18 Δεκ 2011

ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Καλησπέρα καλές μου μπλοκοφίλες....τι μου κάνετε? Σας πεθύμησα...
Ούτε έκανα καμμία ανάρτηση αυτές τις μέρες ούτε πέρασα από τα σπιτάκια σας να δω τα ωραία πράγματα που θα έχετε όλες αναρτήσει που είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχα λόγω των ημερών...και ο λόγος? Ποιος άλλος?
Ο γιόκας μου που βρίσκεται στην Κρήτη... Αρρώστησε στην αρχή του μήνα και τι να κάνω....σαν καλή μάνα πήγα στην Κρήτη και έμεινα εκεί μια εβδομάδα περίπου...
Βέβαια τώρα θα μου πείτε καλά με μια ιωσούλα εσύ ξεκουβαλάς και πας στην Κρήτη?...πως θα τον κάνεις άντρα?...και όταν θα πάει στο στρατό εσύ θα τρέχεις από πίσω?
Όχι βέβαια...στην αρχή ήταν ένας πυρετός...που λες θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει...όμως δεν πέρασε και λες... εντάξει πήγαινε στο γιατρό και κάνε ότι σου πει...και περιμένεις και παίρνει αντιβίωση αλλά ο πυρετός παραμένει το ίδιο και υψηλότερος και ήρθα η κακομοίρα η μάνα και ανησύχησα γιατί ταυτόχρονα είχε πρόβλημα στο στόμα του και όλα τα ούλα πρισμένα και χωρίς να μπορεί να φάει τίποτα...οπότε τι να κάνω έφυγα το περασμένο Σάββατο πήγα στην Κρήτη και γύρισα εχθές...και ευτυχώς όλα καλά...και νάμαι τώρα πάλι εδώ μαζί σας...και αμέσως αλλάζω θέμα γιατί σας σκότισα και θα σας πω για τις ετοιμασίες της τελευταίας στιγμής...



ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ?
ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ.


Ψώνια, μαγειρέματα, προσκλήσεις, έξοδοι...οι μέρες των γιορτών είναι τόσο γεμάτες που ποτέ δεν έχουμε αρκετό χρόνο για τις προετοιμασίες. Και ακόμα περισσότερο, αν σκοπεύουμε να κάνουμε ρεβεγιόν στο σπίτι. Για να μην αναφέρουμε τους ξαφνικούς επισκέπτες που τηλεφωνούν για να μας ανακοινώσουν ότι ακριβώς τώρα ξεκινάνε κι έρχονται να μας δουν....Όσο κι αν ξέρουμε τον τρόπο να βγαίνουμε ασπροπρόσωπες, πάντα μπορούμε να προσθέσουμε στο...οπλοστάσιό μας μερικές ακόμα συμβουλές...


ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ

Πως θα τακτοποιήσουμε στα γρήγορα το σαλόνι και τους άλλους χώρους υποδοχής όταν για διάφορους -και κατά τα άλλα ευχάριστους- λόγους  επικρατεί εκεί μέσα το χάος?
Πρώτα από όλα παίρνουμε υπό μάλης μερικά βασικά "εργαλεία": ένα μαλακό στεγνό πανί, κάτι για τα τζάμια, κάτι για ξεσκόνισμα και ένα υγρό πανί. Φοράμε μια ποδιά με μεγάλες τσέπες για να χώνουμε μέσα ότι μικροπράγματα βρίσκουμε να περιφέρονται, επιστρατεύουμε όσα μέλη της οικογένειας είναι διαθέσιμα (βασικό μας επιχείρημα θα είναι ότι η όλη ιστορία δεν θα μας πάρει πάνω από μια ώρα) και ξεκινάμε.

