16 Φεβ 2011

Αξιόλογες Παραστάσεις......


«Μαχαίρι στο κόκαλο»,του Κώστα Μουρσελά

Η πλήρης χρεοκοπία της ερωτικής και συζυγικής σχέσης, με παρονομαστή την επαγγελματική καριέρα και την κοινωνική αναρρίχηση του συζύγου, είναι ο δραματικός πυρήνας του έργου.

Ο Λεωνίδας και η Ελένη ένα ζευγάρι χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, πατούν επί πτωμάτων για να ανέλθουν. Όσο επιτυγχάνουν κοινωνικά, απογυμνώνονται από προσχήματα και φτάνουν στο τελευταίο στάδιο της αντοχής – αποδοχής  του ενός από τον άλλον .
Το ανδρόγυνο μένει «ενώπιος ενωπίω», αντικρίζοντας τη σκληρή αλήθεια χωρίς υπεκφυγές αφού όλα τα προσωπεία του κοινωνικού «δήθεν» έχουν γκρεμιστεί.
Από τη σύγκρουση Λεωνίδα και Ελένης, ο Μουρσελάς βγάζει το μεδούλι της ηθικής σήψης, του συμβιβασμού και της κυνικότητας και αποκαλύπτει την έκπτωση των αξιών και της ανθρωπιάς, σε όλο της το ανατριχιαστικό μεγαλείο.

Ο συγγραφέας με αυτό το αριστουργηματικό έργο, βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο σε όλους μας. Αυτούς που βολεύτηκαν και αυτούς που είναι έτοιμοι να βολευτούν ή που έστω δέχονται παθητικά αυτό το συνεχές γλίστρημα προς το τελικό, χωρίς επιστροφή, αδιέξοδο.

Σκηνοθεσία :                  Μιχάλης Ζωγραφίδης
Σκηνικά – κοστούμια:   Φαίη Μιχαήλ
Μουσική επιμέλεια :      Έφη Νιχωρίτη

Πρωταγωνιστούν :        Γιάννης Κατσάμπας, Έφη Νιχωρίτη

Παραστάσεις:                 Παρασκευή και Σάββατο 9μμ & Κυριακή 7.30μμ
Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου
Τιμές εισιτηρίων:               15€, φοιτητικό: 10€ / Κυριακές γενική είσοδος 10€

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ
ΛΗΤΟΥΣ 6 – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ
ΜΑΡΟΥΣΙ
τηλ:  210 6142772, 210 6106897

*******************************************************************

Κούκλες, Ηθοποιοί και πλάσματα  εξωπραγματικά μας θυμίζουν παλιές ιστορίες...

“Καταλόγια”
Ένα δρώμενο με κούκλες, ηθοποιούς και μουσική 

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και
από Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου έως και
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00
Όταν το  MCF  bar - restaurant φιλοξενεί
με τη σειρά του νέους καλλιτέχνες...

Σημείο συνάντησης κοινού και καλλιτεχνών, τεχνικών και παραγωγών του Ιδρύματος, πριν και μετά τις παραστάσεις, το MCF coffee bar restaurant αποτελεί την "εύθυμη πινελιά" του κτιρίου, αλλά και συνοδοιπόρο του στην παρουσίαση της δουλειάς νέων καλλιτεχνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε αυτό το πλαίσιο το  MCF coffee bar restaurant φιλοξενεί κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 21 Φεβρουαρίου έως και τις 29 Μαρτίου 2011, στις 21:00, την τελετουργική παράσταση "Καταλόγια", εμπνευσμένη από τρεις ελληνικές παραλογές με κοινό θέμα τη θυσία. 
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δρώμενο όπου κούκλες και ηθοποιοί διηγούνται τρεις ιστορίες, από  ισάριθμα κλασικά δημοτικά τραγούδια, οι οποίες και αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Η Μάνα Φόνισσα, Το Γιοφύρι της Άρτας και η Κακιά Πεθερά,  κείμενα - τέλειες συμπυκνωμένες τραγωδίες, γεννήθηκαν από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων, έγιναν ποιήματα και τραγούδια, και ταξίδεψαν στο χρόνο από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά για να  αποτελέσουν σήμερα  έναν ακόμα συνδετικό κρίκο της  νεοελληνικής λογοτεχνίας με την κλασική εποχή.

