23 Μαΐ 2011

ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Αν η γιαγιά, η μαμά και οι θείες σας δεν μπορούν πια να σας συξμβουλεύουν, διαβάστε αυτή την ανάρτηση και σώστε την για.....ώρα ανάγκης!!!

Χωρίς το μάστορα
  • Αν η ποιότητα του σοβά και της μπογιάς στους τοίχους του σπιτιού σας δεν είναι πρώτης ποιότητας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, όταν θελήσετε να καρφώσετε ένα καρφί, να "σκάσει" η μπογιά και να φύγουν κομματάκια. Για ν' αποφύγετε αυτή τη ζημιά, κολλήστε στο σημείο που θέλετε να τρυπήσετε ένα κομματάκι σελοτέιπ. Καρφώστε το καρφί πάνω στο σελοτέιπ και η μπογιά θα μείνει άθικτη.
  • Αν κάποια πόρτα τρίζει και σας σπάει τα νεύρα, δεν χρειάζεται να υφίστασθε άλλο αυτή τη δοκιμασία περιμένοντας να φιλοτιμηθεί ο αφέντης του σπιτιού να τη λαδώσει. Ρίξτε στους μεντεσέδες λίγο συμπυκνωμένο απορρυπαντικό πιάτων ή λίγο λάδι και δεν θα την ξανακούσετε.
  • Το πλυντήριο ρούχων -μεγαλειώδης εφεύρεση- μας έχει απαλλάξει από ατέλειωτες ώρες σκληρής δουλειάς. Οι μπουγάδες δεν είναι πια πρόβλημα, παρά μόνο όταν το ευλογημένο αυτό μηχάνημα χαλάσει. Αν, λοιπόν, κάποια "ζοφερή" μέρα το πλυντήριό σας δεν "παίρνει" νερό, πριν σας πιάσει πανικός και κατάθλιψη, κάντε έναν μικρό έλεγχο. Ίσως, για κάποιο λόγο, είχατε κλείσει τη βρύση του και ξεχάσατε να την ξανανοίξετε.  Μπορεί ακόμα ο σωλήνας του νερού να έχει διπλωθεί ή στριμωχτεί στον τοίχο - ίσως σπρώξατε πολύ κοντά στον τοίχο το πλυντήριο- οπότε δεν περνάει το νερό. Μια άλλη πιθανότητα είναι να βούλωσε το φίλτρο του νερού. Σε αυτή την περίπτωση, αφαιρέστε το φίλτρο και πλύντε το καλά, με χλιαρό νερό και ξίδι. Αν χρησιμοποιείτε την πρίζα του πλυντηρίου για άλλες συσκευές -όπως στεγνωτήριο-, ίσως έχετε ξεχάσει να ξαναβάλετε το πλυντήριο στην πρίζα. Αν τίποτα απ' όλα αυτά δεν φταίει, τότε μόνο φωνάξτε το συνεργείο.
 Καθαρίζω λεκέδες

  • Νεροχύτες, λαβομάνα και μπανιέρες είναι τα σημεία του σπιτιού όπου φαίνεται η νοικοκυροσύνη μας! Για να είναι πάντοτε πεντακάθαρα και να γυαλίζουν, αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά σε σκόνη, που μπορεί να "γδάρουν" το εμαγέ. Προτιμήστε τα υγρά απορρυπαντικά και μια φορά την εβδομάδα, περιποιηθείτε ιδιαιτέρως όλες τις αποχετεύσεις του σπιτιού ρίχνοντάς τους κατευθείαν λίγο υγρό απορρυπαντικό ή λίγη χλωρίνη, έτσι ώστε τα λίπη που συσσωρεύονται να διαλυθούν. Αποτέλεσμα, εκτός από την καθαριότητα που λέγαμε, να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα με βουλωμένες αποχετεύσεις.
  • Αν οι επιφάνειες από μελαμίνη έχουν σημάδια από λεκέδες, εξαφανίστε τους με πολύ απλό τρόπο. Βάλτε λίγη οδοντόπαστα σε μια παλιά οδοντόβουρτσα και τρίψτε καλά τα σημεία των λεκέδων. Αφήστε για λίγη ώρα και σκουπίστε με υγρό πανάκι. Η επιφάνεια θα καθαρίσει τέλεια.
  • Αν τα απορρυπαντικά σε σκόνη έχουν "αγριέψει" την μπανιέρα σας και μοιάζει να είναι γδαρμένη σε μερικά σημεία, ή αν έχει λεκέδες κάθε είδους, τρίψτε απαλά τα κακοπαθημένα σημεία με λίγη κρέμα από αυτή που χρησιμοποιείτε για να γυαλίζετε τα ασημικά σας. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Ανεμιστήρα αγάπη μου


