19 Μαΐ 2011

Αντιμέτωπες με το φαινόμενο του ''φλοιού πορτοκαλιού''

Το καλοκαίρι πλησιάζει, η διάθεση ανεβαίνει, όπως και η θερμοκρασία. Όμως υπάρχει κάτι που απασχολεί όλες τις γυναίκες: πως θα βγούμε το καλοκαίρι στην παραλία, με την ανεπιθύμητη κυτταρίτιδα να μας κλείνει πονηρά το μάτι, όποτε κοιταζόμαστε στον καθρέφτη.
Μην πανικοβάλλεστε, διαβάστε το παρακάτω άρθρο και σίγουρα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε, όχι από την κυτταρίτιδα αλλά από τις ανασφάλειες και τις αρνητικές σας σκέψεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Η κυτταρίτιδα είναι δυστυχώς γυναικείο ''προνόμιο'' και παρουσιάζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών. Κάνει την εμφάνιση της κυρίως στην εφηβεία και ''προσβάλει όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως σωματικού βάρους (ακόμα και μια πολύ αδύνατη γυναίκα μπορεί να έχει κυτταρίτιδα). Η ανώμαλη διόγκωση των κυττάρων λίπους (λιποκυτταρίτιδα) που βρίσκονται ανάμεσα στα στρώματα μαλακών ινών, κολλαγόνου και ελαστίνης αποτελεί την αιτία εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Όλα αυτά δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα.
Η δυσαρμονική εναπόθεση του λίπους, νερού και τοξικών έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της εμφάνισης του δέρματος το οποίο αποκτά την όψη της ''φλούδας πορτοκαλιού'' 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ
α. Στάδιο ο: το δέρμα στους μηρούς και στους γλουτούς είναι λείο σε όρθια θέση. Κάνοντας το τεστ τσιμπήματος (στο σημείο που θέλετε να δείτε αν έχετε κυτταρίτιδα βάλτε τις παλάμες σας και πιέστε με τους δύο αντίχειρες. Αν έχετε κυτταρίτιδα, το δέρμα σας θα έχει μια ρυτιδιασμένη και ανώμαλη μορφή. Σε προχωρημένο στάδιο το τεστ προκαλεί πολύ πόνο) Η δοκιμασία πίεσης
(τεστ τσιμπήματος) βγήκε αρνητική. Το δέρμα σας σε αυτό το στάδιο θα κάνει πτυχώσεις αλλά δεν θα έχει ρυτιδιασμένη όψη. Σε αυτό το στάδιο βρίσκονται οι λεπτές γυναίκες αλλά και οι άντρες. 
β. Στάδιο 1: η αλλαγή που παρατηρείτε σε αυτό το στάδιο είναι ότι η επιδερμίδα παρουσιάζει την τάση να σχηματίζει ρυτιδιασμένη όψη. Για τις γυναίκες είναι φυσιολογικό, στους άντρες όμως αποτελεί σημείο ανεπάρκειας ανδρογόνων, ωστόσο είναι πολύ σπάνιο να παρουσιαστεί. 
γ. Στάδιο 2: Το δέρμα είναι λείο και σε ήπια θέση. Σε όρθια θέση σχηματίζονται βαθουλώματα και είναι εμφανή χωρίς να κάνουμε το τεστ τσιμπήματος. Αυτό το στάδιο είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε άτομα παχύσαρκα και παρουσιάζεται κυρίως μεταξύ 35-40 χρονών. 
δ. Στάδιο 3: σε αυτό το στάδιο η αναδίπλωση της επιδερμίδας είναι φανερή σε όρθια και ήπια θέση. Συναντάται συνήθως σε γυναίκες με εμμηνόπαυση αλλά και παχυσαρκία.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
Η κυτταρίτιδα διακρίνεται δυο είδη: τη μαλακή και τη σκληρή. Η μαλακή κυτταρίτιδα απλώνεται σε πλατιές ζώνες και μεγάλες επιφάνειες. Είναι κινητή κα κυμαίνεται ανάμεσα στο δέρμα κα στους μύες. Εμφανίζεται σε γυναίκες που είχαν κάποτε μια έντονη δραστηριότητα, αλλά έμειναν αδρανείς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σκληρή κυτταρίτιδα είναι συμπαγής κα συμπυκνωμένη, εμφανίζεται σε νέες γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί κα σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Το δέρμα τις περισσότερες φορές είναι ανώμαλο και ξηρό.

''ΦΛΟΥΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ''
Η υφή του γυναικείου συνδετικού ιστού είναι πιο ευλύγιστη κα με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στα λιποκύτταρα να εξαπλωθούν εύκολα και σταδιακά από το υπόδερμα στο κυρίως δέρμα. Τα εξογκώματα και τα βαθουλώματα που δημιουργούνται από τα ανεπτυγμένα λιποκύτταρα δημιουργούν την ανάγλυφη όψη της ''φλούδας πορτοκαλιού''. Το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο, καθώς η συσσώρευση των λιπιδίων μπορεί να προκαλέσει συμπίεση των αγγείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση του νερού κα του λίπους στο συνδετικό ιστό.

Τροφές που προκαλούν την κυτταρίτιδα
-Τα αλλαντικά (λουκάνικα, σαλάμι κ.α.)
- Επεξεργασμένες τροφές (άσπρη ζάχαρη, αλεύρι)
- Καφές (αφυδατώνει τον οργανισμό)
- Τηγανητά
- Οινοπνευματώδη και αεριούχα ποτά
- Παστά κρέατα και ψάρια
- Γλυκά (ιδιαίτερα η σοκολάτα)
- Αλατισμένοι και καβουρδισμένοι ξηροί καρποί
- Απαγορεύεται το αλάτι (το αλάτι προκαλεί
   κατακράτηση υγρών στους ιστούς)
-Επίσης το κάπνισμα βοηθά στη δημιουργία
  κυτταρίτιδας.

9 σχόλια:

simonmad είπε...

Πίνουμε λοιπόν χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μπόλικο νερό, τρώμε φρούτα και λαχανικά, αντακαθιστούμε τα συνηθισμένα σνακ με καρότα και αγγουράκι, περπατάμε καθημερινά και κλείνουμε αυθάδικα το μάτι στην κυτταρίτιδα!

maria gouma είπε...

τεραστιιιο προβλημα...ο τελειος συνδιασμος καλη διατροφη και παντα ασκηση... για να αποτρεψουμε να εμφανιστει οσο το δυνατον περισσοτερο... .

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ααααα.... τώρα κατάλαβα γιατί έχω κυταρίτιδα!
Είναι που πίνω πολλούς καφέδες και καπνίζω:PP
Ααααχχχ, πονεμένο θέμα Ευάκι μου, ακόμα και η αδελφή μου που είναι μισή μερίδα, την κυτταρίτιδά της την έχει!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

Unknown είπε...

Καλησπέρα simonmad, όλα αυτά μαζί μας κάνουν να μην έχουμε κυτταρίτιδα..το θέμα είναι τι από αυτά μπορούμε να κάνουμε...εγώ ειδικά φρούτα δεν τρώω καθόλου, λαχανικά ναι..επίσης περπατάω κιόλας..αν με σώσει αυτό τότε καλά θα είναι...Καλό Σ/Κ..

Unknown είπε...

Έτσι ακριβώς Μαρία μου..πρέπει να βρούμε τον τέλειο συνδιασμό...για να εμφανιστεί όσο αργότερα γίνεται...Καλό Σ/Κ

Unknown είπε...

Είδες Ελενάκι μου...πρέπει να κόψεις το τσιγάρο και τους καφέδες μαζί... Άστα δεν λες τίποτα αυτά που έχουν να κάνουν με την ηλικία και την φθορά είναι και παρα πολύ πονεμένα θέματα....Καλό Σ/Κ και σε σένα.

Άγγελος είπε...

Καλημέρα Eva. Που είσαι εσύ χαθήκαμε.Σου εύχομαι λοιπόν καλό Σαββατοκύριακο και γράψε και κανένα άρθρο για τους κακομοίρηδες τους άντρες. Ψυχή έχουμε και εμείς.

Unknown είπε...

Καλημέρα aggeli μου...πράγματι χαθήκαμε...έχω να μπω και καιρό στο f/b για πολλή ώρα...είχα και προβλήματα με τον υπολογιστή...έχεις δίκιο πρέπει κάτι να βρω και για τους άντρες...άσε να το σκεφτώ και θα το αφιερώσω σε σένα μόλις το βρω...Να είσαι καλά..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

ΩΧ! ΩΧ! ΩΧ! ΩΧ! ΩΧ! ΩΧ!...ΤΑ ΛΌΓΙΑ ΜΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!