31 Ιαν 2012

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ....ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ..
Σας αρέσουν οι κάκτοι? Ίσως όχι, μπορεί όμως και να μην τους έχετε προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για να σας αποδείξουν πόσο όμορφοι μπορεί να είναι. Συνήθως, καλλιεργούμε κάθε κάκτο ξεχωριστά, σε μικρά γλαστράκια, γεγονός που κάνει μάλλον απίθανη την περίπτωση να προσφέρουν ιδιαίτερη ομορφιά ή ν΄αποκτούν κάποια υπολογίσιμη διακοσμητική αξία. Αν όμως τους συγκεντρώνατε, πολλούς μαζί, σε μια ωραία, αβαθή γλάστρα, ή σε μια ξύλινη, μικρή ζαρντινιέρα εσωτερικού χώρου, τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσίαζαν πραγματικά. Όλο το θέμα εξαρτάται από την σύνθεση.  Στόχος, η αναπαράσταση ενός αληθινού κήπου, σε μέγεθος μινιατούρας. Συγκεντρώστε, λοιπόν, τους κάκτους που διαλέξατε, τοποθετώντας τα μεγαλύτερα και ψηλότερα είση στο πίσω μέρος της ζαρντινιέρας και τα υπόλοιπα κατά σειρά ύψους, έτσι ώστε μπροστά μπροστά να έχετε τους μικρούς κάκτους σε σχήμα μπάλας ή εκείνους πο απλώνονται, σαν οριζόντια αναρριχόμενα. Πριν αρχίσετε να τοποθετείτε τα φυτά στη ζαρντινιέρα, εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση. Αν μεν έχει, από την κατασκευή της, ειδικές τρύπες στον πάτο, κανένα πρόβλημα. Αν όχι, πρέπει οπωσδήποτε να της ανοίξετε μερικές, ανάλογα με το μέγεθός της. Θυμηθείτε ότι οι κάκτοι δεν αντέχουν καθόλου στην υγρασία, άρα το χώμα τους δεν πρέπει να μένει υγρό. Τοποθετήστε στον πάτο της ζαρντινιέρας μια στρώση ψιλό χαλικάκι ή μπαλάκια αργίλου (που θ΄αγοράσετε από φυτώρια). Το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ένα μείγμα από άμμο (το μισό), τύρφη (το ένα τέταρτο) και κηπόχωμα (το άλλο τέταρτο). Κι αυτό για να μην μπορεί το χώμα να γίνει συμπαγές και γα να μένει πάντα αφράτο, ώστε η υγρασία να φεύγει εύκολα. Προσπαθήστε να έχετε και μερικές μεγάλες σχετικά ποικιλίες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Θα έπρεπε να έχετε τουλάχιστον ένα φυτό σε ύψος ίσο με το μισό περίπου μήκος της ζαρντινιέρας. Αν η ζαρντινιέρα σας έχει μήκος 50 εκατοστά, ο ένας κάκτος σας πρέπει να έχει ύψος γύρω στα 25 εκατοστά. Αφού τοποθετήσετε όλους τους κάκτους, σκορπίστε πάνω στην επιφάνεια του χώματος λίγα ασπρα χαλικάκια. Αφήστε τη σύνθεσή σας να "δέσει" και ποτίστε την τουλάχιστον ένα μήνα μετά, όχι νωρίτερα.  