28 Μαΐ 2011

ΠΟΤΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ & ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ....ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΑΣ...

ΠΟΤΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ

Τώρα με τις ζέστες, πρέπει ν' αυξήσουμε το ρυθμό των ποτισμάτων για να μην υποφέρουν τα φυτά μας.


Έλα όμως, που το νερό είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να το σπαταλάμε. Μη στερήσετε τα φυτά σας από το πολύτιμο και ζωτικό για την επιβίωσή τους αυτό στοιχείο, φροντίστε όμως να ακολουθήσετε μερικούς μικρούς που θα τα βοηθήσουν να επωφεληθούν ακόμα κι από την τελευταία σταγονίτσα!
  • Ποτίζετε τις βραδυνές ώρες, όπου η πίεση του νερού είναι μεγαλύτερη και η δροσιά της νύχτας θα επιτρέψει στα φυτά να "πιουν" και να αναζωογονηθούν.
  • Προστατεύετε τις γλάστρες σας από τον αέρα που ξεραίνει τα φυτά περισσότερο και από τον πιο δυνατό ήλιο.
  • Ψεκάζετε τα φυλλώματα των νεαρών δέντρων και των θάμνων (όχι τις τριανταφυλλιές) με μια ψιλή βροχή (ταπώνοντας με τον αντίχειρα το στόμιο του λάστιχου ποτίσματος) έτσι ώστε να τα δροσίζετε και να τα ξεπλένετε. Το δροσερό αυτό ντους τα βοηθά να μην "ιδρώνουν" και απομακρύνει τις σκόνες που φράζουν τους πόρους των φύλλων και εμποδίζουν το φυτό να αναπνέει.
  • Αν το έδαφος είναι πολύ στεγνό, ποτίστε το με δόσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να ρουφήξει όλο το νερό. Διαφορετικά, το νερό θα κυλάει πολύ γρήγορα από τα "σκασίματα" και δεν θα φτάνει μέχρι τις ρίζες.
  • Σκεφτείτε μήπως αξίζει τον κόπο να υιοθετήσετε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος, όπου το νερό στάζει σταγόνα-σταγόνα και κάθε φυτό παίρνει την ποσότητα που χρειάζεται. Τα συστήματα αυτά είναι πολύ εύκολα στην εγκατάστασή τους και δεν κοστίζουν ακριβά.

Η εποχή των τριαντάφυλλων
Σ΄όλους τους κήπους, σ' όλες τις γλάστρες είναι η εποχή της αποθέωσης των τριαντάφυλλων. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που οι τριανταφυλλιές είναι γεμάτες μπουμπούκια και άνθη. Κι αν έχετε φροντίσει σωστά τις τριανταφυλλιές σας, απαλλαγμένες από παράσιτα και ζωύφια, θα δεσπόζουν, φορτωμένες λουλούδια σε υπέροχα χρώματα.
Η καλύτερη στιγμή για να κόψετε τρα τριαντάφυλλα, με τα οποία θα γεμίσετε τα βάζα σας, είναι νωρίς το πρωί. Μην κόψετε τα κλαδιά πολύ χαμηλά, στο σημείο που ενώνονται με τον κορμό, αλλά αφήστε ένα τμήμα τους με δύο φύλλα. Κάτω από τα φύλλα, υπάρχουν "μάτια" από τα οποία θα ξεπεταχτούν καινούργια κλαδιά που θα σας δώσουν νέα φουρνιά μπουμπουκιών. Μη διστάζετε να κόβετε λουλούδια σ' όλα τα στάδια της άνθησής τους, ακόμα και τα μπουμπούκια θα ανοίξουν στο βάζο. Αποφύγετε όμως, τα τελείως κλειστά, τα οποία δεν θα βρουν τη δύναμη να ανοίξουν.
Αφού κόψετε τα τριαντάφυλλά σας, βάλτε τα σε έναν κουβά με κρύο νερό και αφήστε να εκεί 2-3 ώρες. Μετά, βάλτε τα στα βάζα, αφαιρώντας όλα τα φύλλα που βρίσκονταν βουτηγμένα στο νερό.
Για να κρατήσουν περισσότερο στο βάζο τα λουλούδια, προσθέστε στο νερό λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Τοποθετήστε τα βάζα σε ένα σκιερό σημείο, κάπου όπου δεν θα πέφτει ο ήλιος πάνω στα τριαντάφυλλα.

