28 Φεβ 2011

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ...ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ, "ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ" ΑΜΦΙΕΣΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ


Εάν βαρεθήκατε τους αρλεκίνους, τις μπαλαρίνες και τον θηλυκό Ζορό, σας προτείνουμε απλές κατασκευές, που θα σας δώσουν νέες ιδέες για τα αποκριάτικα πάρτι. Μάσκες από παπιέ-μασέ θα σας ντύσουν για ρόλους «θεατρικούς» και μυστηριώδεις, όπως το βλέμμα πίσω απ’ τη μάσκα σας.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:

·        Χαρτί κραφτ ή χασαπόχαρτο, με το μέτρο
·        Γάζα, με το μέτρο
·        Ατλακόλ
·        Πινέλα
·        Νεροχρώματα σε σκόνη ή σε σωληνάριο
·        Βαζελίνη
·        Λάστιχο, με το μέτρο
·        Παλιό, βαμβακερό ύφασμα

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ

  1. Δουλεύετε πάνω σε μια φτηνή πλαστική μάσκα (με σκληρή επιφάνεια), που τη διαλέγετε έτσι ώστε να σας «βολεύει» σαν φόρμα.
  2. Κόβετε το χαρτί με το χέρι σε μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια 3-4 εκ. Για κάθε μάσκα, υπολογίστε ότι δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από 1μ. χαρτί.
  3. Μουλιάζετε τα κομμάτια χαρτιού σε ένα μεγάλο μπολ, όπου έχετε αραιώσει κόλλα με νερό. Παρ’ ότι δεν υπάρχει ακριβής αναλογία, υπολογίστε ότι θα βάλετε 3 κουταλιές της σούπας κόλλα και 4 ποτήρια νερό. Τα κομμάτια χρειάζεται να μείνουν μέσα στο μπολ γύρω στις 3 ώρες, για να απορροφήσουν την κόλλα και να γίνουν εύπλαστα.
  4. Αλείφετε με βαζελίνη την επιφάνεια της πλαστικής μάσκας και αρχίζετε να τοποθετείτε ένα ένα τα κομμάτια του μουλιασμένου χαρτιού, φροντίζοντας να εφαρμόζουν καλά κάθε φορά, ανάλογα με το σχήμα και τη φορά τους. Εάν στα λεπτά σημεία της μύτης, των φρυδιών ή του πιγουνιού έχουν γίνει τσαλακώματα, φροντίστε να κόψετε τα κομμάτια μικρότερα, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να «αποτυπώνει» ομαλά τη φόρμα της μάσκας. Όπου χρειαστεί, υπερκαλύπτετε και με άλλα κομμάτια ή προσθέτετε αναραίωτη κόλλα για πιο σωστό δέσιμο του πρώτου στρώματος.
  5. Κόβετε τη γάζα σε κομμάτια, ανάλογα με εκείνα του χαρτιού και την εφαρμόζετε με τον ίδιο τρόπο στο πρώτο στρώμα. Χρησιμοποιήστε σκληρό πινέλο και κόλλα για κάθε δύσκολη επιφάνεια και για πλήρη εφαρμογή των δύο διαφορετικών υλικών. Αυτό αποτελεί το δεύτερο στρώμα.
  6. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία με ένα τρίτο στρώμα χαρτιού και, επειδή αυτό θα είναι και το τελικό, φροντίστε να εφάπτονται όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα τα κομμάτια, ώστε η επιφάνεια να είναι ομαλή. Περάστε με το πινέλο σας αναραίωτη κόλλα σε όλη την επιφάνεια της μάσκας. Έχετε τελειώσει τη βασική κατασκευή. Αφήστε τώρα το σύνολο να στεγνώσει για μια μέρα περίπου. Ίσως να χρειαστεί και λιγότερο εάν δεν είναι υγρός ο καιρός.
  7. Αφού στεγνώσει, ξεκινήστε προσεκτικά το ξεκόλλημα της χάρτινης μάσκας από την πλαστική, με ένα μαχαιράκι. Δεν την κόβετε, απλώς αφήνετε τον αέρα σιγά σιγά να μπει στην εσωτερική επιφάνεια και το υπόλοιπο θα βγει μόνο του. Εάν το εσωτερικό της μάσκας παραμένει λίγο υγρό, αφήστε το κοντά σε κάποιο θερμαντικό σώμα, μέχρις ότου στεγνώσει.