  • Παίρνουμε μια σακούλα σκουπιδιών και μαζεύουμε όλα τα "αδέσποτα" παπούτσια, παιχνίδια και λοιπά παρόμοια. Αν βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν προλαβαίνουμε να τα βάλουμε στις θέσεις τους, τα καταχωνιάζουμε για την ώρα σε ένα ντουλάπι.
  • Ξεσκονίζουμε ότι βρίσκεται στο οπτικό πεδίο των επισκεπτών. Μην ξεχνάμε ότι οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις (δέντρο, γιρλάντες κλπ) παρασύρουν το βλέμμα και δημιουργούν μια αίσθηση πολυχρωμίας, μέσα στην οποία λίγη σκόνη θα περάσει απαρατήρητη.
  • Καθαρίζουμε τα τραπεζάκια από γυαλί και τα τζάμια στα έπιπλα με βιτρίνα. Καθώς θα αστράφτουν, θα δώσουν μια εικόνα άψογης καθαριότητας σε όλο το σαλόνι.
  • Αν ξέρουμε ότι οι επισκέπτες μας θα φέρουν μικρά και ζωηρά παιδάκια μαζί τους, απομακρύνουμε οτιδήποτε εύθραυστο.
  • Αν δεν έχουμε κρεμάσει στεφάνι ή κάτι ανάλογο στην εξώπορτα, κρεμάμε ένα κλαδί από γκυ δεμένο με μια φαρδιά κόκκινη κορδέλα. Θα δημιουργήσει ευχάριστη εντύπωση στους επισκέπτες πριν καλά-καλά μπουν στο σπίτι.
  • Μαζεύουμε τα οικογενειακά παλτά, σακάκια και μπουφάν και κάνουμε χώρο στην κρεμάστρα του χωλ για τα ρούχα, τις ομπρέλες ή τις τσάντες των επισκεπτών.
  • Σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και χαλιά. Στα δάπεδα που σφουγγαρίζονται, αν δεν προλαβαίνουμε ένα κανονικό σφουγγάρισμα, κάνουμε ένα ψέκασμα στα "περάσματα" ή στα λερωμένα σημεία με κάποιο σπρέι απολυμαντικό και στην συνέχεια σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Πολλοί χώροι του σπιτιού μπορούν να αποκλειστούν από την κοινή θέα αρκεί να κλείσουμε τις πόρτες. Βέβαια η κουζίνα δεν ανήκει σε αυτούς. Όλο και κάποιος θα μπει προτείνοντας να βοηθήσει, να δει "τι είναι αυτό που μυρίζει τόσο ωραία" και βέβαια υπάρχουν και τα σπίτια που έχουν την κουζίνα ενιαίο χώρο με το σαλόνι. 

  • Σκουπίζουμε το πάτωμα και το σφουγγαρίζουμε. Αν δεν προλαβαίνουμε επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το απολυμαντικό σπρέι και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  • Καθαρίζουμε στα γρήγορατα ντουλάπια τον πάγκο και το νεροχύτη με το ίδιο απολυμαντικό σπρέι.
  • Αν η πόρτα του φούρνου μας είναι λερωμένη με κολλημένα λίπη χρησιμοποιούμε εύκολα ένα απορυπαντικό που βγάζει τα λίπη περνώντας τις λερωμένες επιφάνειες και αφήνοντάς τες για λίγο να μείνουν και μετά σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή με ένα βετέξ και καθαρίζουμε πανεύκολα. 
  • Καθαρίζουμε τα εξωτερικά τμήματα της κουζίνας και του ψυγείου.
  • Αντικαθιστούμε τα πιατόπανα με καθαρά και βάζουμε καινούρια σφουγγαράκια στη θέση των παλιών εφόσον χρειάζονται.


ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ?


Άλλος ένας χώρος που σίγουρα κάποιος θα επισκεφθεί. Πηγαίνουμε λοιπόν...πρώτη και κοιτάζουμε ποια μέρη θέλουν πραγματικά καθάρισμα.


  • Αλλάζουμε πετσέτες και βάζουμε καινούριο σαπούνι εφόσον χρησιμοποιούμε σαπούνι ή γεμίζουμε τα μπουκαλάκια με το υγρό σαπούνι..Εξαφανίζουμε από την κοινή θέα όλα τα μισογεμάτα μπουκάλια από σαμπουάν και καλλυντικά που βρίσκονται γύρω-γύρω.
  • Καθαρίζουμε τις βρύσες από τα άλατα - το αστραφτερό μέταλλο θα δώσει και εδώ μια εικόνα άμεμπτης καθαριότητας.
  • Καθαρίζουμε την μπανιέρα και τον νιπτήρα και περνάμε τον καθρέφτη με ένα υγρό για τζάμια.
  • Με το υγρό για τζάμια περνάμε ακόμη και τα πλακάκια γύρω από τον νιπτήρα και την μπανιέρα. Θα γίνουν αστραφτερά.
  • Αδειάζουμε το καλάθι των αχρήστων και καθαρίζουμε την λεκάνη με απολυμαντικό.


Και τώρα...χαλαρώνουμε και υποδεχόμαστε τους φίλους μας. Είναι βέβαιο ότι το σπίτι μας θα δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

24 σχόλια:

para-kelsoscooks είπε...

Φέρθηκες σαν μια φυσιολογική...μάνα. Μόνο που η Κρήτη σε έκανε άλλον άνθρωπο. Γύρισες ορεξάτη για...ανασκουμπώματα.Και αυτό φυσιολογικό είναι γιατί ο χρόνος ήδη έχει αρχίσει και μετράει αντίστροφα.Καλή εβδομάδα να έχεις.

