21 Μαρ 2011

Όπως ήθελα να ζήσω....

ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΣΩ

Μυθιστόρημα
Ελένη Πριοβόλου


Ελλάδα, τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Δικομματισμός, φαυλοκρατία, πολιτευτές, τραμπούκοι, «χρυσοκάνθαροι» και τραπεζίτες καθορίζουν το πολιτικό και το οικονομικό σκηνικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται στην Αθήνα ο έμπορος-ταξιδευτής Ρωμαίος Αγγουλές: φύση καλλιτεχνική και αντισυμβατική, αποφασίζει να εγκατασταθεί και, αντί για χρηματιστηριακά παιχνίδια, να επενδύσει στην «ωραιότητα». Με την εκτός γάμου θυγατέρα του Ροζίτα και τον παραγιό του Σωτήρη Κονταξή φυτεύουν ροδώνα, στον οποίο ευελπιστούν να συμπεριλάβουν όλες τις γνωστές ποικιλίες ρόδων, αλλά και να δημιουργήσουν νέα είδη, φτάνοντας ως την επίτευξη του «γαλάζιου ρόδου». Ο Pοδώνας του Κεραμεικού, η περίφημη «Ρόδων Πολιτεία», γίνεται σύντομα η κολυμβήθρα των πρωτοπόρων ιδεών. Εκεί θα εμβαπτισθούν οι ανήσυχοι νέοι, θα καταφύγουν οι παλαιότεροι αντιμοναρχικοί, ενώ παράλληλα θα δοκιμαστούν τα ανθρώπινα πάθη, ο έρωτας και η αντοχή, σε μια Αθήνα αγνώριστη, που εκπλήσσει διαρκώς τον αναγνώστη, είτε με τις διαφορές της είτε με τα κρυμμένα σε αυτήν «σημεία των καιρών μας».
Ένα μυθιστόρημα εποχής για όλους εκείνους που έζησαν «όπως ήθελαν να ζήσουν», κληροδοτώντας στους επόμενους τους σπόρους της ουτοπίας.

6 σχόλια:

Eva Z. είπε...

Εκπληκτικό μυθιστόρημα που σε καθηλώνει από την πρώτη αράδα...
Υπάρχει μια άποψη στην ζωή του ήρωα που σε μαγεύει...
Μην το χάσετε...είναι εκπληκτικό...

Maria B. είπε...

είναι και η εποχή που λατρεύω να διαβάζω ιστορίες !! ξέρεις αν έχει και αληθινά στοιχεία μέσα ή είναι όλο μυθοπλασία ??

φιλούπες Ευάκι μου !!

Eva Z. είπε...

Μαράκι μου έχει αληθινά στοιχεία μέσα πάρα πολλά...Μιλάει για την εποχή που έζησε ο Παλαμάς, ο Σουρής, ο Συγγρός και πάρα πολλοί διανοούμενοι. Για τον ήρωα δεν ξέρω αν είναι πραγματικότητα η ζωή του αλλά συναντιέται και κάνει παρέα με υπαρκτά πρόσωπα της ιστορίας και της λογοτεχνίας.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευάκι εμένα με έπεισες!!!
Θα ψάξω να το βρω!
Πολλά πολλά φιλιά!

Ειρήνη είπε...

πολυ ωραια προταση!περιμενω και αλλες!

Γιάννα είπε...

Μου δείχνει εξαιρετικό σαν πρόταση!!
Θα το διαβάσω οπωσδήποτε Εύα...μετά απο ένα μεγάλο διάστημα αποχής απο το διάβασμα -λόγω δουλειάς μου έπρεπε να διαβάζω πάρα πολλά βιβλία- λέω να ξαναρχίσω, και αυτό είναι ότι πρέπει για μένα γιατί μου αρέσουν πολύ τα μυθιστορήματα εποχής!!
Καλό σας βράδυ...