Σε όλες τις περιπτώσεις, μπορεί να φορεθεί η μάσκα στο πρόσωπο, με λάστιχο που θα στερεώσετε με συρραπτικό  στα πλαϊνά. Τα κοψίματα για τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα γίνονται με κοπίδι και με μεγάλη προσοχή, αφού πρώτα τα έχετε σχεδιάσει.Σ Ε Ι Χ Η Σ

ΠΡΟΤΑΣΗ

Ένα λευκό σεντόνι φορεμένο κατάλληλα θα γίνει κελεμπία για το σεΐχη, και, για μεγαλύτερο κύρος, κρατήστε  και ένα κινητό και χαρτοφύλακα. Εναλλακτικά, φορέστε κορμάκι στο χρώμα του δέρματος και τυλίξτε στους γοφούς το σεντόνι. Μετά, ρίξτε κέτσαπ πάνω στο στήθος κι αφήστε το να τρέξει, εν είδει αίματος, για ν’ αναπαραστήσετε τη…δολοφονία του Μαρά.

Θα χρειαστείτε:
·        1 κομμάτι βαμβακερό ύφασμα
·        Μπογιές λαδοπαστέλ. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι από παλιό βαμβακερό ύφασμα (π.χ. ένα παλιό φανελάκι του παιδιού είναι ότι πρέπει). Κόβετε κατ΄αρχάς τη μάσκα στο ύψος του επάνω χείλους, ώστε να καλύπτει και τα μήλα του προσώπου. Στη συνέχεια, βρέχετε το ύφασμα και το εφαρμόζετε από κάτω προς τα πάνω, αφήνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι του να δημιουργήσει τιρμπάν στο κεφάλι. Χρησιμοποιήστε αναραίωτη κόλλα για το πρόσωπο, που θα την περάσετε με πινέλο. Αφού στεγνώσει, σχηματίστε με λαδοπαστέλ τα χαρακτηριστικά και στερεώστε ακόμη καλύτερα τις πτυχές του υφάσματος κάνοντας λίγες βελονιές σε κάποια σημεία του τιρμπάν.


Π Ο Υ Λ Ι

ΠΡΟΤΑΣΗ

Θα χρειαστείτε:
·        Κοκορόφτερα από φτερό ξεσκονίσματος
·        Συμπληρωματικά πολύχρωμα φτερά που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα στην Περικλέους και στην Ρόμβης.

Σχεδιάστε και κόψτε τα μάτια. Στη συνέχεια, τραβήξτε μια γραμμή από το κάτω μέρος της μύτης και προς τις  γραμμές ενός νοητού χαμόγελου, αφαιρώντας το κομμάτι που καλύπτει τα χείλη και το πιγούνι, κι αφήνοντας ανέπαφα τα μάγουλα. Χρησιμοποιήστε ατλακόλ για να στερεώσετε τα φτερά, αρχίζοντας από το μέτωπο και τα μάγουλα και καταλήγοντας προς το κέντρο της μάσκας, στη μύτη και τα μάτια. Για να τονίσετε χρωματικά κάποια χαρακτηριστικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φτερά φασιανού ή άλλων πτηνών.


Σ Μ Ο Κ Ι Ν

ΠΡΟΤΑΣΗ
Συνδυάζεται υπέροχα με σμόκιν ή με όποιο άλλο κουστούμι διαθέτετε, σε αυστηρό πάντα ύφος.