Της καρδιάς το γιασεμί
Πανέμορφο, αναρριχητικό φυτό, φυλλοβόλο ή αειθαλές, με μικρά λουλούδια, αρωματικά ή όχι, το γιασεμί ευδοκιμεί στα κλίματά μας και φτιάχνει πολύ όμορφες πέργκολες ή καλύπτει μάντρες, τοίχους και γωνίες. Μπορούμε επίσης να το πλέξουμε σε κάγκελα μπαλκονιών για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες γιασεμιών, με πιο κοινό και αγαπημένο το χιώτικο γιασεμί. Τα μικρά άσπρα λουλουδάκια του έχουν μια υπέροχη και πολύ έντονη μυρωδιά, εμφανίζονται στο τέλος της άνοιξης και συνεχίζουν  μέχρι τα πρώτα κρύα. Για ν' αναπτυχθεί καλά το γιασεμί, χρειάζεται ζέστη, ηλιόλουστη θέση και καλά στραγγισμένο έδαφος. Την εποχή που αναπτύσσεται και βγάζει λουλούδια, πρέπει να το ποτίζουμε πολύ συχνά και κάθε 15 μέρες να του βάζουμε και κάποιο λίπασμα. Στην αρχή της άνοιξης πρέπει να αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά ή εκείνα που μοιάζουν αδύναμα. 
Το γιαπωνέζικο γιασεμί βγάζει κι εκείνο άσπρα, μυρωδάτα λουλουδάκια και είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος που φτάνει τα 3-4 μέτρα ύψος. Ανθίζει συνέχεια από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο και αντέχει πολύ καλά στο κρύο. Μπορείτε να το φυτέψετε και σε θέση που δεν τη βλέπει ο ήλιος.
Το βεεσιανό γιασεμί είναι ένας φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος, που φτάνει τα 3-5 μέτρα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και βγάζει κόκκινα λουλουδάκια, μικρά και πολύ αρωματικά, όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κι αυτή η ποικιλία γιασεμιού αντέχει αρκετά στο κρύο.
Το κίτρινο γιασεμί μεγαλώνει πολύ γρήγορα και φτάνει τα 2-4 μέτρα. Ανθίζει από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και τα λουλούδια του είναι κίτρινα, χωρίς άρωμα. Αντέχει και στο κρύο και στην ξηρασία, ενώ μπορείτε να το φυτέψετε και σε σκιερά σημεία.
Το πολυανθές γιασεμί αντέχει το κρύο και ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, με λευκορόδινα άνθη που μυρίζουν ευχάριστα και είναι ενωμένα, σαν μπουκετάκια.
Το χαμηλό γιασεμί είναι ένας αειθαλής αναρριχώμενος θάμνος που φτάνει σε ύψος από 1 μέχρι, το πολύ, 4 μέτρα. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο και δίνει κίτρινα, πολύ αρωματικά λουλουδάκια. Αντέχει πολύ στο κρύο.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ....ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΑΣ...

Τα μυστικά μιας γλάστρας 
Ακόμα και στην  πιο μικρή βεράντα, πάντα υπάρχει χώρος για μια γλάστρα! Κι αν έχετε λίγο χώρο παραπάνω, δημιουργήστε ένα χάρμα οφθαλμών με γλαστράκια και φυτά.

Σωστές Προδιαγραφές
Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα σας στραγγίζει καλά τα νερά.  Αν δεν φεύγουν, το χώμα θα λασπώνει και τα φυτά σας θα σαπίσουν. Οι τρύπες στον πυθμένα της γλάστρας πρέπει να έχουν διάμετρο 6 χιλιοστά. Οι περισσότερες γλάστρες είνα τρυπημένες. Αν όμως διαλέξετε πλαστικές, που καμιά φορά δεν έχουν τρύπες, ανοίξτε τις μόνοι σας με κλαδευτήρι.

