27 Μαρ 2011

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΒΑΖΙ

Μια ζαρντινιέρα στο παράθυρο, με πράσινα φυτά και με λουλούδια, που ανθίζουν την εποχή αυτή, θα βελτιώνει καθημερινά τη διάθεσή μας και θα μας προετοιμάζει να υποδεχθούμε τις πιο ζεστές ημέρες.
Καμαρώστε τα φυτά σας

Αν κι η καλοκαιρινή ανθοφορία αργεί να φτάσει, οι γλάστρες κι οι ζαρντινιέρες του κήπου ή της βεράντας σας δεν πρέπει να δείχνουν γυμνές στη διάρκεια της άνοιξης.
Πολλά φουντωτά, αειθαλή φυτά μπορούν να μεγαλώσουν μόνιμα σε γλάστρες και ν' ανθίζουν το χειμώνα και την άνοιξη.  Ένα βιμπούρνο (ψευδοδάφνη), ανθίζει από τα τέλη του χειμώνα, ενώ το πράσινο φύλλωμα της καμέλιας διατηρείται όλο το χρόνο και τα πανέμορφα λουλούδια της αρχίζουν να εμφανίζονται από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Τα μυρωδάτα φύλλα της δάφνης εμφανίζονται το Φεβρουάριο (χρειάζεται όμως η γλάστρα της να τοποθετηθεί σ' ένα προφυλαγμένο από τον αέρα μέρος). Αλλά και το κίτρινο γιασεμί θα έχει λουλούδια όλη την άνοιξη, ακόμη κι αν τα κλαδιά του μείνουν για λίγο γυμνά από φύλλα.
Για προσωρινό χρώμα με λουλούδια, απλά αντικαταστήστε τους χειμωνιάτικους πανσέδες και τις πριμούλες, με γεράνια και πετούνιες. Μην ξεχάσετε να φυτέψετε βολβούς για να δείτε λουλουδιασμένη τη ζαρντινιέρα σας στις αρχές του καλοκαιριού. Στην κεραμική ζαρντινιέρα, αριστερά, πάνω, το ρείκι και η γκολθέρια, προσθέτουν το βαθύ ροζ χρώμα και συνδυάζονται μ' έναν πυξό (τσιμισίρι), ο οποίος έχει αρωματιστεί με ένα άρωμα πορτοκαλανθού.  Μικρά φυτά κισσού, στις άκρες απαλαίνουν κι ομορφαίνουν όλη αυτή τη σύνθεση.
Ένα κομμάτι που έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα, από κορμό ξύλου αριστερά, κάτω δημιουργεί μια πρωτότυπη "ζαρντινιέρα", κατάλληλη για την καλλιέργεια μικρών λουλουδιών. Αφαιρέστε πελεκώντας, αρκετό από το εσωτερικό μέρος του κορμού, στο κέντρο του και φυτέψτε κυκλάμινα, πανσέδες, βιολέτες. Συμπληρώστε με μικρούς κισσούς και βρύα, για να ισορροπήσετε την όμορφη εμφάνιση.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

Για την ζαρντινιέρα: 
  • κομμάτια από μια σπασμένη κεραμική γλάστρα
  • μια ζαρντινιέρα (κεραμική, ξύλινη ή πλαστική) με τρύπες από κάτω, για να στραγγίζουν τα νερά του ποτίσματος
  • χαλικάκι ή βοτσαλάκια, φτιαγμένα από άργιλλο
  • φτυαράκι
  • κοπρόχωμα για όλες τις χρήσεις
  • μικρά θαμνώδη πράσινα φυτά
  • φυτά και λουλούδια, που ανθίζουν την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού
  • αναρριχητικά φυτά

  1. Τοποθετήστε κομμάτια από μια σπασμένη γλάστρα, πάνω από τις τρύπες αποστράγγισης της ζαρντινιέρας. Προσθέστε ένα στρώμα χαλίκια ή βοτσαλάκια αργίλλου (τα τελευταία είναι ελαφρότερα κι έτσι θα διευκολύνουν την μεταφορά ή το ανασήκωμα της ζαρντινιέρας). Γεμίστε τη ζαρντινιέρα, μέχρι την μέση, με χώμα.
  2. Με προσοχή βγάλτε τα πράσινα φυτά από τα γλαστράκια τους και τοποθετήστε τα στη ζαρντινιέρα, φροντίζοντας το ψηλότερο και το πιο φουντωτό να μπει στο κέντρο.
  3. Συμπληρώστε χώμα γύρω από τα πράσινα φυτά, μετά φυτέψτε τα φυτά που ανθίζουν την άνοιξη ή στις αρχές  του καλοκαιριού. Τοποθετήστε τώρα και τα αναρριχητικά φυτά, γύρω στις άκρες, για να "απαλύνετε" την σύνθεση.
  4. Προσθέστε κι άλλο χώμα, για να γεμίσουν τα κενά, προσέχοντας το χώμα να φτάνει μέχρι τα χείλη της ζαρντινιερας. Ποτίστε και τοποθετήστε τη ζαρντινιέρα στη θέση της, αφού πρώτα στραγγίσουν όλα τα νερά.
 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΒΑΖΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ
Αν το περβάζι του παραθύρου σας είναι στενό, επικλινές ή το πιάνει πολύ ο αέρας (μια και στις αρχές της άνοιξης δεν λείπει ο αέρας) στερεώστε με ασφάλεια τη ζαρντινιέρα. Βάρη στερεωμένα κάτω από τη μπροστινή πλευρά και στις δύο πλαϊνές θα προφυλάξουν τυχόν "γλίστρημα" της προς τα έξω. Αν το παράθυρο δεν έχει καθόλου περβάζι, μπορείτε να στερεώσετε τη ζαρντινιέρα πάνω σε μεγάλες σιδερογωνιές, που θα βιδωθούν με ούπα στον τοίχο, ακριβώς κάτω από το παράθυρο.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ 
Για να δώσετε σχήμα και περιεχόμενο στη ζαρντινιέρα σας, φυτέψτε δύο ή τρία μικρά φουντωτά πράσινα φυτά, όπως το ευώνυμο, η αγγελικούλα, ο πόθος κ.α. Ακόμη και μικρά φυτά, που όταν μεγαλώνουν φουντώνουν πολύ, όπως η αουκούμπα, θα κρατήσουν για ένα ή και δύο χρόνια και μετά, όταν θα μαραθούν θα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε.
Φυτέψτε ολόγυρα στα πράσινα φυτά, φυτά που ανθοφορούν - διαλέξτε πανσέδες, ρείκια και πιπεριές και μετά "κλείστε" τις άκρες της ζαρντινιέρας με διάφορα είδη κισσού.  Φυτέψτε: επίσης εδώ κι εκεί μερικούς βολβούς από κρόκους, υάκινθους, νάρκισσους φρέζιες ή τουλίπες, για να έχετε άνθη στο παράθυρό σας και στις αρχές του καλοκαιριού.    