  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει όλος ο κόσμος αιρκοντίσιον. Αν, λοιπόν, στις μεγάλες ζέστες βολεύεστε κι εσείς με έναν ανεμιστήρα, ήρθε η ώρα να το περιποιηθείτε λίγο, ώστε να σας βγάλει ασπροπρόσωπες....Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, και για τους ανεμιστήρες. Μόνο που χρειάζεται λίγη προσοχή, για να μην πάθετε ηλεκτροπληξία. Μην τον καθαρίσετε ποτέ όταν είναι στην πρίζα. Χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο πανί ή, αν είναι πολύ βρόμικος, σφουγγάρι και απορρυπαντικό για τα πιάτα. Προσέξτε να μην πέσει νερό στο κυρίως σώμα του, που καλύπτει το μοτέρ. Και αφήστε τον να στεγνώσει καλά πριν τον βάλετε σε λειτουργία. Η παραμικρή υγρασία μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα και να σας αναγκάσει, στην καλύτερη περίπτωση, να ψάχνετε για καινούργιο ανεμιστήρα ή, στη χειρότερη (αν το βραχυκύκλωμα επηρεάσει και την πρίζα) για ηλεκτρολόγο...


Φρούτα στα ρούχα!

  • Για τους λεκέδες σε ανθεκτικά, λευκά υφάσματα, βουτήξτε το λεκιασμένο ρούχο σε νερό, στο οποίο θα προσθέσετε λίγη αμμωνία, κι αφήστε το να μουλιάσει. Αν ο λεκές δεν εξαφανιστεί τελείως, περάστε τον και με λίγη χλωρίνη.
  • Αν οι λεκέδες έγιναν σε χρωματιστό ύφασμα, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε επίθεση με οινόπνευμα, οξυζενέ ή (μη γελάσετε) πρώην φρέσκο γάλα. Γάλα, δηλαδή, που έληξε και έκοψε. Αυτή η τελευταία λύση είναι η πιο αποτελεσματική και ακίνδυνη. Βρέξτε καλά τον λεκέ με το ξινισμένο γάλα και αφήστε 2-3 ώρες το γάλα να κάνει τη δουλειά του. Μετά, πλύντε το ύφασμα κανονικά.
  • Οι λεκέδες σε συνθετικά υφάσματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Αφού τους απορροφήσετε όσο γίνεται περισσότερο με χαρτί κουζίνας, τρίψτε το σημείο με λίγο λεμόνι ή άσπρο ξίδι και μετά πλύντε κανονικά το ρούχο.
  • Τους λεκέδες σε μάλλινο ή μεταξωτό ύφασμα ξεπλύντε τους με λίγο νερό και μετά βρέξτε ένα βαμβάκι με λίγο άσπρο ξύδι και περάστε απαλά το σημείο του λεκέ.


Ωραία μου βαλίτσα

Δεν είναι και τόσο μακριά η ώρα που θα χρειαστείτε τη βαλίτσα σας! Καιρός, λοιπόν, να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται, ώστε, αν χρειάζεται, να την αντικαταστήσετε. Αν αντέχει ακόμα, πλύντε το εξωτερικό της με ένα υγρό πανί, για να την καθαρίσετε από τις σκόνες, και φροντίστε το  εσωτερικό της ώστε να μη μυρίζει υγρασία και κλεισούρα. Λίγες μέρες πριν τη χρησιμοποιήσετε, βάλτε στο εσωτερικό της 3-4 κύβους ζάχαρη, κλείστε την και αφήστε την. Οι κύβοι θα απορροφήσουν όλη την υγρασία και τις δυσάρεστες μυρωδιές και η βαλίτσα σας θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα ρούχα των διακοπών.