Θα χρειαστείτε:
·        Κόκκινη λαδομπογιά
·        1 κινέζικο ξυλάκι φαγητού

Κόβετε με ψαλίδι εντελώς το επάνω μέρος της μάσκας στο ύψος των ματιών. Καλύψτε τις ατέλειες που δημιουργήθηκαν με μικρά κομμάτια από ήδη μουλιασμένο χαρτί. Τα γυρίζετε προς τα μέσα, έτσι ώστε να φινιριστεί καλά η περιφέρεια της μάσκας. Ανακατεύετε λευκό χρώμα σε σκόνη με ατλακόλ και νερό και βάφετε με πινέλο την μάσκα. Αφού στεγνώσει, σχηματίζετε το γελαστό ή θλιμμένο ύφος της με κόκκινο χρώμα και δημιουργείτε μια τρύπα στο κάτω μέρος του πιγουνιού, για να στερεώσετε ένα κινέζικο ξυλάκι φαγητού.Π Α Ρ Α Λ Λ Α Γ Η

ΠΡΟΤΑΣΗ

Για όσους δεν θέλουν ν’ αλλάξουν την καθημερινή τους εμφάνιση, το γνωστό τζην με πουκάμισο και γιλέκο αρκεί.

Θα χρειαστείτε:
·        Τρέσα
·        Ψιλή σήτα
·        Μαρκαδόρους
·        Ψαλίδι
·        Για το μουστάκι της ανδρικής μάσκας: Συνθετική γούνα με το μέτρο, από μαγαζιά με υφάσματα.

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είναι η μόνη από τις επτά μάσκες που μπορεί να υλοποιηθεί σε λίγο χρόνο και δεν έχει σχέση με χαρτί. Ένα μικρό κομμάτι ψιλής σήτας αρκεί. Το εφαρμόζετε επάνω στην πλαστική μάσκα, πιέζοντας έτσι ώστε να πάρει φόρμα η μύτη, το πιγούνι και τα μήλα του προσώπου και κόβετε με ψαλίδι το σχήμα που σας ενδιαφέρει να κρατήσετε. Σχεδιάζετε με χοντρούς μαρκαδόρους τα φρύδια, τα μάτια και το στόμα και φινίρετε το γύρω γύρω της μάσκας με χρυσή τρέσα. Εάν θέλετε, συμπληρώνετε για την ανδρική μάσκα μουστάκι ή μούσι, που τα στερεώνετε με κόλλα στιγμής.


Δ Ο Ν   Κ Ι Χ Ω Τ Η Σ, Π Α Ρ Α Δ Ε Ι Σ Ι Ο   Π Ο Υ Λ Ι,
Ή  Α Ρ Χ Α Ι Κ Η  Φ Ι Γ Ο Υ Ρ Α

ΠΡΟΤΑΣΗ
Ένα μακρύ πουκάμισο, κολάν και μπότες θα συμπλήρωναν ιδανικά την εμφάνιση.

Θα χρειαστείτε:
·        Νεροχρώματα σε σκόνη ή σωληνάριο
·        Φύλλα χρυσού και την ειδική κόλλα φιξιόν (από τα καταστήματα που έχουν είδη σχεδίου).

Ετοιμάστε ένα μείγμα από άσπρη σκόνη και αραιωμένη ατλακόλ και με πινέλο, περάστε όλη την επιφάνεια της μάσκας.
Όταν στεγνώσει, σχεδιάστε μια παράσταση της αρεσκείας σας στη μία μόνο πλευρά της μάσκας, διατηρώντας ανέπαφο το επάνω μέρος της. Τέλος, περάστε στο μέτωπο φιξιόν (ειδική κόλλα για την εφαρμογή φύλλων χρυσού)  και αφήστε την τόσο χρόνο, όσο υποδεικνύουν οι οδηγίες. Εφαρμόστε τα φύλλα χρυσού και πιέστε με λίγο βαμβάκι, για να στερεωθούν καλά. (Προσοχή! Ο χρυσός θα στερεωθεί μόνο εκεί όπου έχετε βάλει κόλλα. Στο τέλος, μπορείτε να φινίρετε το σύνολο με κάποιο βερνίκι νεφτιού ή φιξατίφ, για να λάμψει ολόκληρη η επιφάνεια της μάσκας).