Βασικό στοιχείο της παράστασης  είναι η χρήση μασκών, κουκλοθέατρου και  θεάτρου σκιών. Τεχνικές που δίνουν τη δυνατότητα να αναπαρασταθούν εικόνες πολύπλοκες και απαιτητικές, όπως εμφανίσεις εξωπραγματικών πλασμάτων, σκηνών πλήθους, χωροχρονικών αλλαγών και πολλών άλλων. Έτσι οι ερμηνευτές δημιουργούν ένα κόσμο πολλαπλών, παράλληλων εικόνων και δράσεων, δίνοντας επιπλέον και μια διαφορετική οπτική στην αισθητική της παράστασης. 
Ανάμεσα στις βασικές ιστορίες υπάρχουν κωμικά ιντερμέδια και η παράσταση πλαισιώνεται από πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς συνυφασμένους με τις πλοκές των ιστοριών. Αποτέλεσμα: μία γοητευτική παράσταση που μας οδηγεί σε χρόνους παλιούς, τότε που όλα ήταν διαφορετικά αλλά και με μία έννοια τόσο ίδια και με το σήμερα.

Οι παραλογές:
@     Της μάνας φόνισσας
Η ιστορία της μάνας που σκοτώνει το παιδί της επειδή την έπιασε με τον εραστή της.
@     Του γιοφυριού της Άρτας
Η θυσία της όμορφης γυναίκας του πρωτομάστορα για να σταθεί  το γεφύρι.

@     Της κακιάς πεθεράς
Η πεθερά που από ζήλεια και φθόνο σκοτώνει την νύφη της.


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσα Κωτσάκη  

Ηθοποιοί: Δήμητρα Μητροπούλου, Έφη Μπάρλα, Θοδωρής Οικονομίδης, Ιωάννα Μιχαλά, Ιωάννα Πιατά, Μελίσα Κωτσάκη, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Χάρης Χιώτης, Χριστίνα Στουραΐτη

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Κύκλος
Κατασκευή κούκλας: Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα»                                    (Φεβρωνία Ρεϊζίδου  Χριστίνα Στουραΐτη)
Μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης
Μουσικοί: Θ. Οικονομίδης- Μαντολίνο, Μελίσα Κωτσάκη -Κιθάρα

Το MCF coffee bar restaurant, στον τρίτο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης προσφέρει σε πολύ λογικές τιμές, μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί το ευφάνταστο light & interior design του χώρου, υπέροχο φαγητό βασισμένο σε αγνά και φρέσκα υλικά, από finger food, σαλάτες, πιάτα και γλυκά, δροσερά cocktails φτιαγμένα με μαεστρία από έμπειρους barmen, προσεγμένη λίστα κρασιών και ποτών και εξαιρετικά χαρμάνια καφέ και τσαγιού.  Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι και η θέα στην Ακρόπολη από τη βεράντα της πρόσοψης επί της οδού Πειραιώς, η οποία, όταν ανοίγουν διάπλατα οι τζαμαρίες της, γίνεται ένα με τον εσωτερικό χώρο, αποπνέοντας μία μοναδική για τα Αθηναϊκά δεδομένα ατμόσφαιρα. Αυτού του ambiance ηγείται ο Αλέξης Κυριαζής γνωστός ως ιδιοκτήτης του θρυλικού Multi Culti.

Διάρκεια: 60 λεπτά

Εισιτήρια: Στην είσοδο του MCF  bar - restaurant, 3ος όροφος ΙΜΚ
Τιμές εισιτηρίων: 12€ (κανονικό)
Μειωμένο: 8€ (φοιτητικό / κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ &
Πολυτέκνων ΑΣΠΕ / κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων /
άτομα άνω των 65 ετών 
MCF  bar - restaurant, Τηλέφωνο Κρατήσεων για φαγητό: 6937 037 040

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

4 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Eξαιρετικές και οι δύο προτάσεις Εύα μου, ειδικά η δεύτερη με εντυπωσίασε πολύ!
Ελπίζω να καταφέρω να πάω, το πρόβλημα είναι ότι οι παραστάσεις γίνονται μόνο καθημερινές.
Κάτι θα κάνω όμως!
Φιλάκια, καλή σου μέρα!

Unknown είπε...

Πραγματικά είναι εξαιρετικές...η δεύτερη είναι πρωτότυπη...

LAMBROS είπε...

Υπέροχες οι προτάσεις σου ... Στο ίδρυμα Κακογιάννη ήμουν πριν 2 εβδομάδες, σε μια υπέροχη παράσταση που έπαιζε ο κουνιάδος μου (Beckett 3B) και μου άρεσε πολύ ο χώρος !!!

Maria B. είπε...

Η δεύτερη πρόταση μου έκανε και εμένα κλίκ!!!!

μήπως πρέπει να κανονίσουμε να πάμε?

ευχαριστούμε Ευάκι !!

καλό μεσημέρι