 

17 σχόλια:

Maria B. είπε...

καλημέρα Ευάκι μου !!!!

η τελευταία συμβουλή με την βαλίτσα με τελείωσε !!!!!!!!!

ευχαριστούμε πολύ !!!

φιλια πολλά

maria gouma είπε...

καλημερα ευακι :) πολυ χρησιμα tips καθημερινοτητας :)

mia maria είπε...

Όπως πάντα χρήσιμες οι συμβουλές σου!

mara είπε...

Χρησιμότατες συμβουλές Ευα μου!Ασε που έχω να σου πω και μια ακόμη όσον αφορά το πλυντήριο ρούχων.Πριν 25 χρόνια που αγόρασα το πρώτο μου πλυντήριο ήρθε για επίδειξη χρήσης τεχνικός από την εταιρεία.Μου είπε ότι αν βάζεις 1-2 κουταλιές σόδα φαγητού και κάνεις πλύση (χωρίς ρούχα)θα έχεις το πλυντήριο πολλά χρόνια.Η αλήθεια είναι ότι έζησε 24 έτη σκληρής και καθημερινής δουλειάς.

...irida... είπε...

ωραίες συμβουλές!!!!ευχαριστούμεεεε!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Κάθε ανάρτησή σου είναι θησαυρός!!!
Χρησιμότατα τα tip-άκια που μας δίνεις!
Φιλιά Εύα μου, καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

ευακι μουυυυυυυυυ.. πολυ χρησιμα.... υιοθετουνται οσα δεν γνωριζα...
καλο βραδακιιιιιιιιιιιιιιιι..

φιλακιααααααααααα...

Unknown είπε...

Μαράκι μου καλησπέρα. Βγάλε βαλίτσες και φτιάξτες να είναι έτοιμες για τις διακοπές...Φιλιά...

Unknown είπε...

Γειά σου Μαράκι μου..ευχαριστώ για τα καλά λόγια...

Unknown είπε...

Καλησπέρα Mia Maria μου σ' ευχαριστώ επίσης για τα καλά σου λόγια...

Unknown είπε...

Ναι mara μου κι εγώ το κάνω αυτό με την σόδα...μόνο που εμένα μου είπε όχι φαγητού αλλά από το φαρμακείο..δεν ξέρω τι διαφορά και αν υπάρχει...

Unknown είπε...

Γεια σου irida...σ΄ευχαριστώώώώώώώ...

Unknown είπε...

Καλησπέρα Ελενάκι, σ' ευχαριστώ που τα βρίσκεις χρήσιμα...Φιλιά...

Unknown είπε...

Γεια σου queen in red...χαίρομαι που βρήκες tips που δεν ήξερες...φιλάκια...

simonmad είπε...

Φοβερές μικρές συμβουλές, και για να είμαι ειλικρινής, τις περισσότερες δεν τις ήξερα! Η σελίδα μπήκε στα αγαπημένα για να μην τη χάσω και την ψάχνω, όταν χρειαστεί!
Της καληνύχτας τα φιλιά!

simonmad είπε...

Η βαλίτσα της φωτογραφίας δεν είναι τέλεια; Την έχω ίδια, σ' αυτό το χρώμα, με μαύρους μεντεσέδες και είναι η αγαπημένη μου!

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Τέλειες οι συμβουλές και πάρα πολύ χρήσιμες!
Εγώ συνηθίζω στις βαλίτσες μου όταν τις κλείνω για να τις φυλάξω, να βάζω μέσα σαπουνάκια!
Μετά την ανοίγεις και μυρίζει φρεσκάδα!!