 
TIPS
  • Ακόμη και στη διάρκεια της άνοιξης, που βρέχει συχνότερα, το χώμα στις εξωτερικές ζαρντινιέρες μπορεί να στεγνώνει γρήγορα είτε από τον πολύ αέρα είτε γιατί αυτές είναι προστατευμένες από το πλαίσιο του παραθύρου.  Για το λόγο αυτό, πρέπει να ελέγχετε πάντα την υγρασία του χώματος, για να μην αντικρίσετε ξαφνικά τα φυτά σας μαραμένα.
  • Οι κεραμικές ζαρντινιέρες κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες, φτιαγμένες από άλλο υλικό, κατασκευής, γιατί το κρύο μπορεί να χαλάσει το σχήμα τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν το χώμα παγώνει απλώνεται και πιέζει τα τοιχώματα της ζαρντινιέρας προς τα έξω. Για το λόγο αυτό ενισχύστε τη ζαρντινιέρα περισσότερο, περνώντας ολόγυρα από το άνοιγμά της ένα γερό σύρμα.
  • Μην αφήνετε τα νερά να μένουν στο πιάτο κάτω από τη ζαρντινιέρα, το ίδιο ισχύει και για τις γλάστρες σας. Για ν' αδειάσετε το πιάτο, ανασηκώστε με τη βοήθεια τούβλων τη ζαρντινιέρα.

12 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μα εσύ είσαι σκέτος θησαυρός!!
Αυτές τις μέρες ο καλός μου αποφάσισε να γεμίσει με ζαρντινιέρες την βεράντα μας, θα τον ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτή η ανάρτησή σου.
Εγώ πάλι θέλω να βάλω και καμιά ματζουράνα, καμιά μέντα, τέτοια πράγματα δηλαδή, αλλά αυτός θέλει κυρίως λουλούδια;-)
Καλή βδομάδα Εύα μου, πολλά φιλάκια!

Eva Z. είπε...

Τι ωραία Ελενάκι μου, πάνω στην ώρα ήρθε η ζαρντινιέρα με τα λουλουδάκια...Πολλά φιλάκια...

Maria B. είπε...

Έυάκι μου λατρεύω όλα τα αρθρα που αναφέρονται στα λουλούδια και αυτό εδώ μ'εκανε να το διαβάσω μονορούφι !!!! καλά φυτέματα λοιπόν !!!

φιλούπες πολλές πολλές και καλή βδομάδα

Vasia b. είπε...

Τα τελευταία χρόνια η κηπουρική είναι το χόμπι μου!!
Οποια συμβουλή λοιπόν είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη!!!!!
Φιλάκια πολλά καικαλή εβδομάδα!!!

Ιωάννα είπε...

Πολύ ωραία αναρτηση Εύα κι εγώ λατρεύω τα λουλουδια και μου αρέσει να τα περιποιούμαι.
Χρησιμότατες οι πληροφορίες σου!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Εύχομαι σε όλους μας μια ευτυχισμενη και τυχερη εβδομάδα με τα λιγότερα προβλήματα.Πολυ καλη η αναρτηση σου!!!!

χρυσάνθη είπε...

Εύα μου ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας δίνεις!!!Αγαπάω πάρα πολύ τα λουλούδια και αυτό το διάστημα ασχολούμαι με τον κήπο και είμαι πολύ χαρούμενη με αυτή την ενασχόληση!!!Ηδη ο κήπος μου είναι ολάνθιστος με εποχιακά λουλούδια Καλή εβδομάδα!!!

Asteri είπε...

Μπράβο πολύ ωραία ανάρτηση!!!! τα λατρεύω τα φυτά, έχω γεμίσει μπαλκόνια και παράθυρα και προσπαθώ να βάλω κι άλλα
Καλό μήνα!!!

apinkdreamer είπε...

καλως σας βρηκα στο ομορφο σας μπλογκ!!!

Ολυμπία είπε...

Πολύ καλή συμβουλή και οι οδηγίες αναλυτικότατες,ευχαριστούμε!!!Καλό μήνα!!

Nandia είπε...

Πολύ όμορφες αναρτήσεις!!!μπράβο σου...

Nandia είπε...

Πολύ όμορφες αναρτήσεις!!!μπράβο σου...