοπο να τα βάλω πρώτα σε γλάστρα, όπως μας συμβουλεύεις, για να μπορώ να τα σκεπάσω ή να τα μεταφέρω εαν χρειαστεί και να τα φυτεύσω όταν θα φτιάξει ο καιρός.

φιλια πολλά πολλά Ευάκι μου !!

Dizzy button είπε...

Καλό μήνα Εύα μου! Λατρεύω να ασχολούμαι με το μπαλκονάκι μου!Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες! Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευάκι θα μεταφέρω τις πληροφορίες αυτές στον αντρούλη μου που έχει πάθος και μανία με φυτά και φυτέματα, εμένα δεν είναι και το δυνατό μου σημείο θα έλεγα;-)
Πολλά φιλιά!

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." είπε...

Ότι χρειαζόμουν...Πραγματικά σ'ευχαριστώ πολύ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες.Καλό μας μήνα!

Unknown είπε...

Καλησπέρα Ρένα μου...Γιατί όχι να μην προσπαθήσεις? Σίγουρα θα πετύχεις..φροντίδα και αγάπη χρειάζονται..

Unknown είπε...

Καλησπέρα Summertime Blues...μάλλον σου ήρθε πάνω στην ώρα για να διαλέξεις ποια λουλουδάκια να βάλεις...Σε φιλώ

Unknown είπε...

Καλησπέρα Ίριδα...Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...Καλό βράδυ

Unknown είπε...

Καλησπέρα Ελενάκι. Θα έχεις σίγουρα επιτυχία με ότι και να κάνεις...Δεν το συζητώ.

Unknown είπε...

Γεια σου love2love. Είναι ωραία τα λουλούδια. Και αν ξέρεις τι να κάνεις είναι πολύ ωραίο να ασχοληθείς. Καλό βράδυ

Unknown είπε...

Γεια σου Μαράκι μου...έπρεπε να τα έχω γράψει νωρίτερα...εσύ έπαθες και έμαθες χωρίς συμβουλές...Πολλά φιλάκια και να πιούμε κανένα καφεδάκι καμμιά φορά...

Unknown είπε...

Καλό μήνα Βάνα μου και σε σένα. Εσύ είσαι μια χρυσοχέρα...Φιλιά πολλά

Unknown είπε...

Ελενάκι μου δως τες στον αντρούλη σου που έχει αναλάβει τα του κήπου.. Φιλιά πολλά.

Unknown είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι αυτό που χρειαζόσουν "στον δικό μου υπέροχο κόσμο" Ελπίζω να είναι και πετυχημένες οι συμβουλές μου.

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΕΥΑΚΙ ΜΟΥ ΓΕΙΑ ΣΟΥ!
ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ , ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΦΥΣΑΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΛΥ. ΟΣΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΣΟ ΑΥΤΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ. ΧΑ ΧΑ ΧΑ! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΜΑ ΞΕΡΕΙΣ.
ΦΙΛΑΚΙΑ!

maria gouma είπε...

τι τελειος τιτλος!!! και η αναρτηση φυσικα φοβερη! μμμ και εγω καποια απο αυτα που δεν τα εχω ξανα 'δοκιμασει'.. μονο τουλιπες ειχα βαλει και ειχαν βγει και δεν πιστευα στα ματια μου!! ειναι υπεροχες! :)

Ροδανθη είπε...

Εύα καλημέρα,είμαι καινούρια αναγνώστρια στο blog σου είδα πολλα θέματα με πολυ ενδιαφέρον αλλα αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι τα λουλούδια,είναι η μεγάλη μου αδυναμία.Στο σπίτι μου εχω κήπο 3,5 στρέμματα απο τα οποία εχω φυτεμένα περίπου το 1 οπότε όπως καταλαβαίνεις κάθε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.