18 Φεβ 2011

ΑΠΟΚΡΙΕΣ......ΚΑΙ PARTY ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΒΟΛΑΚΙΑ....


Και να 'μαστε στα μέσα του Φεβρουαρίου και να που...ξεκίνησαν και οι απόκριες...
Όπως σ’ όλα τα μέρη του κόσμου, έτσι και στην Ελλάδα Απόκριες σημαίνουν χαρά, ξεφάντωμα, ποτό και κυρίως φαγοπότι.
Οι Απόκριες σχεδόν πάντα ξεκινούν το Φεβρουάριο.  Ως γνωστόν το Τριώδιο διαρκεί τρεις εβδομάδες.
Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται προφωνή επειδή κάποιος διαλαλούσε με φωνές την έλευση της Αποκριάς. Η εβδομάδα λέγεται επίσης και απολυτή γιατί «οι ψυχές των νεκρών απολύονται και βγαίνουν στον απάνω κόσμο».Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται κρεατινή. Η Τσικνοπέμπτη, η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας της Αποκριάς είναι η κατεξοχήν ημέρα που κάνει αισθητή την έλευση του Τριωδίου.
Η Τρίτη εβδομάδα λέγεται τυρινή επειδή το κύριο άρτυμα στα εδέσματα είναι το τυρί, λέγεται ακόμη και μακαρονού.
Κύρια στοιχεία της Αποκριάς είναι το κέφι, η ευτυχία, τα αστεία και προπαντός οι μεταμφιέσεις.
Για τα παιδιά οι απόκριες είναι η μεγαλύτερη χαρά...και υπάρχουν πολλές ιδέες για να τα κάνετε να ευχαριστηθούν...
Μία ιδέα για τις απόκριες μαζί με τα παιδιά σας είναι να οργανώσετε ένα αποκριάτικο πάρτι. Μέσα σε ένα-δυό απογεύματα μπορείτε να ετοιμάσουμε πρωτότυπες μάσκες, νοστιμιές και διακοσμητικά για ένα αποκριάτικο πάρτι με πολύ μαύρο χιούμορ...
Να λοιπόν τι μπορείτε να ετοιμάσετε...
ΜΑΣΚΕΣ ΜΕ ΛΑΒΗ

Όλες είναι φτιαγμένες από χάρτινα πιάτα. Για λαβές κολλάμε ξύλα από εκείνα που στηρίζουν τα φυτά.
Κόκκινος Διάβολος: Προσθέτουμε μάτια από κουτιά αυγών, στόμα από μαύρο χαρτί και κέρατα.
Αστέρι: Προσθέτουμε γύρω-γύρω τρίγωνα σε ένα μεγάλο χάρτινο πιάτο και το διακοσμούμε με ασημόχαρτο.
Αράχνη: Προσθέτουμε πόδια και κεραίες από σχισμένες λωρίδες μαύρου, χοντρού χαρτιού.
Σκελετός: Κόβουμε μια νεκροκεφαλή από ένα άσπρο χάρτινο πιάτο, ζωγραφίζουμε (ή κόβουμε) μαύρα δόντια, μιά μύτη και δύο κύκλους στην θέση των ματιών.

ΜΑΣΚΕΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΣΑΚΚΟΥΛΕΣ

Κόκκινοι διάβολοι: Είναι φτιαγμένες από καφέ χαρτοσακκούλες ή καφέ στρατσόχαρτο που έχουμε βάψει με ακρυλικές μπογιές. Κολλάμε τρίγωνα από χαρτί για να φτιάξουμε τα κέρατα και το γένι του διαβόλου και ανοίγουμε τρύπες για τα μάτια και το στόμα.

ΜΑΣΚΕΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΙΑΤΑ

Ανοίγουμε τρύπες στα πλαϊνά ενός χάρτινου πιάτου και περνάμε ένα λάστιχο.

Μάγος και Μάγισσα: Σημειώνουμε και ανοίγουμε τρύπες για τα μάτια και το στόμα. Κολλάμε ένα διπλωμένο τρίγωνο από χαρτόνι για την μύτη του Μάγου και έναν κώνο για την μύτη της Μάγισσας. Κατσαρώνουμε κομμένες λωρίδες χαρτιού με την κόψη ενός ψαλιδιού και τις κολλάμε για γένια, μαλλιά και μουστάκια.
Βάτραχος: Προσθέτουμε μάτια από κουτιά αυγών και ένα μεγάλο στόμα χρησιμοποιώντας κύκλους από χαρτόνι, διπλωμένους στην μέση. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε έναν Λύκο κολλώντας δύο μεγάλα σπιρτόκουτα με αδιαφανή κολλητική ταινία για σαγόνια.

