13 Ιαν 2012

ΚΟΥΡΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ


Γεια σας φίλες μου καλές...πάλι σας έχασα γιατί ούτε που μπήκα στα σπιτάκια σας να δω τι κάνετε και δεν μου αρέσει καθόλου, πάλι με χάσατε γιατί ούτε μια ανάρτηση δεν έκανα, αλλά αυτή την φορά δεν έχω καμμία δικαιολογία. Δεν πήγα Κρήτη, γιατί ήρθε η Κρήτη εδώ όλες τις γιορτές και μας πήρε και μας σήκωσε...με τον έναν να μπαίνει και τον άλλον να βγαίνει από το σπίτι...όσες έχετε παιδιά που είναι μακριά για σπουδές καταλαβαίνετε τι λέω.  Όταν επιστρέφουν τα βλαστάρια μας....ή θα λείπουν ατελείωτες ώρες ή θα εγκαθίσταται όλη η παρέα στο σπίτι. Οπότε καταλαβαίνετε...κάτι αυτά, κάτι οι γιορτές που να βρω χρόνο η καυμένη.
Αλλά θα μου πεις κυρία μου ο γιος σου έφυγε εσύ τι κάνεις? Άστε τα...τίποτα δεν κάνω.
Κάθομαι, κοιτάω το μπλοκ..με κοιτάει και αυτό και τίποτα...Γιατί? Θα με ρωτήσετε... Γιατί δεν ξέρω να σας πω...Μήπως νομίζω ότι ακόμα γιορτάζουμε? Μήπως με έπιασε η τεμπελιά των γιορτών? Μήπως η αναβλητικότητά μου? Το μόνο σίγουρο είναι ότι κρυώνω τόσο πολύ που το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι θέλω να πάω να χωθώ στην τρύπα μου (ως αρκούδα καφέ....με τις απαραίτητες προμήθειες μέλι εννοείται...) και να με ξυπνήσετε κατά την Άνοιξη και δη λίγο πριν το Πάσχα...Μάλλον κατά τις 25 Μαρτίου καλύτερα μην χάσω και την γιορτή μου....


Αλλά θα επανορθώσω... Να.... δείτε τι βρήκα από ένα πολύ παλιό περιοδικό που κυκλοφορούσε κάποτε....για τα λουλουδάκια του Γενάρη και πως να τους κάνετε κούρα ομορφιάς...Φιλιά πολλά και θα τα πούμε από κοντά αφού πολύ σύντομα θα κάνω επίσκεψη στα σπιτάκια σας να εξιλεωθώ............



Βοηθήστε λοιπόν τα φυτά εσωτερικού χώρου να υποδεχτούν τον νέο χρόνο που μπήκε λάμποντας από υγεία, με μια "κούρα ομορφιάς", που συνίσταται κυρίως σ΄ένα καλό "μπάνιο"! Κατ΄αρχήν, κάθε φυτό, ανάλογαμε το είδος του, απαιτεί διαφορετικές φροντίδες. Τα φυτά που έχουν φύλλα με "βελούδινη" υφή, δεν καθαρίζονται με το σφουγγάρι. Επιπλέον απεχθάνονται και το ντους! Εσείς όμως μπορείτε να καθαρίσετε τα φύλλα τους με μια μαλακή βούρτσα, για να φύγουν οι σκόνες. Την ίδια δουλειά μπορείτε να κάνετε και με το πιστολάκι των μαλλιών σας, ρυθμισμένο στον κρύο αέρα, στη χαμηλή σκάλα. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε με τον ίδιο τρόπο και τ' αγκάθια των κάκτων, που επίσης μαζεύουν πολλή σκόνη. Ανάμεσα στ' αγκάθια μπορείτε να ξεσκονίσετε με ένα λεπτό, σκληρό πινέλο. Για τα φυτά που βγάζουν λουλούδια, περιμένετε να τελειώσει η περίοδος ανθοφορίας τους και μετά, βουρτσίστε τα φύλλα ή βάλτε τα κάτω από το ντους και ξεπλύντε τα καλά. Αφαιρείτε συστηματικά τα μαραμένα άνθη που αποδυναμώνουν το φυτό.
Οι φτέρες και γενικά τα φυτά με τα πολύ ευαίσθητα φύλλα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Η σωστή είναι να τα ψεκάζετε συχνά με χλιαρό νερό, που τα καθαρίζει και τα δροσίζει. Στα φυτά αυτά μην χρησιμοποιήσετε ποτέ τα ειδικά υγρά που γυαλίζουν τα φύλλα, γιατί μάλλον θα τα κάψετε!
Οι φίκοι τα φυλλόδενδρα και τα υπόλοιπα φυτά αυτού του είδους λατρεύουν την περιποίηση με το σφουγγάρι! Πλένετε κάθε τόσο τα φύλλα τους με χλιαρό νερό και μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό σπρέι που τα γυαλίζει. Δεν θα πάθουν, τίποτα, αλλά απεναντίας, θα καμαρώνουν.... 


