1 Μαΐ 2011

Ο ΜΑΙΟΣ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ...ΕΜΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΤΑΧΥ......

ΦΥΤΑ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Με το καλοκαίρι σε απόσταση αναπνοής, γεμίστε τα κενά στις γλάστρες και τον κήπο σας με θαμνώδη και αναρριχητικά φυτά, που αναπτύσσονται γρήγορα.
Υπάρχουν φυτά που μας εγγυώνται ότι πολύ γρήγορα θ' αποκτήσουν εντυπωσιακό "παράστημα", έτσι ώστε, πριν αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες, να μπορούμε να καμαρώνουμε τις ικανότητές μας στην κηπουρική.  
Λαβατερία η δενδρώδης
Η λαβατερία η δενδρώδης είναι ένα από τα πιο θεαματικά αναπτυσσόμενα φυτά και βγάζει λουλούδια όλο σχεδόν το καλοκαίρι.  Μπορεί να "γεμίσει" ένα χώρο μέχρι 1,5 μέτρο. Υπολογίστε, λοιπόν, τα κενά και φυτέψτε 2-3 φυτά για να τα καλύψετε. Η αρωματική λεβάντα και τα εντελβάις αναπτύσσονται επίσης γρήγορα και μπορούν να καλύψουν το έδαφος γύρω από τη λαβατερία. Κάθε άνοιξη θα κλαδεύετε την λαβατερία πολύ βαθιά, σχεδόν μέχρι την βάση της. Μη φοβηθείτε να την "κουτσουρέψετε", γιατί, αν την αφήσετε, θα καταλήξετε να έχετε έναν τεράστιο, ακανόνιστο θάμνο, χωρίς σχήμα και ομορφιά. Το βαθύ αυτό κλάδεμα ευνοεί επίσης τους ανοιξιάτικους βολβούς, που ίσως θέλετε να ψυτέψετε γύρω της, καθώς θα επιτρέπει στο φως να φτάνει πάνω τους.
Ο κύτισος είναι ένας μεγάλος αειθαλής θάμνος, που αναπτύσσεται καλά σε μέρος φωτεινό και ζεστό. Τα κλαδιά του είναι εύκαμπτα και μπορείτε να τα στηρίξετε σε φράχτη, καλύπτοντάς τον. Μπροστά του μπορείτε να φυτέψετε μικρότερους θάμνους ή λουλούδια. Το λυσιμάχιο π.χ. συνδυάζεται υπέροχα με τις καμπανούλες και, πολύ γρήγορα, δημιουργούν μαζί ένα ζωντανό χαλί. Υπάρχουν και διάφορα φυτά που φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους, και ξαναγεννιούνται, χρόνο με το χρόνο, από μόνα τους.  Από την στιγμή που θα φυτέψετε λυσσόχορτο, μη-με-λησμόνει, βερσόχορτο, αφάνα, παπαρούνες, μάραθο, δεν θα χρειαστεί να ξανασχοληθείτε μαζί τους. Θα εμφανίζονται από μόνα τους κάθε άνοιξη.
Αν έχετε μόνο μια βεράντα για να "παίζετε", γιατί να μην καλύψετε τους τοίχους του σπιτιού με αναρριχητικά. Τα αναρριχητικά μπορούν επίσης να σας κρύψουν από τα μάτια του γείτονα, ενώ πάντοτε δίνουν μια πολύ όμορφη νότα σε οποιονδήποτε χώρο.
Αναρριχητικά που αναπτύσσονται γρήγορα είναι το αγιόκλημα, ο παρθενόκισσος, το γιασεμί, διάφορες ποικιλίες τριανταφυλλιών, η αγράμπελη, ο λυκίσκος, ακόμα και ο κισσός, που, από την στιγμή που θα "πιάσει", καλύπτει τοίχους σε χρόνο ρεκόρ. Οι κληματαριές είναι επίσης πολύ όμορφη λύση, έχετε όμως υπόψη σας ότι ορισμένες ποικιλίες "πνίγουν" οποιοδήποτε φυτό βρίσκεται κοντά τους.
Να θυμάστε, επίσης, ότι τα αναρριχητικά που ανθίζουν "βαραίνουν" πολύ την εποχή της ανθοφορίας τους κι έτσι πρέπει να φροντίσετε να στηρίζετε καλά τα κλαδιά τους, ώστε να μη σπάσουν από το βάρος των λουλουδιών.
Ένα δέντρο που μεγαλώνει αρκετά γρήγορα είναι ο ευκάλυπτος. Μην το φυτέψετε όμως ποτέ κοντά στο σπίτι, γιατί οι ρίζες του είναι πολύ δυνατές και πάνε παντού, οότε μπορεί να κάνουν ζημιά στα θεμέλια. Ο ευκάλυπτος μεγαλώνει κατά 2 περίπου μέτρα κάθε χρόνο και διατηρεί το φύλλωμά του συνέχεια.