Πως θα διαλέξετε τα φυτά
Διαθέστε λίγο χρόνο και κόπο για να επιλέξετε τα φυτά που θα βάλετε στις γλάστρες σας. Προτιμήστε φυτά με γυαλιστερά φύλλα και καλή ανάπτυξη. Διαλέξτε τα μικρά και φουντωτά και όχι τα ψηλά και λεπτά. Τα πρώτα είναι πιο "δεμένα" και θα δυναμώσουν πιο εύκολα και γρήγορα. Γενικά, αποφεύγετε τα μεγαλωμένα φυτά, που προσαρμόζονται δυσκολότερα σε καινούριο περιβάλλον. Αποφεύγετε τα φυτά που έχουν "ξεβαμμένα" φύλλα ή στίγματα, γιατί μπορεί να υποφέρουν από κάποιο παράσιτο που θα μεταδοθεί και στα υπόλοιπα λουλούδια σας.

Μια θέση στον ήλιο
Τα λουλούδια σας χρειάζονται τον ήλιο, όχι όμως και να πέφτει όλη μέρα επάνω τους! Συγκεντρωμένες οι γλάστρες κάνουν εντυπωσιακότερο εφέ, παρά αν τις σκορπίσετε εδώ κι εκεί, στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Φτιάξτε, λοιπόν, μια "συστάδα" από μικρά γλαστράκια σε κάποια γωνιά, για να δημιουργήσετε έντονες εντυπώσεις.  Συνδυάστε τα με ζαρντινιέρες, που μπορούν να τοποθετηθούν γύρω γύρω στο μπαλκόνι για να κρύβουν τα κάγκελα.

Η φύτευση, βήμα βήμα
Εξασφαλίστε τη σωστή αποστράγγιστη του νερού, καλύπτοντας τις τρύπες της γλάστρας με μια στρώση χαλικάκι ή σπασμένο κεραμίδι.
Γεμίστε ως τη μέση τη γλάστρα με χώμα.
Βγάλτε προσεκτικά το φυτό από το γλαστράκι στο οποίο μεγάλωσε. Ξύστε λίγο τις ρίζες ώστε να ελευθερώσετε τις άκρες τους.
Τοποθετήστε το φυτό στην καινούργια του θέση και συμπληρώστε όσο χώμα χρειάζεται για να καλυφθούν τελείως οι ρίζες.
Πιέστε γερά το χώμα γύρω από το φυτό, ώστε να σφίξει και να το σταθεροποιήσετε καλά στη θέση του. Ποτίστε το με άφθονο νερό.
Αφήστε τη γλάστρα σε δροσερό σημείο, μέχρι να προσαρμοστεί το φυτό και να πετάξει καινούργια φύλλα. Ο ήλιος και η πολλή ζέστη μπορούν ν' αφυδατώσουν ή και να "σκοτώσουν" τα νεαρά φυτά.


Λουλούδια και πρασινάδες 
Οι συνδυασμοί είνα άπειροι. Όλα τα λουλούδια δένουν μεταξύ τους και συνδυάζονται υπέροχα με πράσινα φυτά. Τα φυτά με φύλλα που γκριζάρουν πάνε με όλα. Ο κισσός είναι πολύ διακοσμητικός, μεγαλώνει γρήγορα και επιπλέον, διατηρεί τα φύλλα το καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για το καλοκαίρι, δοκιμάστε να τον συνδυάσετε με πετούνιες αλλά και γεράνια. Το φθινόπωρο, μπορείτε να φυτέψετε χρυσάνθεμα. Και την άνοιξη, οπωσδήποτε μην παραλείψετε τις τουλίπες!

Γερές γλάστρες
Οι πλαστικές γλάστρες είναι πιο οικονομικές και ίσως πιο ανθεκτικές, οι πήλινες όμως είναι πολύ πιο όμορφες! Αν τελικά αποφασίσατε να υποστείτε αυτό το έξοδο, περάστε τις ένα χέρι σιλικόνη, που θα τις προστατεύσει από τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Και δώστε τους την πατίνα του χρόνου, αλείφοντάς τις με γιαουρτάκι. Σε λίγες μέρες θα πάρουν την όψη αρχαίου αγγείου!

