8 Μαρ 2011

ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ....ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ....

Με τα μικρά αρωματικά φυτά, θα πλουτίσουμε τη γεύση των φαγητών μας και θα δώσουμε μια "πράσινη" νότα στην κουζίνα μας.

Όλες ξέρουμε πόσο πολύτιμος είναι ο μαϊντανός για "ολες τις σούπες" και τι υπέροχη γεύση δίνουν το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο στα ψητά, το φρέσκο κρεμμυδάκι στη σαλάτα και ο βασιλικός στις σάλτσες και στις τοματοσαλάτες.   Πολλά αρωματικά υπάρχουν στο εμπόριο αποξηραμένα και, πρέπει να παραδεχτούμε, ότι είναι μεγάλη ευκολία.  Αν, όμως, έχουμε βαρεθεί αυτή τη εκδοχή και θα θέλαμε κάτι φρέσκο, γιατί να μην καλλιεργήσουμε εμείς οι ίδιες στο σπίτι τα αρωματικά μας φυτά. Με λίγα έξοδα και λίγο κόπο, θα έχουμε την ικανοποίηση ότι δημιουργήσαμε ένα μικρό ευωδιαστό κήπο, που θα μας προσφέρει απλόχερα, κάθε φορά που θα χρειαζόμαστε, όλα τα μυρωδικά που προτιμάμε.

Σας αρέσουν τα αρωματικά φυτά; Μπορείτε, πολύ εύκολα, να φτιάξετε ένα δικό σας κήπο-μινιατούρα, που θα είναι και χρήσιμος αλλά και διακοσμητικός.
Θα χρειαστείτε ένα δοχείο που να κρατάει το νερό, στρογγυλό ή μακρόστενο και όχι πολύ βαθύ. Απο κάποιο φυτώριο θα αγοράσετε τραχιά άμμο, φυλλόχωμα και τύρφη καθώς και κρεμμυδάκια, βασιλικό, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, κανονικό μαϊντανό και κατσαρό, δάφνη, φινόκιο, μαντζουράνα, ρίγανη και πολλά άλλα μικρά φυτά.

1. Βάζουμε την άμμο στον πάτο του δοχείου (απορροφά το επιπλέον νερό και δεν αφήνει τα φυτά να σαπίσουν). Τοποθετούμε με προσοχή το πρώτο φυτό και το σπεπάζουμε καλά με το φυλλόχρωμα.
2. Αρχίζουμε τοποθετώντας το ψηλότερο φυτό στο πλάι, προς το χείλος του δοχείου. Συνεχίζουμε κυκλικά με τα πιο μικρά, προσέχοντας να μην σκεπάζει το ένα το άλλο. Είναι σημαντικό το φως να φτάνει σε όλα ομοιόμορφα.
3. Σκεπάζουμε καλά τις ρίζες με το φυλλόχωμα έτσι ώστε τα φυτά να στέκονται κατακόρυφα. Όταν θα τα έχουμε τακτοποιήσει όλα, τα σκεπάζουμε με ένα καλό στρώμα από χώμα. Τελευταία, βάζουμε από πάνω μια στρώση την τύρφη.

Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα μεικτό κηπάκο σαν αυτόν που σας προτείνουμε ή να χρησιμοποιήσετε διάφορα δοχεία φυτεύοντας στο καθένα ένα είδος βοτάνων. Αν θέλετε να δώσετε λίγο χρώμα στο πράσινο των αρωματικών φυτών, μπορείτε να φυτέψετε εδώ κι εκεί μερικές ρίζες από πιπερίτσες. Θα ομορφύνουν τον κηπάκο σας και θα τον πλουτίσουν με μια επιπλέον γεύση.

ΜΙΑ ΓΙΡΛΑΝΤΑ ΜΕ ΕΥΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΧΗΣ

Μπορούμε να κάνουμε με τα αρωματικά βότανα μια ευωδιαστή γιρλάντα. 
Θα προμηθευτούμε:
ένα ψάθινο στεφάνι με διάμετρο 20-30 εκ. περίπου, λεπτό σύρμα, πράσινο σύρμα των ανθοπωλών, ψαλίδι και, φυσικά, πολλά αρωματικά χόρτα. Φτιάχνουμε ένα ή και περισσότερα ματσάκια (ανάλογα με το μέγεθος του στεφανιού) και τα στερεώνουμε στη βάση του μίσχου με το λεπτό σύρμα. Με το πράσινο σύρμα στερεώνουμε τα ματσάκια στο στεφάνι βάζοντάς τα σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να το καλύψουμε όλο.
Θα συνδυάσουμε ματσάκια με διαφορετικό τόνο πράσινου, έτσι που τα βότανα να μην μπερδεύονται μεταξύ τους. Πριν να βάλουμε την γιρλάντα στο τραπέζι, θα βρέξουμε τα φύλλα με βαποριζατέρ. Έτσι θα διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό.


3 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Σαν τα μάτια μου προσέχω το δεντρολίβανό μου και την αρμπαρόριζά μου.
Τώρα θέλω να βάλω και μια μαντζουράνα.
Εχεις δίκιο, άλλο πράγμα το δικό μας κηπάκι με τα φρέσκα μυρωδικά!
Καλό βράδυ Εύα μου, φιλάκια!

Vasia b. είπε...

Πολύ μου αρέσει η ιδέα του μικρού κήπου με όλα τα μυρωδικά για την κουζίνα!!!!
Εχω ήδη δυόσμο,μαιντανό,σέλινο και δεντρολίβανο...
Με την ιδέα που μου έδωσες θα φτιάξω κι άλλα!!!
Πολλά φιλιά!!!

Eva Z. είπε...

Και μένα μου άρεσε όταν το διάβασα γι' αυτό και το έβαλα..αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα βρω τον χρόνο να το φτιάξω...