Φούξιες
ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΦΟΥΞΙΕΣ
Αν οι φούξιες σας επέζησαν το χειμώνα, τώρα είναι η εποχή που θα έχουν ξεπετάξει ένα σωρό καινούρια βλαστάρια. Μπορείτε, λοιπόν, να τις πολλαπλασιασετε εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα, παίρνοντας μοσχεύματα και μεταφυτεύοντας τα σε γλάστρες, έτσι ώστε να έχετε ένα σωρό καινούρια, ανθισμένα  φυτά το καλοκαίρι.
  • Κόψτε οποιοδήποτε καινούριο κλαδί έχει βγάλει τουλάχιστον 3 ζευγάρια φύλλα.
  • Γεμίστε μια γλάστρα διαμέτρου 8 εκ. με καλό χώμα. Αφαιρέστε το κάτω κάτω ζεύγος φύλλων και φυτέψτε από 4 κλαδάκια σε κάθε γλάστρα.
  • Σκεπάστε τις γλάστρες με πλαστικές σακούλες, έτσι ώστε να καλύπτουν καλά τα φυτά, χωρίς όμως να τα ακουμπάνε. Βάλτε τις σε κάποιο ηλιόλουστο σημείο, μέσα στο σπίτι.
  • Σε 2-3 εβδομάδες, που θα έχουν πετάξει πια καινούρια φύλλα, μεταφυτέψτε το κάθε φυτό σε δική του γλάστρα και τοποθετήστε τις σε φωτεινό μέρος, προστατευμένο από το κρύο και το αέρα.
 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
  • Έχετε ακόμα χρόνο για να σπείρετε τα καλοκαιρινά λουλούδια που δεν προλάβατε να σπείρετε τον περασμένο μήνα.
  • Αν είχατε φυτέψει χαμομήλι και βιολέτες, θα τα δείτε ν' ανθίζουν όπου να'ναι.
  • Σπέρνετε τα διετή λουλούδια και φυτεύετε στη θέση τους τα ριζώματα της ντάλιας, που είχατε βγάλει τον Οκτώβριο, και τους βολβούς της μπιγκόνιας.
  • Φυτέψτε καινούργιες μπαμπακούλες και προστατέψτε όλα σας τα φυτά από τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες.
  • Κλαδέψτε όσους θάμνους έχουν ήδη ανθίσει και βγάλτε  στο ύπαιθρο τα φυτά που φυλάγατε στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Μην ξεχνάτε να ποτίζετε τακτικά το γκαζόν και να το κουρεύετε κάθε τόσο.
  • Αφαιρέστε τα παλιά φύλλα (αυτά που έχουν διαφορετικό χρώμα) από τις γαρδένιες και τις καμέλιες.
  • Κάντε το πρώτο καλοκαιρινό κλάδεμα στα ευώνυμά σας.
  • Ψεκάζετε προληπτικά, κάθε δέκα μέρες, τις τριανταφυλλιές, για να μην πιάσουν μελίγκρα, ωίδιο και σκωρίαση. Αραιώστε τα πολλά μπουμπούκια, για να έχετε μεγαλύτερα άνθη.
  • Σπείρετε κολοκύθια, σπανάκι καλοκαιρινό, φασολάκια, μαρούλια, μαϊντανό, καλαμπόκι.
  • Φυτέψτε στις θέσεις τους μελιτζάνες, αγγούρια, πεπόνια, πιπεριές, ντομάτες, πατάτες, πράσα, μαρούλια.
  • Ποτίζετε τακτικά το λαχανόκηπό σας και προσέχετε τα έντομα και τα παράσιτα, τα οποία πρέπει να ξεφορτωθείτε αμέσως μόλις κάνουν την εμφάνισή τους.
  • Κορφολογήστε αχλαδιές, κερασιές και ροδακινιές και κλαδέψτε ελαφρά τα δέντρα.
  • Ποτίζετε τακτικά πια τα δέντρα και, αν μοιάζουν αδύναμα, "ταίστε" τα θειικό σίδηρο.
  • Θειαφήστε τ' αμπέλια και ψεκάστε τα με χαλκό.