Συνθέσεις σε ζαρντινιέρα
Αν διαλέξατε ζαρντινιέρα ή μεγάλη γλάστρα και θέλετε να φυτέψετε περισσότερα από ένα φυτά, αφήστε μεταξύ τους μια απόσταση 15-23 εκατοστών. Βάλτε τα ψηλότερα φυτά πίσω και τα πιο χαμηλά μπροστά. Βεβαιωθείτε ότι είνα σταθερά φυτεμένα. Αν είναι χαλαρά και κουνιούνται, δεν θα τρέφονται σωστά και πολύ γρήγορα θα πεθάνουν. Μια ζαρντινιέρα γεμάτη διαφορετικά λουλούδια σε αποχρώσεις του ίδιου χρώματος είναι πολύ όμορφο θέαμα, όπως και μια σύνθεση με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.  Παίξτε με τόλμη και φαντασία και αποφύγετε τις "ήσυχες" λύσεις.

Ημερολόγιο Ιουνίου
  • Τον Ιούνιο ανθίζουν η ακακία, η μανόλια, οι καρυδιές, μηλιές και αχλαδιές.
  • Κλαδέψτε, αμέσως μετά την άνθιση, τους θάμνους της άνοιξης: πασχαλιά, κυδωνιά, καμέλια, αζαλέα, ροδόδενδρο, μανόλια, αλλά και δεντρολίβανο...Αφαιρέστε τα κλαδιά που άνθισαν, για ν' αναπτυχθούν πιο εύκολα οι νεαροί βλαστοί και ταυτόχρονα δώστε στο φυτό το σχήμα που θέλετε.
  • Ο πυράκανθος, το γιασεμί και η πικροδάφνη θέλουν μέτριο κλάδεμα, ενώ αντίθετα η ροδακινιά, η φορσίθια και η σπειραία θέλουν πιο βαθύ για να μεγαλώσουν. 
  • Έχετε ακόμα καιρό να σπείρετε τα καλοκαιρινά λουλούδια, όσα δηλαδή δεν προλάβετε να σπείρετε τον περασμένο μήνα. Ήρθε και η ώρα να σπείρετε τα διετή λουλούδια.
  • Φυτέψτε στην οριστική τους θέση τις ντάλιες και τις πατάτες της μπιγκόνιας που είχατε φυλάξει από τον Οκτώβριο.
  • Βγάλτε έξω, στο ύπαιθρο, τα φυτά που κρατήσατε μέσα στο σπίτι το χειμώνα και αν είχατε φτιάξει προστατευτικά για τις καμέλιες και τις γαρδένιες σας, απομακρύνετέ τα.
  • Ποτίζετε πιο συχνά το γκαζόν σας και κουρέψτε το άλλη μια φορά.
  • Αφαιρέστε τα παλιά φύλλα από τα ροδόδεντρα και τις γαρδένιες. Θα τ' αναγνωρίσετε από την αλλαγή του χρώματός τους. 
  • Κάντε το πρώτο κλάδεμα του καλοκαιριού στα ευώνυμα και στις λαουσόνιες.
  • Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να πολλαπλασιάσετε τα γεράνια σας. Μπήξτε στο χώμα κλαδάκια που έχετε κόψει από το βασικό φυτό και ποτίζετε τακτικά.
  • Ψεκάστε τις τριανταφυλλιές σας για να τις προστατέψετε από ωίδιο, σκωρίαση και μελίγκρα. Επαναλαμβάνετε τους ψεκασμούς κάθε 10 μέρες. Σκαλίστε και λιπάνετε το χώμα και αφαιρέστε τα βλαστάρια που μεγαλώνουν κάτω από τα σημεία που εμβολιάσατε τις τριανταφυλλιές και είναι άγρια (θα τ' αναγνωρίσετε γιατί έχουν πολύ μικρότερα φύλλα και περισσότερα αγκάθια). Αν θέλετε μεγάλα άνθη, αραιώστε τα πολλά μπουμπούκια.
  • Σπείρετε στο λαχανόκηπο ραδίκια, κολοκυθάκια, σπανάκι, φασολάκια, κατσαρά μαρούλια, μαϊντανό, και καλαμπόκια.
  • Φυτέψτε μελιτζάνες, αγγούρια, πεπόνια, ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, μαρούλια, πράσα.
  • Αν σπείρατε τον Απρίλιο αρακά, παραχώστε τον. Ποτίζετε συχνά τον λαχανόκηπό σας, ξεχορταριάζετέ τον αν χρειάζεται και καταπολεμάτε τα διάφορα έντομα.
  • Σπείρετε φράουλες σε πολύ αφράτο χώμα, και στη σκιά. Σκεπάστε ελαφρά τους σπόρους, πατήστε το χώμα για να μην τους παρασύρει ο αέρας και ποτίστε με ελαφριά βροχή νερού.
  • Προσθέστε στις λακκούβες γύρω από τα δέντρα λίγο θειικό σίδηρο για να δυναμώσουν.
  • Κλαδέψτε τις κερασιές και τις ροδακινιές και κορφολογήστε όλα τα δέντρα.