ΑΖΑΛΕΑ Η ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ...
Μονόχρωμα ή δίχρωμα, τα λουλούδια της αζαλέας σκορπούν γενναιόδωρα τα χρώματά τους μέσα στο  μουντό χειμώνα! Πραγματικά, είναι από τα ελάχιστα ανοιξιάτικα φυτά που ανθοφορούν και τώρα, φτάνει να προέρχονται από θερμοκήπιο. Αλλιώς, αν έτυχε να έχετε γλάστρες με αζαλέες στον κήπο σας, πρέπει να περιμένετε μέχρι τον Μάρτιο, για να δείτε τα πρώτα λουλούδια. Η αζαλέα πάντως, μπορεί να υπερηφανευτεί για μια πολύ πλούσια γκάμα χρωμάτων, άσπρα, ροζ, φούξια ή βαθυκόκκινα λουλούδια! Ο συνδυασμός τους στις δίχρωμες ποικιλίες είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, έτσι που έρχονται σε αντίθεση με το δυνατό πράσινο χρώμα των φύλλων τους.
Η αζαλέα είναι ένα φυτό που αγαπάει το φως, δεν της αρέσει όμως να δέχεται πάνω της άμεσα τις ακτίνες του ήλιου. Επίσης, απεχθάνεται την ξηρασία, το σκληρό νερό και τα ρεύματα του αέρα. Για να ευδοκιμήσει το φυτό σας, τοποθετήστε το σε μια θέση που δεν την βλέπει άμεσα ο ήλιος (ειδικά το καλοκαίρι). Ψεκάζετε, ακόμα και κάθε μέρα, τα λουλούδια και τα φύλλα με νερό, για να του δίνετε την υγρασία που τόσο έχει ανάγκη. Φροντίστε να διατηρείτε το χώμα της γλάστρας πάντα υγρό και το καλοκαίρι κάντε καθημερινά ποτίσματα. Αφαιρείτε τα μαραμένα άνθη και τα ξερά φυλλαράκια αμέσως. Κλαδέψτε ελαφρά το φυτό σας τον Ιούλιο, κορφολογώντας το έτσι ώστε να ανθίσει και την επόμενη χρονιά. Για να μην σας κιτρινίζουν τα φύλλα, όλη την περίοδο που η αζαλέα βγάζει λουλούδια πρέπει, κάθε 15 περίπου μέρες, να ενισχύετε το φυτό με λίπασμα. Το ίδιο ισχύει και για τους καλοκαιρινούς μήνες, που η κατάσταση είναι λίγο δύσκολη.


ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΥΑΚΙΝΘΟΙ
Είχατε φυτέψει βολβούς υάκινθων ή μήπως σας έφεραν δώρο ένα γλαστράκι; Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δυστυχώς, είναι θέμα ημερών για ν΄αρχίσουν να μαραίνονται τα άνθη τους. Αντί όμως να θεωρήσετε ότι ως εδώ ήταν η βασιλεία τους και να πετάξετε τα γλαστράκια στα σκουπίδια ή να τα κρύψετε σε μια γωνιά του μπαλκονιού, και να τα ξεχάσετε, συνεχίστε να ποτίζετε του υάκινθους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξαναδυναμώσουν τους βολβούς τους, ώστε να τους έχετε και του χρόνου! Όταν αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα, κόψτε τα. Αφήστε τους βολβούς να ξεραθούν, καθαρίστε τους από το ξερό χώμα και φυλάξτε τους σε χάρτινες σακούλες του μανάβη. Το επόμενο φθινόπωρο μπορείτε να τους φυτέψετε στον κήπο. Αν και δεν θα δώσουν ποτέ ξανά τόσο άψογα άνθη, όπως εκείνα του ανθοωλείου, θα μεγαλώσουν στο μπαλκόνι σας, δίνοντάς σας την ικανοποίηση ότι "αναστήθηκαν" χάρη στις φροντίδες σας.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
  • "Νεκρός" μήνας για την κηπουρική ο Ιανουάριος, παρ΄όλα αυτά όμως, υπάρχουν κάποιες δουλίτσες που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν.
  • Μπορείτε να σπείρετε μπιγκόνιες και πετούνιες, τις οποίες θα μεταφυτέψετε στη θέση τους, γύρω στα μέσα Μαρτίου.
  • Καθαρίστε το γκαζόν σας από τα αγριόχορτα, ρίξτε λίπασμα και θειικό σίδηρο, ώστε την άνοιξη να έχει ένα ωραίο, πράσινο χρώμα.
  • Μια ηλιόλουστη μέρα μπορείτε να σκαλίσετε τα παρτέρια στον κήπο και να προσθέσετε κοπριά σε αρκετό βάθος.
  • Φυτέψτε δέντρα και θάμνους, φυλλοβόλα ή αειθαλή.
  • Ολοκληρώστε το κλάδεμα όλων των θάμνων που είχαν ανθίσει το καλοκαίρι, κλαδέψτε τα δέντρα και τους φράχτες σας.
  • Προστατέψτε με ένα στρώμα ξερών φύλλων όλους τους ανοιξιάτικους βολβούς που φυτέψατε, έτσι ώστε να μην τους κάψουν οι παγωνιές.
  • Σπείρετε σε φυτώριο τα ανοιξιάτικα μαρούλια και τα πράσα, που θα μεταφυτέψετε το Μάρτιο. Φυτέψτε και μερικές πρώιμες πατάτες για την άνοιξη. 
  • Αφαιρέστε τα "ρυτιδώματα" από τους κορμούς όλων των δέντρων, ψεκάστε και ασβεστώστε τους, για να καταπολεμήσετε τις διάφορες αρρώστιες.
  • Κλαδέψτε τις μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, βερικοκιές και δαμασκηνιές σας.
  • Κάντε ένα πρόχειρο κλάδεμα στα κλήματα.
  • Αυτή είναι μια πολύ καλή εποχή για να βάλετε σε μια τάξη τα εργαλεία του κήπου σας και να ξεφορτωθείτε τα χαλασμένα, αντικαθιστώντας τα με καινούρια. Μπορείτε επίσης να κατασκευάσετε ένα "εργαλειοστάσιο", για να τα έχετε όλα τακτοποιημένα και να τα βρίσκετε εύκολα. Για τα εργαλεία με μακρύ κοντάρι (τσουγκράνες, φτυάρια κλπ), καρφώστε οριζόντια σε ένα τοίχο, σε ύψος 2 περίπου μέτρων από το έδαφος, ένα φαρδύ ξύλινο δοκάρι με μήκος ανάλογο με το χώρο που έχετε ή τα εργαλεία που θέλετε να κρεμάσετε. Πάρτε μεγάλα καρφιά κα ιμπήξτε τα στο ξύλο μέχρι τη μέση του μήκους τους, ανά ζεύγη, σε απόσταση 10 εκατοστά το ένα καρφί κάτω από το άλλο και 20 εκατοστά το ένα ζεύγος δίπλα από το άλλο. Καρφώστε άλλο ένα δοκάρι στο ύψος των ώμων σας για να τοποθετήσετε με τον ίδιο τρόπο, τα μικρότερα εργαλεία.

19 σχόλια:

magda είπε...

Καλώς όρισες Ελένη μου και καλή χρονιά, με υγεία, δημιουργικότητα και καλή πρόοδο στον σπουδαστή!
Σ ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες!
Πολλά φιλάκια

para-kelsoscooks είπε...

