24 Νοε 2010




Les Catherinettes


25 Νοεμβρίου, είναι η γιορτή της Αγίας Αικατερίνης. Εκείνη την ημέρα γιορτάζουν οι Catherinettes,
Ποιες είναι οι Catherinettes;

Πρόκειται για μια παράδοση που χρονολογείται από τον δέκατο έκτο αιώνα και εξακολουθεί να παραμένει σε μερικές πόλεις και χωριά της Γαλλίας και κυρίως στο Παρίσι και αφορά τις νεαρές γυναίκα που φθάνουν τα 25 χρόνια και εξακολουθούν να μην είναι παντρεμένες.
Τότε οι αδελφότητες των νεαρών κοριτσιών είχαν το προνόμιο να φροντίσουν τα μαλλιά για το άγαλμα της Αγίας. Αλλά εκείνες που παντρεύονταν υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν τη συντεχνία και αφήναν αυτό το καθήκον σε άλλες ανύπαντρες κοπέλες. Αυτή είναι η προέλευση της έκφρασης που ισχύει στη Γαλλία για τις γεροντοκόρες«coiffent Sainte Catherine».δηλ κομμώτρια της Αγίας Αικατερίνης.
.
Στις 25 Νοεμβρίου η Catherinettes φορούν καπέλο σε πράσινο που συμβολίζει τη γνώση και κίτρινο που συμβολίζει την πίστη.
Σήμερα είναι η γιορτή των milliners (οι δημιουργοί καπέλων) και όλων των μεγάλων παρισινών οίκων μόδας όπου τους δίνεται η δυνατότητα να ετοιμάσουν εντυπωσιακά και εκκεντρικά καπέλα.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή και η παράδοση για τη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης διαιωνίζεται.
Ακόμη και αν ο τρόπος ζωής των νεαρών κοριτσιών έχει αλλάξει ριζικά και η ηλικία του γάμου έχει ανέβει σημαντικά, οι πολλές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης ισχύουν ακόμη με πιο γνωστές τις παρελάσεις με καπέλα διακοσμημένα με πολύ φαντασία .

1 σχόλιο:

Eva Z. είπε...

Πολύ ενημερωτικό το άρθρο για τις Catherinettes. Πραγματικά δεν είχα ίδεα...ούτε και το φανταζόμουν... Κοίτα τι μαθαίνει κανείς... Μπράβο Κατερίνα...και πολύχρονη...