14 σχόλια:

...irida... είπε...

ωραίες συμβουλές!ευχαριστούμε πολύ!καλο Σαββατοκύριακο!!!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ κι εγώ Irida..Καλό Σ/Κ και σε σένα...Φιλιά..

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ..ΚΙ ΕΧΩ ΜΙΑ ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ!!ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ..ΚΙ ΕΧΩ ΜΙΑ ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ!!ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ

Γιάννα είπε...

Μπράβο Εύα μου, πολύτιμες οι πληροφορίες σου για τα φυτά και τον κήπο!!!! Μου άρεσε και το μυστικό για τις πήλινες γλάστρες για να φαίνονται σαν παλιές...έχω αρκετές στον κήπο γιατί δεν μου αρέσουν οι πλαστικές...Να σου πω και εγώ ένα μυστικό για τις τριανταφυλλιές, στα μέσα περίπου του Σεπτέμβρη θέλουν ένα δυνατό κλάδεμα, και έτσι θα ανθίζουν συνεχώς όλο το χειμώνα ακόμα και στα κρύα!!!
Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!!!!

Unknown είπε...

Γεια σου το κόκκινο φουστάνι...χαίρομαι που είναι χρήσιμες οι συμβουλές μου. Καλό Σ/Κ

Unknown είπε...

Σ΄ευχαριστώ Γιάννα μου για τα καλά σου λόγια...και για την συμβουλή για τις τριανταφυλλιές...πολύτιμη...Καλό Σ/Κ...Φιλιά

Asteri (Maria) είπε...

Καταπληκτικές οι συμβουλές σου!!! τα λατρεύω τα φυτά!

Unknown είπε...

Καλημέρα Asteri...και ποιος δεν τα λατρεύει με τα όμορφά τους χρώματα αλλά και την υπέροχη μυρωδιά τους...Φιλιά πολλά...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

πολυ καλες και χρησιμες οι συμβουλες σου.
Καλη εβδομαδα να εχουμε απο αυριο και ας εχουμε* προχειρο * παντα ενα χαμογελο να το μοιρασουμε σε οσους το εχουν αναγκη. Δεν στοιχιζει τιποτα,αλλα αξίζει πολλά.
Να εισαι παντα καλά.Αργω να περασω αλλα παντα προσπαθω να ειμαι συνεπης:)

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." είπε...

Ευχαριστούμε για όοοολες αυτές τις πληροφορίες...

Unknown είπε...

Σ' ευχαριστώ SKPOYTZAKO για τα καλά σου λόγια...Καλή εβδομάδα και σε σένα. Να είσαι και εσύ πάντα καλά..

Unknown είπε...

Σ΄ευχαριστώ "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο..." Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα.

Αναστασία είπε...

Πολύ χρήσιμες συμβουλές!!Ευχαριστούμε!!!