17 Μαΐ 2011

ΜΠΑΧΑΡΙ ΤΟ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟ

Μπαχαρικό πολύπλευρο και πολυμήχανο, το μπαχάρι μοιάζει στην όψη με κόκκους πιπεριού, η γεύση του όμως αποτελεί ένα συνδυασμό τριών άλλων μπαχαρικών - γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου - πολύ επιτυχημένο, ομολογουμένως.  Το μοναδικό, πικάντικο άρωμά του χαρίζει γεύση σε πολλές συνταγές, ενώ τα αιθέρια έλαια μπαχαριού χρησιμοποιούνται ευρέως στην κοσμετολογία και τη βοτανολογία.
Πατρίδα του η Κεντρική και Νότια Αμερική (ίσως και οι Δυτικές Ινδίες) ευδοκιμεί, όμως, τόσο πολύ στην Τζαμάικα, που τελικά το εξωτικό αυτό νησί προμηθεύει όλο τον πλανήτη με μπαχάρι.
Πρώτος ο Κολόμβος έφερε τους κοκκινωπούς αυτούς κόκκους στην Ευρώπη. Και οι Ευρωπαίοι, στην αρχή, νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με αμερικάνικο πιπέρι! Το μπαχάρι καθιερώθηκε γρήγορα και σήμερα όλες οι νοικοκυρές ανά τον κόσμο το προσθέτουν στα φαγητά τους.
Για να μπορείτε να απολαμβάνετε όλο το άρωμα που κρύβει το μπαχάρι, πρέπει να το αγοράζετε σε κόκκους και να το τρίβετε τη στιγμή που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε. Τριμμένο, χάνει πολύ γρήγορα το άρωμα και τη γεύση του. Ίσως να μην το ξέρατε, αλλά το μπαχάρι το κόβουν από δέντρα. Το "μπαχαρόδενδρο" φτάνει σε ύψος τα 9 μέτρα, αρχίζει να δίνει καρπούς 6 χρόνια, αφού το φυτέψουν και συνεχίζει να είναι γόνιμο για 100 χρόνια. Έχει λαμπερά πράσινα φύλλα και το καλοκαίρι βγάζει άσπρα λουλουδάκια. Τα φρέσκα μπαχάρια έχουν το μέγεθος και το χρώμα του αρακά. Σιγά σιγά ωριμάζουν χάνοντας το άρωμά τους, γι' αυτό και πρέπει να μαζεύονται εγκαίρως. Μετά, τ' αφήνουν απλωμένα στον ήλιο, για να ξεραθούν, 10 περίπου μέρες, μέχρι να πάρουν το γνωστό καφεκόκκινο χρώμα. Μετά τα συντηρούν σε ερμητικά κλεισμένα γυάλινα βάζα.

ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
Μόλις τρίψετε έναν κόκκο μπαχάρι, θα νιώσετε το άρωμά του, που θυμίζει ένα μείγμα γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου. Το μπαχαρικό αυτό συνδυάζεται σχεδόν με όλα τα υλικά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής. Σε "σεμνές" δόσεις, το μπαχάρι μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει μπισκότα, κέικ, κρέας, ψάρι και ψητά κατσαρόλας σε σπεσιαλιτέ απίθανης γεύσης!

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙ 
  • Προσθέστε μια πρέζα μπαχάρι σε σκόνη στα περισσότερα κέικ με φρούτα και στα μπισκότα.
  • Το μπαχάρι είναι ένα από τα πιο απαραίτητα συστατικά για να φτιάξετε πίκλες. Προσθέστε ολόκληρους κόκκους μπαχαριού στα λαχανικά σας ή τριμμένο μπαχάρι σε τσάτνεϊ ή άλλα τουρσιά και σάλτσες.
  • Προσθέστε στο μύλο του πιπεριού μαζί με το πιπέρι και μερικούς κόκκους μπαχάρι για να πάρει, το πιπέρι μια διαφορετική, πολύ πικάντικη γεύση.
  • Προσθέστε μερικούς κόκκους μπαχαριού στη μαρινάτα που θα ετοιμάσετε για το κρέας.
  • Το τριμμένο μπαχάρι θα δώσει πρόσθετη γεύση σ' όλα τα μαγειρευτά φαγητά σας, ιδίως στα ψητά της κατσαρόλας.
  • Το μπαχάρι είναι το πιο παραδοσιακό υλικό για πολλά σκανδιναβικά προϊόντα διατροφής. Το χρησιμοποιούν στο κέτσαπ, τις πίκλες, τα λουκάνικα και σ' όλα τα κονσερβαρισμένα κρέατα.
  • Στην Τζαμάικα και τις Δυτικές Ινδίες χρησιμοποιούν το μπαχάρι στις σούπες, τα ψητά και τα φαγητά με κάρι.
  • Επίσης, τριμμένο το μπαχάρι δίνει ένα πολύ πικάντικο άρωμα στα ποτ πουρί με κανέλα. Το χρησιμοποιούν ακόμη, με την μορφή αιθέριων ελαίων, στην παρασκευή ανδρικών αρωμάτων και σαπουνιών.

ΜΠΑΧΑΡΙ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ 
  • Το μπαχάρι επειδή έχει αναισθητικές ιδιότητες χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών αλοιφών, που ανακουφίζουν από τον πόνο. 
  • Τα έλαιά του χρησιμοποιούνται σε φάρμακ που σκοπό έχουν ν' ανακουφίζουν από τη δυσπεψία και τον πόνο του στομάχου. Ακόμα, το μπαχάρι καταπολεμά τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο.
  • Τα εμποτισμένα με μπαχάρι έμπλαστρα ανακουφίζουν ρευματικούς πόνους και νευραλγίες.
  • Τα αιθέρια έλαιά του χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως: αρθρίτιδα, βήχας, κράμπες, κατάθλιψη, κούραση, στρες.

5 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Το μπαχάρι το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά στην κουζίνα μου, έχεις δίκιο για το υπέροχο άρωμά του!

Ευάκι μου δεν σε έχω ξεχάσει, περιμένω ακόμα το γνωστό τηλεφώνημα!
Φιλιά!

maria gouma είπε...

το λατρευω το μπαχαρι!!! και μου εδωσες ιδεες να το χρησιμοποιω που δεν ηξερα!!! ευχαριστω ευακι!! :)

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Το μπαχάρι το λατρεύω!! Φυσικά δεν γνώριζα τόσες πληροφορίες!! Υπέροχη ανάρτηση!!

Unknown είπε...

Καλησπέρα κορίτσια...και συγνώμη που δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα αλλά ήμουν εκτός Αθηνών και είχα και πρόβλημα με τον υπολογιστή που μου έκανε νούμερα σήμερα μόλις γύρισα...

@ Ελενάκι μου και μένα μ΄αρέσει το υπέροχο άρωμα από το μπαχάρι..και το χρησιμοποιώ και σε πολλά φαγητά...Όσο για το άλλο θέμα μάλλον το λύσαμε..

@Μαράκι μου κι εγώ σ'ευχαριστώ που με επισκέπτεσαι..και χάρηκα που βρήκες καινούριες ιδέες...Φιλιά..

@Μοντέρνα Σταχτοπούτα κι εγώ το λατρεύω..Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...και για τις δικές σου ωραιότατες και χρησιμότατες αναρτήσεις...Φιλιά...

Γιάννα είπε...

Εξαιρετικές οι πληροφορίες σου για ο μπαχάρι Εύα! Πολύ ωραία ανάρτηση!! Το μπαχάρι μου αρέσει πολύ και μένα και το χρησιμοποιώ συχνά!!