ΜΑΝΔΥΕΣ

Φτιάχνουμε μανδύες από μαύρες σακκούλες σκουπιδιών και κολλάμε επάνω τους ταιριαστά μοτίβα από βαμμένο χαρτόνι και χαρτί -σε σχήμα ατεριού, αράχνης, κολοκύθας, κ.τ.λ. Ένα κόκκινο, χάρτινο τραπεζομάντηλο μπορεί να μεταμορφωθεί σε μανδύα διαβόλου και ένα μπατίκ "πόντσο" σε κοστούμι νυχτερίδας. Το κοστούμι του σκελετού είναι φτιαγμένο από σακκούλα σκουπιδιών όπου ζωγραφίζουμε τα κόκκαλα-δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε τρύπες για το κεφάλι και τα χέρια στην κλειστή άκρη της σακκούλας.

ΜΑΣΚΕΣ ΓΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ
 
Κόβουμε μια μάσκα για το μισό πρόσωπο από μαύρο χαρτί, προσθέτουμε τρίγωνα για αυτιά (τα γυρνάμε προς τα έξω για τρισδιάστατη εντύπωση) και χρησιμοποιούμε λωρίδες, φάρδους 4 εκ. από το ίδιο χαρτί και το συρραπτικό μηχάνημα για να φτιάξουμε ένα "κράνος": Μια λωρίδα περνάει πίσω από το κεφάλι, μια πάνω από την κορυφή του κεφαλιού και μια κάτω από το πηγούνι. 

ΓΙΡΛΑΝΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

Αυτή η γιρλάντα μπορεί να γίνει από άσπρα χαρτομάντηλα. Τσαλακώνουμε ένα χαρτομάντηλο, δίνοντάς του το σχήμα μιας μπάλλας του πινγκ-πονγκ, το τυλίγουμε με ένα άλλο χαρτομάντηλο και δένουμε τον "λαιμό" με μια κλωστή. Ζωγραφίζουμε δύο μεγάλα μάτια και ένα ανοιχτό στόμα με μαύρο μαρκαδόρο. Φτιάχνουμε πολλά φαντάσματα και σχηματίζουμε μια γιρλάντα περνώντας τα με βελόνα σε μια κλωστή το ένα μετά το άλλο.

ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΗΛΟ

Εδώ διακοσμήσαμε 1μ. μαύρη φόδρα για να φτιάξουμε ένα τραπεζομάντηλο, χρησιμοποιώντας χρυσαφιές και φωσφορίζουσες μπογιές.
Μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν φαντάσματα, αράχνες, κολοκύθες, φεγγάρια και αστέρια.

ΜΠΑΛΛΟΝΙΑ

Διαλέγουμε πορτοκαλιά, μαύρα και άσπρα μπαλόνια και τα διακοσμούμε με μαρκαδόρους -χρησιμοποιούμε χρυσούς και ασημένιους για να φτιάξουμε τερατάκια στα μαύρα μπαλλόνια και μαύρους για να φτιάξουμε φαντάσματα και κολοκύθες στα άσπρα και στα πορτοκαλιά μπαλλόνια.

ΜΟΜΠΙΛ

Για ένα τρομακτικό Μομπίλ που θα λαμπυρίζει στο σκοτάδι, κόβουμε εντυπωσιακά σχέδια από σκληρό χαρτόνι (το μαύρο και τα φωσφορίζοντα χρώματα δείχνουν καλύτερα).
Προσθέτουμε αυτοκόλλητα, φωσφορίζοντα αστεράκια για να λαμπουρίσει το Μομπίλ όταν σβήνουν τα φώτα. Κρεμάμε τα σχήματα από μεταλλικά καλαμάκια. (Αν το Μομπίλ δεν ισορροπεί, προσθέτουμε λίγη πλαστελίνη για βάρος).

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ


Μήλα-κολοκύθες
Χρησιμοποιούμε μεγάλα, κόκκινα μήλα. Με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι, κόβουμε τα μάτια και το στόμα σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ. Περνάμε με χυμό λεμονιού τα κοψίματα για να μην μαυρίσει το μήλο. Για να καλύψουμε 8 μήλα με αρκετή καραμέλα, θα χρειαστούμε 450 γραμ. καστανή ζάχαρη, 50 γραμ. βούτυρο, 1/2 φλιντζάνι νερό, 1 κουταλιά σιρόπι ζάχαρης. Ζεσταίνουμε ελαφρώς τα υλικά σε ένα τηγάνι μέχρι να λειώσει η ζάχαρη, περιμένουμε να πάρει βράση το μείγμα και το αφήνουμε να σιγοβράσει 5 λεπτά, ώσπου όταν πέσει μια μικρή κουταλιά σε κρύο νερό να σχηματίζεται μια σκληρή μπάλλα. Τρυπάμε με καλαμάκια τα μήλα, τα καραμελώνουμε και τα ακουμπάμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο ώσπου να σκληρύνει η καραμέλα.