Ποτίζετε τους κάκτους σας κάθε 15 περίπου μέρες, ή και πιο αραιά, αν βλέπετε ότι "επαναστατούν". Θα το καταλάβετε γιατί, αμέσως μόλις τους ενοχλήσει η υγρασία, τα φύλλα τους μαλακώνουν και αρχίζουν να γέρνουν.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Όλα τα φυτά, μέσα κι έξω από το σπίτι, περνούν μια περίοδο χειμερίας νάρκης, κατά την οποία ξεκουράζονται και ανακτούν τις δυνάμεις τους, ώστε να υποδεχθούν την άνοιξη με...νέα διάθεση! Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει για τα φυτά που ανθίζουν αυτή την εποχή, όπως το αλεξανδρικό, τα κυκλάμινα, οι αζαλέες, διάφορες ποικιλίες ορχιδέας κλπ., που διαλέγουν άλλη εποχή για να ξεκουραστούν.  Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου ξεκουράζονται από το Νοέμβριο ως το Φεβρουάριο, πλησιάζει όμως η στιγμή που πρέπει να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν την νωθρότητά τους και να πιάσουν πάλι "δουλειά". Πρώτη μας ενέργεια είναι να εξετάσουμε με προσοχή το  "σπίτι" τους. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ περιορισμένα μέσα στις γλάστρες τους. Αυτή η λεπτομέρεια είναι ζωτικής σημασίας για τα μιρκά και μεσαί φυτά. Για τα μεγάλα, που προφανώς είναι και το καμάρι σας, τα πράγματα δυσκολεύουν.  Δεν είναι και τόσο απλό να τα μεταφυτέψετε! Το βάρος και ο όγκος τους είναι συνήθως απαγορευτικοί παράγοντες. Μπορείτε όμως να τα βοηθήσετε αφαιρώντας προσεκτικά από την επιφάνεια όσο περισσότερο χώμα γίνεται και βάζοντας στη θέση του φρέσκο χώμα, με όλα τα θρεπτικά συστατικά. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι πολλά είδη μικρότερων φυτών αναπτύσσονται και ανθίζουν καλύτερα όταν είναι στριμωγμένα μέσα στις γλάστρες τους. Γι΄αυτά, η μέθοδος που θ΄ακολουθήσετε είναι πολύ απλή: ξύστε το εσωτερικό τοίχωμα της γλάστρας, αφαιρέστε το φυτό, τινάξτε το προσεκτικά ώστε να φύγει λίγο χώμα, προσθέστε μέσα στην ίδια γλάστρα καινούριο χώμα και ξανατοποθετήστε το φυτό στην θέση του.  Πιέστε καλά το χώμα, ώστε να μην έχει κενά. Και μια μικρή λεπτομέρεια, πάνω σε ένα μάλλον παρεξηγημένο θέμα: αντίθετα απ΄ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, όταν μεταφυτέψετε ένα φυτό δεν πρέπει να το ποτίσετε αμέσως! Αφήστε το έτσι σε σκιερό σημείο για 3 μέρες, και μόνο μετά από αυτό το διάστημα αρχίστε να το ποτίζετε. Έτσι, θα του του δώσετε το χρόνο να προσαρμοστεί χωρίς να καταβάλλει προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα (όπως για να απορροφήσει το νερό που, με τόσο καλή θέληση του ρίξατε).