''Τεμπέλιαζες'' και έρχεσαι τώρα να μας καλοπιάσεις με κούρες ομορφιάς και συμβουλές κηπουρικής. Εγώ, θα το σκεφτώ να σου δώσω.....άφεση.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εγώ σου δίνω άφεση πάντως Ευάκι μου χα χα χαα!
Καλή κι ευτυχισμένη χρονιά σου εύχομαι!
Φιλιά!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Αχ, αυτά τα μπλογκ...Άστα, Εύα μου, σε καταλαβαίνω...Να τα κοιτάς και να τα ξανακοιτάς και τίποτα... Αλλά έκανες επιστροφή μεγαλειώδη, με σούπερ ανάρτηση και πολύ χρηστική! Φιλιά πολλά και χαίρομαι που πέρασες όμορφες γιορτές!

mirsini's creations είπε...

Καλή χρονιά Έυα μου!!!!! Να είσαι πάντα καλά και μήν αγχώνεσαι γισ το blog!!!! Πέρασες όμορφα ε; Σίγουρα θα κουράστηκες αλλά θα ήσουν και πολύ χαρούμενη που είχε φασαρία το σπίτι!!!! ε; Παραδέξου το!!! χαχα! Ευάκι μου εύχομαι πολλές χαρές να σε βρούν αυτή τη χρονιά και με υγεία πάνω απ'όλα!!!!
Να περνάς όμορφα...μέχρι να τα ξαναπούμε και απο κοντά!!!ε;
Κακό σαββατόβραδο και μία όμορφη Κυριακή να έχεις!!! Φιλιά!! :ο)

mirsini's creations είπε...

Τί έπαθα με αυτό το ε;
χαχάα!!

Summertime Blues είπε...

όλοι, μια κούρα την χρειαζόμαστε!
μπρρρ κρύες μέρες.
καλή σου εβδομάδα.
φιλί.

Unknown είπε...

Να είσαι καλά Μάγδα μου..φιλιά πολλά

Unknown είπε...

Σωσώ μου μη μου το κάνεις αυτό...δεν θα το αντέξω...δώσε μια άφεση τι ψυχή έχει..φιλιά...

Unknown είπε...

Ευχαριστώ Ελενάκι μου γι΄αυτό σ' αγαπάω...φιλιά πολλά...

Unknown είπε...

Να είσαι καλά Ευαγγελία μου...εμένα με ενοχλεί πολύ το κρύο και δεν θέλω να κάνω τίποτα...αλλά το παλεύω...φιλιά..

Unknown είπε...

Μυρσινάκη μου....τι γλυκό παιδί που είσαι...Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου και εύχομαι και για σένα ότι επιθυμείς...τα καλύτερα..φιλιά πολλά και ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά.

Unknown είπε...

Πράγματι χρειαζόμαστε την κούρα μας...και ειδικά μετά τις γιορτές ποιος να συμαζευτεί..

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!!!!

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Καλή εβδομάδα και καλώς όρισες!!!!
Φιλιά πατριώτισσα!!!!!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είπε...

Γεια σου Εύα! Χαλάλι η αργοπορία των αναρτήσεων αφού είχες το γιο σου κοντά! Πάντως αυτή η ανάρτηση με τις κηπουρικές εργασίες του μήνα είναι απ' τις αγαπημένες μου , γιατί πολύ μ' αρέσει να διαβάζω για τα φυτά , αν και βαριέμαι ν' ασχοληθώ μαζί τους τώρα με το τόσο κρύο. Η βεράντα μου έχει γεμίσει φύλλα και θέλει και ένα καλό πλύσιμο αλλά πού να βγω στο βοριά και να καταπιαστώ και με νερά!! Κρυώνω και που το σκέφτομαι... Πάντως έχω μια αζαλέα που είναι ανθισμένη παρόλο το κρύο , σαν αυτή της φωτογραφίας σου. Και μου θυμίζει πως γρήγορα θα'ρθει κι η άνοιξη! Πολλά φιλιά !

Unknown είπε...

Καλή εβδομάδα και σε σένα Έφη μου. Φιλιά

Unknown είπε...

Σταυρούλα μου πατριωτάκι μου...καλώς σε βρήκα και βέβαια έχω σκοπό να δω τα καινούρια που γράφεις συν τα παλιά που τα αφησα στην μέση...με μεγάλη αγωνία γιατί ξέρω ότι θα είναι κάτι υπέροχο που θα με ταξιδέψει..Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Aζαλέα έχω, δυο γλάστρες και τις αγαπώ πολύ. Χάρηκα που σε ξαναείδα καλή μου.