Κ Ε Ρ Α Μ Ι Κ Ο

ΠΡΟΤΑΣΗ
Προτείνουμε να συνδυάσετε διάφορα μονόχρωμα κομμάτια από ύφασμα, που θα στερεώσετε στους ώμους με καρφίτσες και ένα οποιοδήποτε κορδόνι δεμένο στο ύψος του στήθους και κάτω από αυτό.

Θα χρειαστείτε:
·        Γύψο καλλιτεχνίας
·        Σκόνη σε χρώμα κεραμιδί
·        Κερί
·        1 κομμάτι πανί.

Μουλιάστε για λίγο ένα παλιό φανελάκι ή ένα άχρηστο κομμάτι πανί σε αραιωμένη ατλακόλ και απλώστε το επάνω στο «πρόσωπο», αρχίζοντας από κάτω προς τα πάνω, ούτως ώστε να διατηρήσετε τα χαρακτηριστικά και να μείνει ελεύθερο το υπόλοιπο ύφασμα στο «κεφάλι, σχηματίζοντας κόμμωση. Το αφήνετε να στεγνώσει.
Όταν σκληρύνει, ετοιμάζετε ένα μείγμα από ατλακόλ, σκόνη σε χρώμα κεραμιδί και λίγο γύψο καλλιτεχνίας. Σ’ αυτό το μείγμα, θα προσθέσετε κομμάτια από κερί, σχετικά χοντρά. Καλύψτε με το μείγμα όλη την επιφάνεια και βάλτε την κατασκευή στο φούρνο, στους 100ο, για περίπου μια ώρα, στη μεσαία θέση. Το λιωμένο κερί θα σας δώσει το εφέ του παλιού κεραμικού. Στο τέλος σχεδιάστε και κόψτε ένα τρίγωνο κάτω από τη μύτη και το σχήμα των αυτιών.


Μ Υ Κ Η Ν Ε Σ

ΠΡΟΤΑΣΗ
Μεταμφιεστείτε φορώντας ένα μακρύ πορφυρό πανί, ντραπαρισμένο, και πολλά βραχιόλια στο χέρι.

Θα χρειαστείτε:
·        Άσπρο νερόχρωμα σε σκόνη
·        Γύψο καλλιτεχνίας
·        Κάσια σε σκούρο χρώμα
·        Κορδέλες και χάντρες

Κόψτε με ψαλίδι τα ξέφτια που πιθανόν να υπάρχουν γύρω από τη μάσκα και ετοιμάστε ένα μείγμα από ατλακόλ, άσπρη σκόνη νεροχρώματος και περίπου μια κουταλιά της σούπας γύψο καλλιτεχνίας.
Με πινέλο, περάστε το σε όλη την επιφάνεια της μάσκας. Αφού στεγνώσει, ραγίστε τη μάσκα με κατάλληλες κινήσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν «ρωγμές» από την προσθήκη γύψου. Περάστε μετά όλη την επιφάνεια με αραιωμένη κάσια σε σκούρο χρώμα, για να γίνει το κρακελάρισμα περισσότερο εμφανές και σκουπίστε με βρεγμένο πανί την υπόλοιπη μάσκα.  Τέλος, τονίστε με χρώματα της αρεσκείας σας τα χαρακτηριστικά και συμπληρώστε με κορδέλες και χάντρες.

6 σχόλια:

Maria B. είπε...

καλέ τι ιδεές είναι αυτές σήμερα !!!! μπράβο Ευάκι μου για τις προτάσεις σου !!!

καλές απόκριες εύχομαι !!!

φιλια και καλή βδομάδα

Eva Z. είπε...

Καλή εβδομάδα Μαρία μου...και καλές απόκριες και σε σας....

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΦΗΝΩ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ -ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!
ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ!!!!

Eva Z. είπε...

Γεια σου..SKPOYTZAKO...Πραγματικά...να έχουμε ένα καλό μήνα με λιγότερα κρύα γιατί δεν αντέχω άλλο...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευάκι μέσα στις δημιουργικές ιδέες σε βρίσκω!!
Φιλάκια πολλά, καλό μήνα εύχομαι!!

Eva Z. είπε...

Καλό μήνα Ελενάκι μου και να είσαι πάντα καλά...