Ροδανθη είπε...

Καλό κουράγιο και καλό τρέξιμο αν και πιστεύω οτι θα τα προλάβεις όλα.Καλό βράδυ.

mia είπε...

Eυα μου...σε καταλαβαίνω...το πέρασε ο δικός μου (Κρήτη τον έχω και εγώ) όταν είχε πρωτοκατέβει...να έχει γίνει τούμπανο ..να με παίρνει τηλ.και να του λέω βήμα βήμα πως να βράσει λαπά...δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει...και εγώ Εύα μου δεν υπήρχε κανένας τρόπος να μπορέσω να κατέβω....από τα χειρότερα στρεσαρίσματα που έχω φάει....περαστικά του και μην σκας όλα θα γίνουν σιγά σιγά...

ΥΓ.Ωραία και χρήσιμη ανάρτηση..χαχα

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ!!!!!!
ΣΕ ΧΑΣΑΜΕ...ΑΜ ΓΙ'ΑΥΤΟ. ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ. ΚΟΥΡΑΓΙΟ...ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! ΦΙΛΑΚΙΑ!

Summertime Blues είπε...

οι μανούλες πάνε στον παράδεισο!
ασυζητητί!
ωραίες οι συμβουλές.

Eva Z. είπε...

Καλησπέρα para-kelsoscooks. Πράγματι δεν το περίμενα το ταξίδι και με έβγαλε από τα νερά μου και από τις δουλειές μου...αλλά τι να κάνω..Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα.

Eva Z. είπε...

Γεια σου Ροδάνθη μου...να είσαι καλά..Καλή εβδομάδα και καλές γιορτές να έχουμε.

Eva Z. είπε...

Αχ βρε Mia μου τι τραβάμε και εμείς οι μανάδες με τους γιους? Σε ποιο μέρος της Κρήτης είναι ο δικός σου? Καλή εβδομάδα και Χρόνια πολλά.

Eva Z. είπε...

Σ΄ ευχαριστώ Έφη μου..Να είσαι καλά. Καλά Χριστούγεννα και σε σένα.

mia είπε...

Xανιά είναι...τέταρτο έτος στους ΗΜΥ .. ο δικός σου?

Eva Z. είπε...

Δεν λες τίποτα Summertime..Καλά Χριστούγεννα να έχεις..

Eva Z. είπε...

Εμένα Ιεράπετρα...στο Εμπορίας και Διαφήμισης στο πρώτο έτος.

Τζέσσυ είπε...

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου Εύα μου!!!!!!
Περαστικά και καλό κουράγιο!!!!!!
Πολλά φιλάκια!!!!!! Τα λέμε!!!!!

περήφανη μανιάτισσα είπε...

Ευχαριστούμε καλή μου.
Καλά Χριστούγεννα και ό, τι καλύτερο!

maria είπε...

καλα χριστουγεννα Eυακι! με υγεια και αγαπη! να περασεις ομορφα :))

Τζέσσυ είπε...

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!!!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!

elena είπε...

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά. Εύχομαι το 2012 να χαρίσει απλόχερα υγεία, αγάπη κι ευτυχία σε όλους!!!

stavroulazerva είπε...

Καλά Χριστούγεννα, πατριώτισσα!!!! Υγεία και ευτυχία σου εύχομαι!!!!

quartier libre είπε...

@
καλές γιορτές σου εύχομαι,
υγεία κι ευτυχία !

:)

Summertime Blues είπε...

Χριστούγεννα!
Φτάνουν οι δουλειές για σήμερα!
Ξεκούραση, παρεούλα, τηλεφωνήματα, μηνυματάκια, βολτίτσα
και πολλά γλυκά
κι κερασό σε ποτήρι αντικέ.
Καλά να περνάς με τους αγαπημένους σου.

mia είπε...

Χρόνια πολλά και ευλογημένα Εύα...

[handmade+art] x2 είπε...

Χρονια πολλα με υγεια,πολυ αγαπη και αισιοδοξια!φιλια χ2 misirlou k maria

maya:) είπε...

καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος!!!!!με δημιουργίες ξεχωριστές,με υγεία και πολύ αγάπη!!!!!!!!!!!!! <3 <3 αν έχεις facebook και δεν ψήφισες ακόμη τον γατούλη μου τον Μπέμπη θα χαρώ πάρα πολύ να τον ψηφίσεις για να γίνει το Νιάου του μήνα!!!πολλά γατοφιλάκια!!!
http://apps.facebook.com/purinaniaou/4173

Lambros είπε...

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σου εύχομαι να έχεις. Ελπίζω το νέο έτος να σε βρεί γεμάτο υγεία και ευτυχία !!!