ΟΙ ΕΥΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΜΙΟΥ
Το γιασεμί είναι ένα λουλούδι που υπάρχει στον πλανήτη μας σχεδόν από καταβολής κόσμου. Οι ποικιλίες ξεπερνούν τις 200.
Το γιασεμί το πολύανθο είναι ιδανικό για τις γλάστρες μας στη βεράντα. Τα λουλούδια του είναι συνήθως άσπρα, θα βρείτε όμως και ποικιλίες που είναι άσπρα στο κέντρο και γύρω γύρω απαλό ροζ. Το άρωμά του είναι πολύ ευχάριστο, όχι όμως ιδιαίτερα έντονο. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι και 12 βαθμών. Από κει και κάτω, θα πρέπει να το προστατέψετε σκεπάζοντάς το με ένα νάιλον "παλτό", το οποίο όμως δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα φύλλα.
Το πιο διαδεδομένο, ίσως επειδή είναι και το πιο ανθεκτικό, είναι αυτό που ονομάζουμε γιασεμί του χειμώνα. Σε καλές συνθήκες, μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τρία μέτρα. Τα λουλούδια του είναι μονά, κίτρινα και δεν έχουν άρωμα (δυστυχώς!). Ομορφαίνει το χειμωνιάτικο κήπο ή τη βεράντα, που τέτοια εποχή δεν έχει να επιδείξει και πολλά!
Το πιο αρωματικό είναι οπωσδήποτε το άσπρο γιασεμί. Θέλει μόνο λίγη προσοχή στις πιο ψυχρές περιοχές της χώρας, όπου καλό είναι το χειμώνα να το προστατεύσουμε. Τα λουλούδια του βγαίνουν αδιάλλειπτα από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Το μόνο που του είναι απόλυτα απαραίτητο είναι να δέχεται αρκετό φως. Το χώμα του πρέπει να είναι ελαφρύ και να αποστραγγίζετε καλά. Τα λιπάσματά του είναι τα κλασικά, το ίδιο και οι ρυθμοί ποτίσματος. Κλαδεύετέ το καλά γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να πετάξει καινούργια βλαστάρια την Άνοιξη. Αφήνετε ένα δυνατό κεντρικό κλαδί και 2-3 πλαινά, και τα υπόλοιπα κλαδεύετέ τα βαθιά. Πολλαπλασιάζεται εύκολα, αρκεί να κόψετε ένα κλαδάκι, μήκους 30-40 εκατοστών και να το παραχώσετε στο χώμα.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
  • Ένα καλό κλάδεμα θα βοηθήσει τις τριανταφυλλιές σας να βγάλουν πολλά λουλούδια την Άνοιξη. Αν θέλετε να φυτέψετε άγριες ποικιλίες, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή.
  • Καθαρίστε και κλαδέψτε τα χρυσάνθεμα και φυτέψτε τις γλαδιόλες.
  • Σκαλίστε καλά  το έδαφος στα φυτά, αφαιρέστε τα ζιζάνια και εμπλουτίστε το χώμα στις "λεκάνες" των δέντρων με λίπασμα.
  • Ελέγξτε τους πανσέδες και τα άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια που φυτέψατε το φθινόπωρο. Με τις παγωνιές και τους αέρηδες, έχουν την τάση να ξεριζώνονται από μόνα τους.
  • Αν θέλετε να κάνετε μια γενική ανανέωση στον κήπο σας, για να είναι έτοιμος την άνοιξη, συμβουλευτείτε τώρα ένα γεωπόνο, που θα σας βοηθήσει να καταστρώσετε τα σχέδιά σας και θα σας προμηθεύσει με τα ανάλογα φυτά.
  • Αρχίστε τη σπορά των λουλουδιών, που θα μεταφέρετε στις οριστικές τους θέσεις κατά τα τέλη του Απρίλη (παπαρούνες, πετούνιες, βερβένα, αστράκι...) Βάλτε τους σπόρους σε κασόνια ή αβαθείς γλάστρες και τοποθετείστε τις σε μέρος καλά προφυλαγμένο.
  • Σκάψτε στον κήπο όλες τις περιοχές του γκαζόν που πρέπει να ξαναφυτευτούν και σκορπίστε πάνω σε όλη του την επιφάνεια χώμα ή τύρφη, για να σας βγει το γκαζόν πιο πράσινο.
  • Ασχοληθείτε με τις μεταφυτεύσεις και αλλάξτε τις γλάστρες σε όσα φυτά το χρειάζονται.
  • Αρχίστε  τις σπορές και στον λαχανόκηπο, με ραπανάκια, καρότα, κρεμμυδάκια, άνηθο και παντζάρια. Μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας και με το σπανάκι, καθώς και την πατάτα (αν δεν προβλέπονται πολλές παγωνιές).
  • Αν οι προβλέψεις για τον καιρό είναι αισιόδοξες, κλαδέψτε και τα κλήματα. Διαφορετικά, απλώς καθαρίστε τα λίγο.
  • Φυτέψτε τα καινούργια φυτά φράουλας (αναρριχητικής) και αντικαταστήστε τα παλιά που έχουν χαλάσει.
  • Ψεκάστε τα καρποφόρα δέντρα, για ζωικά παράσιτα και μύκητες, και συνεχίστε το φύτεμα φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων, καθώς και φιστικιάς, ελιάς και των ξινών.
  • Κλαδέψτε φιστικιές, ροδακινιές, μηλιές και ελιές.