Μπισκότα-νυχτερίδες
Φτιάχνουμε ζύμη για κουλουράκια και προσθέτουμε 2 κουταλιές κακάο για το χρώμα. Χρησιμοποιούμε στρογγυλές κουπ-πατ για να κόψουμε τα μπισκότα και μετά από την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε τριγωνικά "αυτιά". Κολλάμε τα αυτιά (χρησιμοποιούμε ασπράδι αυγών) και ψήνουμε τα μπισκότα. Προσθέτουμε μάτια και δόντια από χρωματιστό γκλάσο και άλλα διακοσμητικά μετά το ψήσιμο.
Δάχτυλα μάγισσας
Γνωστά επίσης σαν λουκάνικα καρφωμένα σε οδοντογλυφίδες! 
Τρομακτικά ποτά
Τι άλλο από Αίμα Δράκουλα (ή βυσσινάδα με ανθρακικό);
Αν δεν έχουμε βυσσινάδα, προσθέτουμε μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε σκέτη γκαζόζα. Αν θέλουμε ακόμα πιο ανατριχιαστικά παρασκευάσματα, σερβίρουμε πορτοκαλάδα με λίγες σταγόνες μπλε ή πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Από τους έτοιμους χυμούς, το βατόμουρο ή το σταφύλι βαφτίζονται Αίμα Νυχτερίδας και το ακτινίδιο Νερό του Βάλτου!

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Νυχτεριδοφτερουγίσματα
Κόβουμε νυχτερίδες από λεπτό μαύρο χαρτί και δίνουμε σε κάθε παιδί από μια νυχτερίδα και ένα χάρτινο πιάτο. Σκοπός είναι να σύρουν τις νυχτερίδες σε όλο το μήκος του πατώματος με την βοήθεια του χάρτινου πιάτου -ο πρώτος που θα φτάσει στο τέρμα θα είναι ο νικητής.
Τι υπάρχει στο καζάνι της Μάγισσας;
Ετοιμάζουμε μπωλ με μυαλά (ρυζόγαλο με κανέλλα), σκουλίκια και γυμνοσάλιαγκες (κρύα μακαρόνια), μάτια στον βούρκο (σταφύλια μέσα σε κρέμα), καμένο δέρμα και νύχια (τσιπς ανακατεμένα με καθαρισμένο πασατέμπο) και ψιλοκομμένα βατράχια (πράσινο ζελέ με κομματάκια μήλου). Ζητάμε από τα παιδιά να δοκιμάσουν το περιεχόμενο των μπωλ με κλειστά μάτια και να μαντέψουν τι μαγειρεύεται στο καζάνι της μάγισσας. Σίγουρα θα γίνει μεγάλη πλάκα! Προστατέψτε το τραπέζι με νάυλον τραπεζομάντηλο, γιατί το πασάλειμμα είναι βέβαιο. Άλλα παιχνίδια που μπορούν να παίξουν, το κρυφτό (στο σκοτάδι -δεν πρέπει να τα πιάσει η Μάγισσα!), μουσικές, καρέκλες (οι χαμένοι θα πρέπει να φάνε μια κουταλιά από "μάτια" και "ψιλοκομμένα βατράχια" από το καζάνι της Μάγισσας), ή το "κυνήγι του θησαυρού" με φρικαλέες οδηγίες που θα τα οδηγούν από το ένα σημείο στο άλλο, ενώ ο "θησαυρός" θα είναι κάτι ανάλογα φρικιαστικό -αράχνες και νυχτερίδες από καταστήματα με τρυκ ή ότι άλλο φανταστείτε.

3 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Καλά, είσαι φοβερή!!!!
Απίστευτες οι ιδέες που δίνεις για ένα αξέχαστο μασκέ πάρτυ!
Πού ήσουν όταν ήταν πιτσιρίκια οι γιόκες μου?? χα χα χαα!!
Που έψαχνα να βρω ιδέες για τα πάρτυ??
Φιλιά Ευάκι, θα τα πούμε το απόγευμα!

Eva Z. είπε...

Ελενάκι καλημέρα...κι εγώ από τους γιόκες που έψαχνα κάθε χρόνο να βρω τι θα τους ντύσω ετσι τα ανακάλυψα...
Είμαι πολύ χαρούμενη που θα βρεθούμε σήμερα...

Jose Ramon Santana Vazquez είπε...

...traigo
sangre
de
la
tarde
herida
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...


desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ


COMPARTIENDO ILUSION


CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...




ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE MONOCULO NOMBRE DE LA ROSA, ALBATROS GLADIATOR, ACEBO CUMBRES BORRASCOSAS, ENEMIGO A LAS PUERTAS, CACHORRO, FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER ,CHOCOLATE Y CREPUSCULO 1 Y2.

José
Ramón...