16 σχόλια:

lourdi lourdaki είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Καλημέρα Ευάκι με τις τόσο χρήσιμες και όμορφες αναρτήσεις σου!
Σήμερα είναι και λουλουδάτες;-)
Καλή βδομάδα, φιλάκια!

drosostalitsa είπε...

Καλό μήνα!!!
Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου..θέλω να πρασινίσει λίγο το μπαλκόνι μου!

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Πολύ χρήσιμα!!
Καλό μήνα και Καλή εβδομάδα!!

maria gouma είπε...

καλο μηνα ευακι :)

Unknown είπε...

Κι εγώ σ' ευχαριστώ lourdi lourdaki.. σου εύχομαι κι εγώ καλό μήνα...

Unknown είπε...

Καλή εβδομάδα Ελενάκι μου... οι αναρτήσεις πάνε με τον μήνα... λουλουδάτος ο μήνας... λουλουδάτες οι αναρτήσεις μου...Φιλάκια!!!

Unknown είπε...

Καλό μήνα και σε σένα drosostalitsa.. καλό θα ήταν όλοι μας να πρασινίζαμε τα μπαλκόνια μας..

Unknown είπε...

Καλό μήνα και καλή εβδομάδα και για σένα Μοντέρνα Σταχτοπούτα...Να είσαι καλά...

Unknown είπε...

Καλό μήνα και σε σένα Μαράκι...φιλιά.

Σοφία Ζ. είπε...

Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Εύα μου! Έβαλα τον ίδιο τίτλο σε ανάρτηση σήμερα ... χωρίς να έχω δει τη δική σου!!! Ήδη εκτύπωσα το άρθρο σου. Πολύ κατατοπιστικό και συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για έναν υγιή κήπο ή ... μπαλκόνι!
Φιλιά πολλά!

Unknown είπε...

Γεια σου Σοφία μου...τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται...Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια..
Φιλιά..

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Συνονόματη, καλημέρα! Οι συμβουλές σου είναι άκρως κατατοπιστικές και χρήσιμες. Βρήκα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που δεν τα είχα υπόψη για τα φυτά μας!
Κρίμα που δε θα τα πούμε από κοντά σήμερα, όμως από ότι φαίνεται θα έχουμε πολλές ευκαιρίες στη συνέχεια... Φιλιά πολλά

Katerina Galati είπε...

Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο μπλογκ μου Εύα και φυσικά, καλώς σε βρήκα!!
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για τα άνθη και τις εποχιακές "δουλειές" στον κήπο, λατρεύω τα λουλούδια και έχω γεμίσει τον κήπο μου μ' αυτά... η λαβατερία είναι απίθανη!!

Unknown είπε...

Γεια σου Ευαγγελία μου...Πράγματι κρίμα για σήμερα...αλλά ελπίζω στο μέλλον...Φιλιά και για σένα πολλά..

Unknown είπε...

Καλώς όρισες Κατερίνα...και βέβαια θα τα λέμε από δω και πέρα...