21 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ωραιες οι συμβουλες σου.Αγαπημενο το γιασεμι.Ευχομαι να εχεις εναν ομορφο μηνα γεματο αρωματα .

Ροδάνθη είπε...

Εύα μου πολύ χρήσιμες συμβουλές και ειδικά για μένα που περιμένω να περάσει το πολύ κρύο για να ξεκινήσω δουλειές στον κήπο μου.Καλό βράδυ.

para-kelsoscooks είπε...

Χρήσιμες και όμορφες συμβουλές, μας δίνεις για τα φυτά και τις εργασίες του κήπου.

mia είπε...

Ωραίες συμβουλές ...αλλά που είναι ο κήπος???
καλησπέρα Εύα

Helen Gr είπε...

Καλημέρα Εύα με τις εξαιρετικές πληροφορίες σου. Το γιασεμί το λατρεύω!
Πέρασε κι από το blog μου να παραλάβεις βραβειάκια!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Unknown είπε...

SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια..κι εσύ να είσαι καλά και να έχεις ένα υπέροχο μήνα..

ΕΛΕΝΑ είπε...

Βλέπω όλοι έχουν αδυναμία στο γιασεμάκι!
Κι εγώ, κι εγώ!
Καλό μήνα Εύα μου, φιλιά!

Unknown είπε...

Ροδάνθη μου καλό μήνα σου εύχομαι και μόλις περάσει το κρύο που τα φυτά θα ξυπνήσουν πάρε ιδέες για αναδιοργάνωση..φιλιά

Unknown είπε...

Σωσώ μου ο κήπος είναι πολύ ωραία απασχοληση αν τον έχεις οπότε πάρε ιδέες...ή φτιάξε το μπαλκόνι σου...φιλιά..

Unknown είπε...

Αχ Μία μου έλα ντε...κι εγώ δεν έχω κήπο...μόνο μπαλκόνι...μικρό...αλλά τι να κάνουμε? Καλό μήνα να έχεις.

Unknown είπε...

Ελένη μου να σ΄ευχαριστώ που με διαλέγεις να παίζω παιχνιδάκια και να παίρνω βραβειάκια...θα τα παραλάβω και θα τα αναρτήσω με όλες τις παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες...Καλό μήνα σου εύχομαι..

Unknown είπε...

Καλό μήνα και για σένα Έφη μου..να είσαι καλά..φιλιά πολλά.

Unknown είπε...

Καλό μήνα Ελενάκι....να είσαι καλά...δεν έχουν υπέροχο άρωμα τα άτιμα τα γιασεμιά...τα αγαπώ πολύ κι εγώ...

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος είπε...

Καλό μήναααααα!! πολύ ωραία ανάρτηση! εμένα προσωπικά οι κάκτοι μου αρέσουν πολύ!!

Kiki Aposeki είπε...

Καλό μήνα καλέ μας συμβουλάτορα!!! Για τι βαρυχειμωνιά τη δική μας εδώ πάνω έχεις καμιά εύκαιρη να μας πεις; Τα δεντράκια μου στο μπαλκόνι τα βλέπω και τα λυπάμαι!!!! Καλό μήνα κοριτσάκι, φιλιά πολλά!!!

Vasia b. είπε...

Οι γνώσεις κηπουρικής σου με αφήνουν άναυδη......μου είναι εξαιρετικά χρήσιμες και θα τις εφαρμόσω!!!
Ευχαριστώ πολύ φιλενάδα!!!!
Πολλά φιλιά!!!!

Unknown είπε...

Γεια σου Πέλα μου..καλό μήνα και σε σένα...και μένα μου αρέσουν τα κακτάκια είναι υπέροχα...φιλιά..

Unknown είπε...

Καλό μήνα Κική μου...όταν έχει βαρυχειμωνιά τι να κάνεις με τα λουλουδάκια? Θέλουν ζέστη και χάδια σαν και μας...φιλάκια πολλά..

Unknown είπε...

Καλημέρα...Βάσσια μου...είδες γνώσεις? ανεξάντλητη πηγή γνώσεων... λες να μου προκύπτει και αυτό από αυτό που πίνω?

Maria B. είπε...

Αχ Ευάκι μου τι μου έκανες !!! μας βλέπω με την Βάσσια το σ/κ να κλαδεύουμε παρεϊτσα τα γιασεμάκια μας που παρεπιπτόντως τα λατρεύουμε τα μάλα.!!!!!!


ελα μαζί μας για μας δώσεις τα φώτα σου μια και όπως φαίνεται είσαι εξπερτ!!!

φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ.